ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:78/672)

Bananowa chmurka 550

cudem nie znają tego ciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g 150 g mąki pszennej(...)mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką. Wierzch ciasta przykrywamy czekoladową bezą. Uwagi: Ciasto najlepiej składać w blaszce, w której piekliśmy kruchy spód. Przygotowując bezę białka najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Cukier zaczynamy dodawać gdy piana

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 452

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami. 11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 490

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami. 11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Brzoskwiniowa chmurka. 203

wydawało mi się, że jest zbyt pracochłonne. To akurat prawda :) Jest przy nim trochę pracy, ale po zjedzeniu pierwszego kawałka, stwierdziłam, że było warto :) Ciasto ma cztery warstwy, ciasto kruche, galaretka z owocami, masa śmietanowa a wszystko przykryte chrupiąca bezą. Powiem krótko, niebo w gębie :) Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny(...)żeby się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Do wystudzonej galaretki dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Wstawić do lodówki i zostawić, aż zacznie tężeć. Na blaszce ułożyć ciasto kruche, następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotować masę śmietanową. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę

Agusiowe smakołyki
CIACHO Z BORÓWKAMI I NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ 220

wodą. W tym czasie szklankę zimnego mleka miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę. 'Przepis bierze

Pani na deser
Jogurtownik Z Borówkami Na Spodzie Z Preparowanego Ryżu 199

żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru 125 g borówek esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem(...)następnie całość wlewamy do masy i miksujemy. Na końcu dodajemy borówki, mieszamy i wykładamy na spód z ryżu preparowanego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch ciasta 5. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. 6. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę jogurtową ( u mnie troszkę za mocno stężała

Gotowanie...to proste !
Ciasto orzechowo - jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza 311

nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest po prostu rewelacyjne! Smakuje fantastycznie, nie sądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz!Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki6 jabłek1 i 1/2 szklanki cukru kryształu4 jajka1 szklanka siekanych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejKrem:syrop(...)wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tęczowy śmietanowiec 219

ciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl(...)napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało

Cynamonowe szczęście
rajskie ciasto 171

kremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać na dolny biszkopt przykryć drugą częścią ciasta.  Do drugiej śmietanki dodać malinową galaretkę, szybko zmiksować i wylać na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem. Mleczko skondensowane ubić na pianę, wlać ostudzoną fioletową galaretkę, szybko zmiksować i tak powstałą piankę wyłożyć na ciasto.  Brzoskwinie i owoce tropikalne odsączyć(...)drobniejsze kawałki. Owoce ułożyć na piance z mleczka. Sok z brzoskwiń wymieszać z sokiem z mieszanki tropikalnej i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę truskawkową i rozpuścić. Kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kora orzechowa 181

masła ponadto: 1 podwójna  paczka delicji pomarańczowych 1/4 szklanki mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.  Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone(...)wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek. Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa 746

masła ponadto: 1 podwójna  paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.  Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone(...)Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej  na całą

Kolorowa kuchnia Elki
Czekoladowe ciasto z truskawkami 103

masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Na wierzchu ciasta rozprowadzamy kleksy z dżemu (mniej więcej 2-3 łyżki). Za pomocą patyczka do szaszłyków wkręcamy dżem do ciasta. Wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)mieszamy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do stężenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na upieczonym cieście (w razie konieczności, można trochę wyrównać wierzch). Zalewamy tężejącą galaretką

Smaki Na Talerzu
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 112

Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami, to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto The post Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasto ze śliwkami 305

zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika) ok. 1 kg śliwek cukier do posypania śliwek 2 łyżki galaretki cytrynowej Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko(...)ciastem z lodówki. Ciasto posmarować powidłami i ułożyć na nim śliwki przekrojoną stroną do góry. Śliwki posypać cukrem (ilość cukru zależy od tego czy śliwki są słodkie) i galaretką. Wierzch ciasta posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem, które było w zamrażalniku. Piec w temperaturze 180 o C przez 50 - 55 minut

Mama Gotuje