wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 24x30cm. Składniki na ciasto: 100g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę(...)nagrzanym do 180’C *** *** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy
Blog z Apetytemmasła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką ciasteczka. Każdy
Tradycyjna Kuchniazapraszam Was na mega dobre ciasto które upiekłam na weekendowy poczęstunek. Wykorzystałam do niego białka które miałam zamrożone po pieczeniu kruchych ciast. Idealnie nadają się do takich przekładańców. Kawowo malinowa delicja to warstwowe ciasto składające się z kokosowego spodu bez mąki , warstwy kremu na bazie śmietanki i naturalnej kawy, malin zatopionych w galaretce i kawowej pianki. Idealnie smakuje(...)Krem śmietanowo-kawowy: 500 ml śmietanki kremówki 25 dag serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy naturalnej mielonej 50 ml wrzątku 2 listki żelatyny Malinowa galaretka: 2 galaretki malinowe 700 ml gorącej wody 500 g mrożonych malin Kawowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 listki żelatyny
Wanilia i Kardamonsztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. 2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Tak samo robi biszkopt ciemny. Tylko musimy pamiętać, żeby do mąki i proszku(...)składników. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Sernik powinien się nam ładnie zarumienić. Studzimy. Wkładka owocowa: Owoce miksujemy blenderem. Galaretki zalewamy 500 ml wrzątku, dodajemy do turkawek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przełożenie ciasta: biszkopt - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - masa budyniowa - wkładka owocowa - biszkopt - polewa
kruche babeczkibyło pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto nie jest aż tak słodkie jak utkwiło mi w pamięci, chyba że mój próg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam.Jest przepyszne i takie(...)wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśnioweJabłka obieramy i kroimy w kostkę.Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować
Made By Mom And Sonmogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę(...)zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę
Maślane ciasteczkoKuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda 1 szklanka, mus truskawkowy: truskawki mrożone 1 kg, cukier 4 łyżki, galaretka truskawkowa(...)powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier i z powrotem wkładamy go do wysokiej blaszki. Warstwa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Następnie do jogurtu
kulinarne odsłony patiwiśni mrożonych wypestkowanych lub z kompotu 1 galaretka wiśniowa herbata malinowa Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodawać stopniowo przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około(...)dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Nałożyć kolejną warstwę kremu i wiśnie, a na koniec zalać całość lekko stężałą galaretką. Wsadzić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego! The post Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica(...)galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóra zawsze się udaje i zawsze zachwyca smakiem. Składniki przepis na dużą blaszkę ciasto -3,5 szklanki mąki pszennej -1 margaryna 250g -1 cukier waniliowy -5 żółtek -3 łyżki śmietany 18% -0,5 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy(...)kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze dajemy je do garnka i prażymy. Jak mamy soczyste jabłka odciskamy sok. Dodajemy galaretkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, studzimy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budyń
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubrzoskwiniowy jest rześki i cudownie komponuje się z resztą ciasta. Serowo-śmietankowy środek jest delikatny i rozpływa się w ustach a kruchy, słodki spód stanowi idealną całość. Polecam dla łakomczuszków, którzy wolą lekkie, owocowe i nie za słodkie smakołyki 😃 Składniki : 2 puszki brzoskwiń lub innych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe + 450 ml gorącej wody 12 sucharków 300 g nutelli(...)lodówki. Dwie galaretki zalać gorąca wodą i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Ozdobić bezami lub wybranymi owocami. Smacznego 😊 Dziękuję
Słodka Strefapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 450 ml wrzątku, 2 śnieżki. 3 łyżki cukru pudru 350 ml mleka Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie w puszce WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier, następnie mąką i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy twaróg oraz cukier. Na końcu dodajemy tężejące galaretki. Brzoskwinie z puszki osączamy
słodki bratekdomowe są o wiele smaczniejsze, a poza tym lepiej zachowują świeżość na warstwie kremu. Jeśli macie ochotę, by ciasto było jeszcze bogatsze i wyższe, prawie tortowe, między budyń a krem możecie wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Smak cytrusów doskonale wpasowuje się w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i dobrze przełamuje słodycz bezy. Ciasto Kostka Świąteczna z rozpływającym się
Lekcje w kuchniupieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Składniki na piankę: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * cukier puder do smaku Składniki na mus truskawkowy * około 500-600 g świeżych truskawek * 2 łyżki żelatyny(...)odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier puder (ilość według upodobania) i wlać tężejącą galaretkę, wszystko dobrze wymieszać. Na biszkopt ułożyć połówki truskawek, zalać przygotowaną wcześniej pianką i wstawić ciasto do lodówki, aż pianka zgęstnieje. Świeże truskawki zmiksować blenderem na mus. Od musu odlać 1/4 szklanki, dodać do tego żelatynę, wymieszać
Zrób to smacznieDziś mam dla Was ciasto. Takie zwyczajne, ale jakie pyszne! Zapraszam! Składniki na biszkopt; 8 jajek 8 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową; 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Składniki na masę śmietanową; 500 ml. śmietany(...)drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku i smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły. Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka już się zastygły robimy masę śmietanową. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy cukier
Radość kipiąca uśmiechem.