ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:70/202)

Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 261

równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować

Taste Of My Day
Jesienny placek jabłkowy 187

pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec)Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw.Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Birthday cake today 185

orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy. 1/3 zarezerwowana jest na kruszonkę ciasta. 2/3 masy rozwałkujemy podsypując mocno mąką, aby ciasto nie przywarło do podłoża. Musimy rozwałkować kółeczko(...)forma. Sprytnie przekładamy na wałku na formę do pieczenia. Ciasto dociskamy do formy, musi zachodzić na brzegi. Warto tez pokłuć widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka

Lajtkraft food intolerance
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 173

niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle ziemniaczane z jabłkami 188

łyżki masła,  cynamon. Wykonanie Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypując mąką. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła stopić, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić. Z ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać na okrągłe placuszki, nakładać porcję jabłek i sklejać formując okrągłe knedle. Kłaść partiami na osolony wrzątek, gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku i podawać z resztą stopionego masła, odrobiną cukru oraz cynamonu

Z miłości do słodkości
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 245

sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek(...)mnie zawsze pod dostatkiem, to wymyśliłem nadzienie z jabłek. Jak to zrobić? Ciasto: -kubek mąki TYP550 -pół kubka cukru -jedno żółtko -pół kostki masła Wszystkie składniki wyrabiamy do zbitego ciasta, formujemy walec, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Ciasto kroimy na siedem kawałków, z czego sześć z nich wałkujemy na pół cm grubość i umieszczamy

BaRepas
Racuchy (placuszki) z jabłkami bez drożdży 539

ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na aż uzyskam jasną, puszystą masę.  Dodaję mleko i miksuję.  Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i znów miksuję aż ciasto będzie gładkie.  Jabłka obieram, ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do masy. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie dodaję do masy i delikatnie mieszam szpatułką

Kuchnia Viki
Pierogi z serem i szarą renetą 181

mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami. Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub gęstą śmietaną

R'n'G Kitchen
szarlotkowe drożdżówki z ciasta francuskiego 154

najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki:Gotowy rulon ciasta francuskiego5 jabłekcukier puderWykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 293

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie

Kuchnia Bazylii
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 159

absolutnie nie wymaga wyrastania.Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna – 150 g- świeże drożdże 10 g- śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki- margaryna – 120 g- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- szpinak

Ostra na Słodko
Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru) 149

klimatów 🎅       Składniki (śr: 18 cm): Ciasto ryżowo-jaglane -170g mąki ryżowej -90g mąki jaglanej -½ szkl. mleka kokosowego  lub  mleka bez laktozy   -¼ szkl. oleju koksowego płynnego -4 łyżki ksylitolu -1 jajko -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Jabłkowe nadzienie -1 kg jabłek -cynamon Dodatkowo -małe jabłko na raczka :) - syrop klonowy(...)ZROBIĆ RACZKA - kliknij aby powiększyć CIASTO RYŻOWO-JAGLANE Mleko, olej, ksylitol, wymieszać do rozpuszczenia. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z jajkiem i mokrymi składnikami. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) i piec w 180’C ok 10-15 minut. Następnie wyłożyć na podpieczony spód jabłka i na górę resztę ciasta

Candy Pandas
Ciasto Afrykańczyk 210

Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu(...)ocet. Upiec placek. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać, przykryć i jeszcze chwilkę poddusić. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki

kruche babeczki
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 189

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia(...)łyżeczka* jajko – 2 szt* masło – 200 g* budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka – ok. 800 g* kasza manna – 3 łyżki* rodzynki – ok. 70 g* orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy

Ostra na Słodko
Szarlotka na cynamonowym spodzie 225

szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.Smacznego

Słodkie Przyjemności