ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:201/345)

Biszkoptowe z kremem dyniowym 156

wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki(...)żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni powinny być schłodzone.  Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć

kulinarnyswiatdomi
CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI 96

kokosowy, Kiedy się rozgrzeje wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, imbir starty na tarce oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Przesmażaj do momentu zmięknięcia cebuli. 2. Dynię obierz ze skórki usuń gniazda nasienne i pokrój dynię w kostkę. Dodaj na patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. 3. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku(...)olej kokosowy, Kiedy się rozgrzeje wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, imbir starty na tarce oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Przesmażaj do momentu zmięknięcia cebuli. Dynię obierz ze skórki usuń gniazda nasienne i pokrój dynię w kostkę. Dodaj na patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku

globuskulinarny
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 104

lnianego 2 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka pestek dyni 100 g suszonych śliwek 1/3 szklanki zakwasu żytniego 1,5 szklanki letniej wody  Śliwki kroimy na drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier oraz sól i wszystkie ziarna oraz śliwki. Dolewamy zakwas oraz wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószamy mąką

Emskie Smaki
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 177

dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść(...)etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie

vegetanie
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 64

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 60

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 71

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 159

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 135

makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym(...)oliwie z pestkami dyni 1/2 łyżeczki białego pieprzu 3/4 łyżeczki soli 30 dkg szpinaku mrożonego 2 łyżki oliwy z pomidorów Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej 1/2 łyżeczki soli wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki lekko wystudzić. Mają być ciepłe nie gorące. Ciepłe ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków. Przegniecione ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą

mecooks
Chleb na sodzie 119

szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli opcjonalnie siemię lniane lub pestki dyni, słonecznika Mąkę mieszamy z sodą i solą. Jogurt mieszamy z olejem i mlekiem. Następnie łączymy obie masy i wyrabiamy do czasu, aż masa będzie gładka. Ciasto lekko klei się do rąk. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C z opcją pieczenia góra-dół

Kucharzyca
Niebianskie ciasto z brzoskwiniami 167

pozostawić na minimum 30 minut,a następnie postawić na ruszcie do całkowitego ostygnięcia WAŻNE! Przed pocięciem ciasta musi ,być całkowicie ostudzone- ja niestety nie umiem czekać i nie do końca ostudzone zjadłam...pycha.... A z nadzieniem  można eksperymentować. / gruszka + orzech, / śliwa + orzechy, dynia + orzeszki ziemne

w mojej kuchni
DYNIOWE CIASTECZKA -WHOOPIE PIES 121

masę. Nadal miksując wąskim strumieniem dolewajcie olej, po około 2 minutach dodajcie jaja, następnie puree z dyni.  Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z pozostałymi składnikami suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie do lodówki, w tym czasie przygotujcie blachę do pieczenia ciastek. Piekarnik nagrzejcie

OliveandThyme
Chleb bez mąki Melvit 141

składa się z samych ziaren i w dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam

Obiad gotowy
Tarta z kurkami 189

obowiązkach i niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 155

owsianych) 1/3 szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2  łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę

Bon appetit mon amie