ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:85/672)

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 452

proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy na 2 blaty. MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka, mieszamy, studzimy. Wystudzoną masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. KREM WANILIOWY: Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami

Ostra na Słodko
Ciasto mocno owocowe 155

tworzyłam i stworzyłam takie oto ciasto pełne owoców. Ciasto to zlepek kilku przepisów. Z jednego wykorzystałam biszkopt, z drugiego pomysł na masę i jeszcze jest też coś z sernika na zimno. Wyszło coś pysznego, cieszy oko i nie takie trudne w przygotowaniu. Można wykorzystać dowolne owoce i dowolne smaki galaretki. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)zaczęła gęstnieć. Na wierzchu ułożyć owoce. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody (750 ml). Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką zalać wierzch ciasta. Wstawić ponowie do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
tort orzechowy z wiśniami 658

czekolady krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny na masę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu) na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać(...)cienkie blaty.  Wiśnie: galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie (mrożonych nie rozmrażać ale dodać tuż przed wykładaniem na ciasto, bo galaretka ekspresowo stężeje). Krem czekoladowy: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Wlać 2-3 łyżki kremówki, ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem (ale tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pyszne ciasto bananowa chmurka 230

wymiarach ok. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie(...)Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA 104

szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 szklanki truskawek HORTEX DEKORACJA: 1 puszka brzoskwini w puszce galaretka brzoskwiniowa Przygotowujemy spod ciasta:  Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło(...)Wymieszać.   Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.  Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać brzoskwinie. Zalać delikatnie galaretką. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować czekoladą aby powstała pszczoła

Kuchnia w oparach
Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą 85

Tartaletki z ciasta kruchego* z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym** kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser. Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą(...)chodzi! Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *** Składniki CIASTO KRUCHE 200 g mąki pszennej 120 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko GALARETKA MANGO 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce) 20 ml soku z cytryny 10 g cukru 20 g żelatyny

Tajemnice Smaku
Delikatne ciasto pod bezą 1931

SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki :     Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju     Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody)     Bita(...)wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Ubić przez chwilę. Biszkopt przekładamy na blachę, następnie układamy maliny, i zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy ciasto do lodówki by galaretka stężała. Następnie układamy bitą śmietanę i blat bezy. Schładzamy

Garnkowe fanaberie
Ptyś 191

pamiętam gdzie znalazłam..Ciasto jest proste do zrobienia..i na dodatek pyszne...u mnie zamiast twarogu są serki waniliowe [ w sumie też 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..   Składniki na Biszkopt(...)wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka

Moje domowe kucharzenie
Bananowa chmurka 104

Cieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz(...)przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem

Pieguskowa Kuchnia
Bananowa chmurka 406

Cieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz(...)przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem

Pieguskowa Kuchnia
INSPIRACJE NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA – SERNIKI, MAKOWCE, PIERNIKI I INNE! 74

KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE(...)MAKOWCE SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Ostra na Słodko
Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami 172

200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Galaretki rozrobić w 3,5 szklankach wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 3 godziny

Szalona Kuchnia Eweliny
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 203

Odstawić. Truskawki odszypułkować, umyć i ułożyć w salaterce wyłożonej folią spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy biszkopt). Truskawki zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół(...)miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową. Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy. Wylać trochę

Kulinarna (nie)codzienność
Owocowa pianka na biszkopcie 207

Kolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)zakryła szczelnie wszelkie szczeliny między blaszką a biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody odstawić do wsytudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby całośc dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Jabłecznik z śmietankową pianką 177

przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie(...)całkowitego stężenia.  Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi

Kolorowa kuchnia Elki