ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:342/672)

Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 194

Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny

Aga w kuchni
Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef” 89

Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady(...)masę czekoladową z krokantem, którą przykrywam warstwą ciastek (również ciastka możecie nasączyć). Na ciastka wykładam masę mascarpone i kolejną warstwę ciastek. Kiedy galaretka ze śliwkami zacznie lekko tężeć, wykładam ją na ciastka jako ostatnią warstwę. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem wyciągam ciasto 20 minut wcześniej z lodówki. Smacznego Artykuł Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef

Słodki sentyment
Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef” 85

Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady(...)masę czekoladową z krokantem, którą przykrywam warstwą ciastek (również ciastka możecie nasączyć). Na ciastka wykładam masę mascarpone i kolejną warstwę ciastek. Kiedy galaretka ze śliwkami zacznie lekko tężeć, wykładam ją na ciastka jako ostatnią warstwę. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem wyciągam ciasto 20 minut wcześniej z lodówki. Smacznego Artykuł Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef

Słodki sentyment
Biało-czerwone - ciasto kibica 272

widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga   reszta to już moja inwencja. Składniki  26 x 45 Ciasto   2,5 szklanki mąki (420g) 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 jajka (L) 1,1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego typu(...)mokre składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą. Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem. Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C Wystudzić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Malinowa Kawiarenka
SŁODKIE CIASTO Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 131

znika bardzo szybko ;). Przepis znalazłam na stronie knurr.pl. Zapraszam po przepis ;). SKŁADNIKI 250g herbatników 3,5 szklanki mleka 2 galaretki truskawkowe 2 budynie (malinowe lub śmietankowe) łyżka cukru 250g masła puszka masy kajmakowej płatki migdałów do posypania WYKONANIE Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.Dno wykładamy herbatnikami (mogą być kakaowe). Teraz zabierzemy się za budyń.Odmierzamy(...)ściągamy z ognia.Teraz wsypujemy dwie galaretki mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodajemy masło i miksujemy mikserem do połączenia się składników.Gotową masę wykładamy  na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową.Jesli masa jest bardzo gęsta to wkładamy puszkę na 10 min do wrzątku. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy

Mała w garnku miesza
Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 217

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie

głodny alergik
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 155

truskawek 2 łyżki żelfixu 4 łyżki cukru lub więcej   2 galaretki truskawkowe 50 dag truskawek Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy do sztywności. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy tka i nadal miksujemy. Do piany przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułka. Ciasto wylewamy na blaszkę 25x35cm. wyłożoną papierem. pieczemy około 30 minut(...)wykładamy umyte i pokrojone na połówki świeże truskawki. Zalewamy tężejąca galaretką, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  Aby galaretka nie wypłynęła dobrze jest biszkopt przełożyć do blaszki w której się piekł, wtedy boki blaszki utrzymają kształt ciasta.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto trociniak 351

wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Masło dokładnie utrzeć. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując. Masa zielona. Galaretki rozpuścić

na moim stole...
Miodowe ciasto z jabłkami 236

łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez(...)oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 145

łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex.  PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną(...)wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kruszynka / Niebo 12489

spodów :) Od siebie dodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :)Składniki:Ciasto kruche:30 dag mąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób(...)ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z winogronami 164

Oczywiście owoc możecie  zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty,  w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanka(...)zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  przez około 20-25 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Winogrono przekroić na  pól i wypestkowałam, gdyż nie chciałam

magiczna kuchnia Kasi
Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami 97

cukru, sok z cytryny. Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem(...)zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch układamy uprzednio umyte i pozbawione pestek czereśnie. Polewamy tężejącą galaretką. Smacznego

Słodki Zakątek
Torcik jabłkowy 152

użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto:  2 jajka 100 g cukru 40 g masła 80 g mielonych orzechów włoskich(...)oraz skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut (aż do suchego patyczka). Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Dodać galaretkę, zagotować mieszając. Dodawać partiami do masy serowej

My simple kitchen