cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy
Ostra na Słodkomargarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough4 jajka / 4 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar2 jabłka / 2 apples cynamon / cinnamontortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12Najpierw(...)składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy jabłka na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash
Projekty ze smakiemtego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :) Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać
Sama słodycz i szczypta chilistrony. Z podanego przepisu wyszła mi duża tortownica pysznej szarlotki. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 180 g masła kub margaryny pokrojonej w małe kawałeczki 50 g brązowego cukru Składniki na masę jabłkową 1 kg jabłek 150 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Składniki(...)kruszonkę: 4 łyżki mąki 1,5 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania kruchego ciasta: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka
Na słodko lub wytrawnietworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy(...)rozgrzanego rondelka wrzucamy masło, następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia.Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościobiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do głębokiej miski. Całość około 5 minut miksujemy najpierw na wysokich, potem na średnich obrotach miksera, do uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło i wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników(...)waniliowym Danio) lub odsmażyć na maśle na patelni. Zjedliśmy odsmażone, polane solonym karmelem . CIASTO NALEŚNIKOWE na 20 dużych naleśników (24cm średnicy) 4 szklanki mleka 3,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka rozmiaru M 3 łyżki oleju NADZIENIE NA PÓŁ PORCJI NALEŚNIKÓW 1 duża gruszka 1 duże jabłko 1 łyżeczka przyprawy korzennej (mieszanka cynamonu, kardamonu, anyżu i goździków) 175g serka twarogowego
Karo in the Kitchenpuder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Jabłka obrać, pokroić i gotować na małym ogniu(...)cynamon. Nie podaję ilości cukru i cynamonu, gdyż ich ilość zależy od tego czy wykorzystamy jabłka słodkie czy kwaśne. Proszę dodać najpierw jedną łyżkę cukru i szczyptę cynamonu i spróbować czy jest już wystarczająco słodkie :) Masę jabłkową wyłożyć na ciasto i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze
cucinaredodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę wyłożyć na upieczone ciasto
W kuchennym oknie Ewyjajka 200 g cukru 250 g ricotty 50 ml oleju rzepakowego świeżo starta skórka z 1 cytryny 300 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jabłek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier, zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać serek ricotta(...)miksowania cienką strużką wlać olej i dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Tak powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i na paseczki. Ułożyć na wierzchu. Ciasto pieczemy w 160 stopniach, przez ok 50 minut
kulinarnyswiatdomi1. Zdrowe 2. Dietetyczne 3. Szybkie 4. Proste 5. Smaczne Da się? Da! Składniki na 1 keksówkę: 1 jajko 1 szkl. mąki owsianej 2 łyżki
Czarnawisienkaciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut
SMYKWKUCHNIprzygotowania: Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy ze zmielonymi orzechami oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Mieszamy dokładnie(...)Większą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy boki i spód, nadmiar odcinamy. Dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temp. 190st C. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo- bakaliową oraz drugą część ciasta, którą wałkujemy, kroimy na cienkie paski i przeplatamy tworząc kratkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziePamiętacie murzynek z jabłkami?Szybki i zawsze pyszny!Dziś zrobiłam go z orzechami i gruszkami z kawałkami gorzkiej czekolady(niemal brownie!) i mówię Wam warto było! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 6 gruszek(...)cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beatyalkoholu ale to nie jest konieczne 3 łyżki cukru masa jabłkowa (można przygotować dzień wcześniej) : 1 słoik jabłek prażonych -ja dałam jabłka ze sadu ok 1 kg 2 galaretki agrestowe sposób przyrządzania ciasta Białka ubić na sztywno, dodać cukier i utrzeć, potem żółtka i krótko i wymieszać na małych obrotach miksera. Wsypać mąkę, kakao, budyń i proszek(...)masy to proponuje dodać 2 łyżki cukru pudru na koniec rodzynki dodajemy odsączone . Masa jabłkowa Jeśli mamy ze słoika prażone jabłka, należy przełożyć je do garnka i zagotować. Potem zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. składanie ciasta 1 część ciasta, na to masa jabłkowa, przykrywamy 2 częścią ciasta, a na to masa budyniowa ,dekoracja wedle uznania
Moje Wyroby