przez 10-15min - odsącz lub odparuj wodę. 2. Roztop masło i wymieszaj dokładnie z cukrem, puree z dyni, powidłami śliwkowymi i jajkami. 3. Dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i sól - połącz do jednolitej masy. 4. Wmieszaj ugotowaną jarzębinę. 5. Ciastem wypełnij papilotki do muffinek i piecz w 170*C przez 10-13min. 6. Oprósz cukrem pudrem Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bezy cynamonowej i małymi kawałkami orzechów – nie wyrzucajcie, to genialny dodatek do jogurtów, owsianki, jako zamiennik kruszonki do ciast, do muesli lub do wyjedzenia łyżką. Ja użyłam surowych orzeszków ziemnych, ale możecie to zrobić z migdałami, macadamia, ziarenkami słonecznika czy dyni. Post Orzechy w cukrze pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenostudzić. Twaróg rozgnieść praską lub widelcem, dodać rodzynki/żurawinę oraz cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszać wszystko z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo – dyniowej razem z przesianą mąką i cynamonem. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy ciasto jest wystarczająco gęste, żeby smażyć placuszki. Jeśli jest za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozgrzewamy bardzo dobrze patelnię
I LOVE LIFEczas temu miałam okazję przetestować Termorobota Sam Cook , który ma ich aż trzynaście. Gotowanie, gotowanie na parze, wyrabianie ciasta, miksowanie, siekanie, emulgowanie, blendowanie, szatkowanie, ubijanie, rozpuszczanie, podgrzewanie, smażenie, ważenie…to wszystko w jednym nowoczesnym urządzeniu. Przygotowałam curry z ciecierzycy z dynią, sprawdzając między innymi funkcję siekania, miksowania i gotowania. Urządzenie spełniło moje oczekiwania pod każdym względem. Obsługa nie sprawia
Mienta blogdrożdży 340 g letniej wody 1 1/2 - 2 łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią
wege i kropkaBatoniki kawowo-dyniowe przygotowałam na bazie płatków owsianych, gorzkiej czekolady i syropu dyniowo-korzennego – to był strzał w dziesiątkę! Inspiracją była
Kolorowy Przepisownikgoździków ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijamy i mieszamy z ksylitolem, pure z dyni i olejem kokosowym. Dodajemy przyprawy, mąkę kokosową i wszystko ponownie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy ją na nasze ciasto i dalej ponownie mieszamy najlepiej patyczkiem albo nożem, aby uzyskać czekoladowe “zawijasy”. Dyniowe muffinki pieczemy 20-25 minut, albo
PaleoLifewody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem
coolinarnyteraz do pracy moi drodzy. Składniki: ½ kg mąki ( typ 650 ) 1 ½ szkl. płatków owsianych ½ szkl. Słonecznika 1/3 szkl. Dyni 1/3 szkl. Siemienia lnianego ½ l wody ( ciepłej ) ½ kostki drożdży ( można użyć suszonych ) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę ciepłą wodą ( tą do chleba ) aby „obudzić” drożdże
Smaki Ewydrugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać pure z dyni i starte jabłko. Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty
kulinarnyswiatdomiPierwszy raz upiekłam ciasto z purre dyniowym ale na pewno nie ostatni.Sernik jest pięknie żółto-pomarańczowy i wilgotny.Polecam Składniki: 1,5 szkl purre z dyni 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 op.budyniu w proszku Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Twaróg mieszamy z purre dyniowym,żółtkami i cukrem.Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie w proszku
słodkie i nie tylko historie kulinarnekońca jak u zebry , ale całość jest bardzo apetyczna. O bie wpadłyśmy na ten sam jesienny pomysł wykorzystania dyni w swoich wypiekach. M oje babki kuszą jeszcze aksamitnym kremem a u Agnieszki przesyłają słodkie całuski. Nie tak dawno piekłyśmy razem ciasto mocno czekoladowe i już mamy kolejny pomysł na wspólny wypiek więc zaglądajcie do nas żeby niczego nie przegapić
Smaczna Pyzaćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia
Be Fit Be Strongjabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze
MamaOskarkamałym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki
MarciochaKucharzychlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej
w mojej kuchniszklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu, białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki
Z miłości do słodkościNie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań
UgotujmyTo.plwody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta
Z butelką mleczka w tleDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych
Apetyczna babeczkamąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika 3 łyżki dyni szczypta kminku szczypta czarnuszki 1 łyżka siemienia 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie smarujemy
coolinarnastrefa.blogspot.comciepłej wody Składniki zagniatam. Zbyt rzadkie ciasto podsypuję mąką orkiszową. Po rozwałkowaniu, na połowie placka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody
Kucharzycasiemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się
moj przepis nasiemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się
moj przepis nasiemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się
moj przepis nasiemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się
moj przepis na