ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:79/202)

Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 186

bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam!  SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g(...)szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru-smażymy około 30 min.) płatki migdałów prażymy na suchej patelni, ciastem wykładamy kokilki, wkładamy mus z jabłek, posypujemy prażonymi migdałami, kładziemy truskawki pokrojone w ćwiartki, posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika do zrumienienia kruszonki (190 stopni około

Kuchnia Beaty
Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem 165

łyżki wody 1 gruszka 1 jabłko 70g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki cukru sól PRZYGOTOWANIE: 1. Jajko dokładnie mieszam z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do ciasta. Mieszam. 2. Na gotującą się osoloną wodę wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotuję 5 minut. Odcedzam i wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z jabłkami i gruszkami 116

domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Brazylianka 1959

książce 100 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe(...)Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 175

samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję(...)rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie,  raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy.    Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej

I tu będę miała takie te
Koperty z jabłkami 121

kostki margaryny Kasia 1 szklanka piwa 1,5 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na jakieś 2 godziny. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienna, pokroiłam w kosteczkę, dodałam cynamon i cukier waniliowy, wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą

Darcia w kuchni
Krucha tarta z jagodami i jabłkami! 153

kardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej  - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp

SMYKWKUCHNI
Herman - ciasto szczęścia 364

moje ciasto wyszło co prawda pyszne, ale mogłoby być jednak nieco mniej słodkie. W tym etapie zważając na słodycz mleka, zmniejszyłabym nieco ilość cukru. Warto to sprawdzić na początku. Dzień 2Wlewamy 250 ml mleka. Nie mieszamy. Nie, nie zepsuje się. Jeśli nie podglądaliście ciasta w dniu pierwszym, zróbcie to teraz. Od razu zrozumiecie, co oznacza stare powiedzenie, że ciasto jest(...)południe i wieczorem. Spójrzcie tylko, jak nasze ciasto wygląda po dniu takiego mieszania, miękkie, fajne, puszyste, aż miło mieszać :D Dzień 5Powiadają, iż cukrzyca nie bierze się z powietrza. Pora to sprawdzić ;) Kolejne 250 g cukru ląduje w, a raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy. Dzień 6Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto jabłkowo-koksowe 361

tych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście... Składniki: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy 1 cytryna Polewa 50 g masła(...)pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, na spód blachy wylewamy ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy

kgwjanczewo
CIASTECZKA USTECZKA 118

łyżeczki cukru pudru, 125 g serka waniliowego, szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka, cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka.  2. Jabłka obieramy, każde kroimy na ok. 16 części. Układamy na wyciętych kółkach, zlepiamy lekko boki, oprócz środka.  3.Pieczemy

słodki bratek
Szarlotka sypana z mąki pełnoziarnistej 128

language:EN-US;} Składniki: 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek masło cynamon Na czas przygotowywania ciasta masło wkładamy do zamrażalnika. Połączyć kasze manną, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Blachę o wymiarach(...)masła. W formie układamy na przemian: 1/3 sypkiej mieszanki, ½ porcji jabłek, posypujemy cynamonem, ponownie 1/3 warstwy sypkiej, pozostała część jabłek, posypujemy cynamonem, ostania warstwa sypka. Wyjmujemy masło i ścieramy na tartce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście 153

1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie Zagniatamy ciasto: mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, olej, wanilię, posiekane masło oraz cukier. Zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku, dodajemy goździki i łyżeczkę masła. Dusimy pod przykryciem(...)jabłek powstanie mus. Słodzimy miodem i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą wałkujemy na kształt formy, w której chcemy piec jabłecznik. Wylepiamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłkowy mus. Drugą część ciasta rwiemy na drobne kawałeczki i posypujemy wierzch. Jabłecznik pieczemy w 180C przez ok. 50-60minut

Raj dla Podniebienia
Surówka z pory i jabłka 153

Składniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka

kgwjanczewo
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 128

pomimo, że często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have" :) Porcja na dużą blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny(...)pół godziny do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Połowę dodać do jabłek wraz z resztą składników nadzienia i dobrze wymieszać. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Dodać nadzienie i równomiernie je rozłożyć. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nożem lub ozdobnym radełkiem

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania