pierników oraz szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut
Słodkie zapomnienieCzas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: ok. 10 słoiczków (po +/- 400g) Drukuj Dżem dyniowo-pomarańczowy By Piotr 13 listopada 2018 Składniki: dynia - 3kg sok z pomarańczy
Pogotujmy.pljajko. 50g miękkiego masła, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane) Sposób przygotowania bułek orkiszowych: Mąkę, drożdże, wodę, masło, jajko sól cukier oraz większą część ziaren łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę
Gotuj Się Kto Możeimbiru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 6 kulek mini mozzarelli wykonanie: W misce mieszamy razem pure z dyni, jajka i oliwę. W drugiej misce łączymy mąkę, parmezan oraz przyprawy i sodę. Mokre składniki przewalamy do suchych i energicznie łączymy ze sobą. Ciastem wypełniamy foremki do muffinek. Do każdej wkładamy na środek kulkę mozzarelli. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkimięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju 2 lyżki miodu 3 lyżki octu winnego
codojedzeniamoich dyniowych przepisów :) CIASTECZKA: Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj puree z dyni i ostudzone, rozpuszczone masło oraz groszki czekoladowe lub posiekaną w kosteczkę czekoladę.. Wymieszaj całość chwilę drewnianą łyżką, po czym wyrób rękami jednolite ciasto. Nabieraj rękoma kawałki ciasta wielkości dużej śliwki i układaj na blasze, lekko dociskając ciastka od góry
Słodko-Słony Świat Ilonyzetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z ulubionym sosem
Kolorowa kuchnia ElkiWraz z końcem lata na moim talerzu zrobiło się bardzo pomarańczowo - jem teraz dużo dyni, marchwi i batatów. Te ostatnie smakują mi zwłaszcza w wersji słodkiej. Regularnie robię mus z tego przepisu - klik , a wczoraj zdecydowałam się na ciasto. Dobrze, że upiekłam niedużą porcję, bo wszystko od razu zjadłam ;) Czytaj więcej
Kasia Sarnaulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna, ale po upieczeniu i wystudzeniu ciastka będą zwarte. Pieczemy przez
Gotowanie i blogowanielnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie
Kubki smakumiski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze
Niebieski kubek z kawarodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko szczypta soli jajko do posmarowania migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać
Smakołyki AsiSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona
Gotowanie moimi oczamidolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują
Weekendy w domu i ogrodziewody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy
Basia w kuchnisoli coś do osłodzenia porządna łyżka masła orzechowego (im więcej tym lepiej :D) porządna łyżka pure z dyni hokkaido (z 50g) szczypta soli, ew. coś do posłodzenia, cynamon (wszystko porządnie wymieszać) Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre i miksujemy, przekładamy ciasto do foremki/papilotki, wypełniając ją do połowy, nakładamy farsz(ew. wtykamy kilka malin)* i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy
More food, love and dreamswody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia
codojedzeniamałe kawałki i ścieram każdy do momentu natrafienia na skórę i ten patent zawsze się sprawdza. ;) Startą dynię przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Odsączoną przekładamy do miski. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz kardamonu i mąkę. Dobrze mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (powinno dać się dobrze formować, ale nie być ścisłe) można podsypać je większą ilością mąki
Kuchenna KontrrewolucyaDyniowe gofry z rukolą, camembertem oraz orzechami; z sosem miodowo-musztardowym ... bo nie samymi ciastami człowiek żyje..a po głowie chodzą mi
More food, love and dreamscieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki
Pełny talerzprzykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią. 5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika
Apetyczna babeczkamleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g puree z dyni Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy
kulinarnyswiatdomiświeżych ziół (u mnie oregano, majeranek, tymianek, bazylia) 100 g pestek dyni (u mnie od Polskich Młynów ) 100 g żółtego sera sól Najpierw kroimy ser żółty w drobną kostkę. Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy(...)minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) z pojemnikiem z wodą na dnie. Pieczemy chleb przez około 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę
PatiGotujeśliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi
Cooking for Emilyśliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi
Cooking for Emily