jajka 3 sztuki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami twarogu(...)wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty w robocie ucierać na gęste ciasto torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki i posypać ciut tartą bułką ciasno poukładać kawałki jabłek ze skórką i połówki śliwek łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie rozsmarować resztę ciasta na owocach ciasto piec w 200C około 40 minut
W Mojej Kuchni LubięWYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem
Kuchnia Beatyczasie wyrabiamy ciasto. Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, ekstrakt z wanilii i wodę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, a w tym czasie pozostałym ciastem wykładamy spód i ścianki natłuszczonej formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy niewielka ilością bułki tartej(...)Następnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem
Zawsze głodna!zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa(...)ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty. 2. Obrane jabłka
Kuchnia domowa Aniowoce wtopiły się w ciasto razem z kruszonką? Dzięki temu jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste :) mniam <3 A w kolejce czekają już pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a kruszonka to już mój twór :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki
My simple kitchenbudyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec
charlotte gotujeCzas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 3,50 zł SKŁADNIKI: 1 miarka płatków owsianych 2 miarki wody 1/2 miarki mleka 2 łyżeczki
kulinarnyJacałą pewnością będzie Waszą ulubioną! Spróbujcie !!! POTRZEBUJEMY: KRUCHE CIASTO: 200 g zimnego masła 300 g przesianej mąki 100 g lub mniej cukru pudru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki. MASA JABŁKOWA ok. 6,7 miękkich jabłek na szarlotkę 2 łyżki brązowego cukru 1 lub 1,5 kubka soku pomarańczowego(...)gotowania uzupełniamy sok i dodajemy przyprawy korzenne , cynamon i skórkę z cytryny. Gdy jabłka będą miękkie ale nie rozpadające się sprawdzamy ilość soku w garnku. Jeśli jest go sporo dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Mąka zagęści nam, masę , nie będzie płynna a lekko żelowa. Ciasto (2/3) wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na okrąg i wykładamy okrągłą formę (uprzednio lekko
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 2 godziny do lodówki. Składniki na nadzienie jabłkowe: 5-6 średniej wielkości jabłek; około 6 łyżek cukru kryształu; cynamon do smaku; 1 czubata łyżka masła; Jabłka obrać i zetrzeć(...)momentu, aż jabłka się lekko uprażą. Następnie dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny
In my kitchenZajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki:Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli Mus: 3 - 4 jabłka cynamon - według upodobań Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk(...)wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą
Truskawkowa Fiestajabłka, mam dużo jabłek, jak jabłka to musi być cynamon. Przepis wydawałby się prosty do zrobienia gdybym nie wpadła na pomysł żeby dodać do ciasta kawę. W sumie ciasta kawowe, cappuccino bardzo lubię a też już nie pamiętam kiedy je robiłam. No to teraz bądź mądry człowieku i sprostaj tym wszystkim oczekiwaniom. Dobrą chwile mi zeszło(...)ciasta wsypujemy cynamon i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder
ciastkarnia na kruchym spodziemąka pszenna ( u mnie było to 200 g pszennej, 200 g żytniej i 100 g gryczanej) 2 cukinie o łącznej wadze nie przekraczającej 500 g 2 średnie jabłka lub 1 jabłko i 1 gruszka 1 banan 200 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g cukru (w zależności od upodobania) łyżka cynamonu (skończył(...)pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki (ja nie obierała, bo mi to absolutnie nie przeszkadza, a poza
greenscarfSkładniki: (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt ) 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 duże soczyste jabłko 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier(...)kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy poziom
Słodkie okruszkiBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana(...)pokrywając sypkie składniki. Następnie wsypujemy drugą część sypkich składników, posypując nią warstwę jabłek. Wykładamy porcjami pozostałe jabłka (nie przyklepujemy ich, możemy delikatnie rozłożyć widelcem). Jabłka posypujemy ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze schłodzonego masła (ja starłam na szatkownicy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 50 minut. Upieczone ciasto, po lekkim
mojewypiekiinietylko