ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:63/202)

Tartaletki z jabłkami 148

garście orzechów włoskich, Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkować, przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowe foremki do mini tartaletek), ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Farsz: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ogryzki wyrzucić ;) Przełożyć do garnka, dodać skórę cytryny i pomarańczy, cukier i cynamon. Dusić aż odparuje cały płyn (sok z jabłek

królestwo garów
Szarlotka z migdałową kruszonką 268

minut.  2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń. 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami(...)zimno, posypaną cukrem pudrem.  Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek

Kuchnia w czekoladzie
Galette malinowe z gruszką 209

słoneczne dni. Jedynym plusem września są jesienne owoce. Dopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić(...)piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki,  jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem 116

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać! Składniki mieszamy tylko przy użyciu łyżki. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25x21 cm lub okrągłej o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy w poprzek. Jabłka wciskamy w surowe ciasto nacięciami do góry, a wierzch ciasta posypujemy delikatnie cynamonem i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka

Smakowity Blog Kulinarny
Róże z jabłek i ciasta francuskiego 321

Róże z cienkich plasterków jabłek zawiniętych w ciasto francuskie są łatwe do zrobienia, smaczne i niewątpliwie stanowią oryginalną dekorację. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 208

cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać na drobne kawałki(...)Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strudel wstawić

Ze smakiem i z pasją
Różyczki jabłkowe z ciasta francuskiego 130

jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne. Różyczki z ciasta francuskiego SKŁĄDNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g) 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe 2 łyżki cukru trzcinowego  gałązki świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej(...)czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto. Ciasto luźno zwijamy w ruloniki tworząc róże

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy drożdżowe z jabłkami 363

Cukier puder do posypania 2 większe jabłka Wykonanie: Przesianą mąkę wsypać do wyższej miski. Mleko lekko podgrzać wbić do niego jajka, rozmieszać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier i sól.   Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około(...)minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.   Niestety mało zdjęć ponieważ racuchy schodziły na bieżąco tak smakowały

W garach u Gosi
Jabłecznik z budyniem 346

pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę(...)800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
Szarlotka z miodem i migdałami. 166

Składniki : Ciasto na spód : 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka(...)miodu naturalnego 2 łyżki mleka 6 dkg płatków migdałowych Sposób wykonania :  Ciasto na spód : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier , masło, posiekać nożem. Wbić jajko, wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast.   Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 190

olbrzymi kawałek, który może zastąpić obiad! Tak! Zdecydowanie uwielbiam to ciasto!  Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej(...)mąki pszennej - 130 g cukru gruboziarnistego W/w składniki łączymy razem na sypką i granulowatą tesksturę.  Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę. Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie

SMYKWKUCHNI
Kurczak z jabłkami. 174

Składniki na 10 osób: Kurczak o wadze 2,5 kg 5 kwaśnych jabłek 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżki

Kuchnia Łukasza
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 320

wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy(...)Płaty ciasta rozwijamy, posypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka.Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia.Studzimy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami 173

ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być . Krok 2 Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia. Krok 3 Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta) . Na ciasto(...)wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.Drożdżówka wyszła rewelacyjna

Różowa kuchnia
Makowiec japoński 200

zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego(...)dużych oczkach tarki jabłka. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia. Sprawdzając stan upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, nie powinno być

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania