buraczki śledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach(...)ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać w inny dowolny sposób (najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu). Buraczka należy upiec w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce
Jadło i czytadłoLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu(...)miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać
dom-agi.plminut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju(...)łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać. Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia
greenscarfrybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka(...)Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza
Kulinarne przygody GatitySkładniki Ciasto 500 g mąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza tu łyżka tymianku 2 łyżki soku(...)obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny i pocięte skórki pomarańczy,dodać łyżkę tymianku . Na przestudzone ciasto wsypać kaszę mannę , na to wyłożyć nadzienie jabłkowe. Całość przykryć reszta ciasta tworząc kratkę . Posmarować żółtkiem. Piec 45 minut.Polecam
w mojej kuchniłyżeczki cynamonu dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielony ser oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Przekładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki i oprószamy cynamonem. Cisto wyciągamy, rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdym układamy po jednej cząstce
Domowy Smak Jedzeniamoment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia za tym ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami?Składniki:210 g marchewki100 g jabłka4 jajka250 g cukru250(...)masa będzie gładka i puszysta. Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut
Słodkie Przyjemnościzarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki orzechów nerkowca 1 duże jabłko rodzynki Nerkowce siekamy na drobne kawałki. Mąkę, cukier, proszek, migdały(...)razem łyżką. W innym naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy ciasto do foremek (ok. 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy rodzynkami. Wstawiamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (przed
Czary - gary w kuchniTorcik bezowy- z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje
Gotuj Z Muzykąpopoludniowej herbatki.skladniki:okolo 2,5-3 szklanki maki0,5 litra mleka2 ajkapol szklanki oliwy1 szklanka smietanyszczypta solijablka wykonanie:Wszystkie skladniki ciasta mieszamy mikserem. Ciasto powinno byc na tyle geste by nie splywalo z jablek. Jesli jest taka potrzeba nalezy dosypac wiecej maki.Jablka kroimy na male i cienkie kawalki. Mozemy je dodac bezposrednio do ciasta lub ukladac na ciasto
Przysmaki KarolkiZnane lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki. Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru (można dać mniej) 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao cynamon (opcjonalnie) 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: 1. Jajka ubić(...)cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu
Kuchnia domowa Anipyszne. Z podanych proporcji wychodzi ok 100 ciasteczek 250 g. twarogu półtłustego 250 g margaryny 250 g mąki ok 7 jabłek Jabłka pokroić w półksiężyce o grubości ok. 2 cm Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm, szklanką wykrawać kółka, na każdym kółku ułożyć półksiężyc jabłka i zamknąć, ale nie sklejać. Piec
Jadło i czytadłoJestem z tego ciasta naprawdę dumna!!! jest najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam! (oczywiście to subiektywna ocena) "trochę" roboty przy nim jest, może nie tyle pracy co czasu, żeby wszystko zastygło przez co mozolnie czeka się na efekt końcowy, który zapewniam jest tego warty! dlatego jeśli(...)sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone odstawiamy do wystygnięcia, ja wyciągnęłam z blachy, odkleiłam papier do pieczenia, następnie wyłożyłam blachę folią
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu? Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel. Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem(...)wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również podawać polane domowym
Gotowanie to kochanieCiasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat nie mamy świeżych owoców to możemy(...)wykorzystać jakieś mrożone, które nam zalegają w zamrażalce. Polecałabym jednak odmrozić je wcześniej i odsączyć trochę z wody. Ciasto zbyt mokre może nam nie wyrosnąć odpowiednio. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce (ok 600g) Sposób przygotowania
Pani domowa