ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:85/780)

Szarlotka z budyniem i kruszonką 540

żółtka szczypta proszku do pieczenia 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 litr mleka 3 budynie cukier kruszonka 1,5 szkl mąki 150 g  masła pół szkl cukru Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka . Zagniatamy ciasto i wylepiamy(...)formy wym 23x33 cm nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami Kruszonkę przygotowujemy w następnym naczyniu rozcierając palcami by powstały grudki. Gotujemy budyń w tradycyjny sposób. Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st.  Jabłka mieszamy z cukrem tuż przed wyłożeniem na ciasto, wykładamy i równo rozprowadzamy , przykrywamy równomiernie budyniem i na wierzch posypujemy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto bananowiec 595

miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy(...)dokładnie ostudzić (np. w chłodnym miejscu). Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń. Złożenie ciasta Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo

KUCHNIA POLSKA
Krówkowy miodownik 236

kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie(...)piekarnika jest bardzo miękkie, ale już po prau minutach robi się bardzo twarde. Ale spokojnie zmięknie od kremu i będzie bardzo delikatne :) To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając zalecaną ilość mleka do 2/3. Studzimy, budyń powinien być zimny. Gdy blaty się studzą przygotowujemy masę. Puszkę kajmaku umieszczamy w misce i dodajemy

DefinicjaSmaku
Szarlotka z budyniową pianką 200

masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru 5 białek szczypta soli   Kruche ciasto: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy(...)ostudzenia. Wykonanie: Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach .       Inspiracja z bloga http://rozowakuchnia.blox.pl

Kocham Czekoladę
CIASTO KUBUŚ 246

jajka ( osobno białka i żółtka) ⅔ szklanki drobnego cukru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone(...)boków,   do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy w formie na podłogę, następnie studzimy Krem na bazie soku przecierowego Kubuś: z soku oraz budyniu w proszku gotujemy budyń czyli ¾ litra soku

Słodkie zapomnienie
Krajanka makowa-makowa panienka 975

tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany z budyniem ½ l mleka 6 żółtek(...)odstaw budyń do ostudzenia. W międzyczasie wyjmij masło aby było na czas miękkie. Kiedy budyń jest dobrze wystudzony zmiksuj masło w misie miksera, po czym dodawaj po łyżce budyniu. Rozkrój ciasto na dwa spody. Nasącz spód amaretto. Posmaruj pierwszy blat dżemem. Następnie rozsmaruj połowę kremu i przykryj drugim blatem. Rozsmaruj równomiernie resztę kremu, posyp uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami. Podziel ciasto

codojedzenia
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 98

ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka(...)łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojone jabłka włóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Posyp je brązowym cukrem oraz cynamonem. Smaż na małym ogniu około 5 minut do momentu, kiedy cukier zacznie się ciągnąć. Do miski włóż usmażone jabłka oraz budyń. Wymieszaj i odstaw. Ciasto francuskie rozwiń

Przepisy na widelcu
Ciasto 3 bit 193

znaczy, że kończę blogowanie. Na pewno nie. Ale sami wiecie, że bywają rzeczy ważne i ważniejsze :) Przez bardzo długi czas M dosłownie jęczał mi, abym przygotowała to ciasto. No i w końcu, jako dobra żona (:P), spełniłam jego zachciankę :P Pewnie każdy zna popularny batonik pod tą samą nazwą. Jeśli lubicie mocno słodkie i kremowe ciacha to jest to propozycja(...)puszka masy kajmakowej (najlepiej Gostyńskie) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 600 ml mleka 200 g masła 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 70 g czekolady deserowej Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i go wystudzić. Masło zmiksować aż będzie puszyste. Partiami dodawać zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę

My simple kitchen
Orzechowy przekładaniec 224

dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła 3/4 mleka zagotowujemy(...)pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Cynamonowe szczęście
Pączki pieczone z budyniem 193

środka wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce.    Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić. Są dwa sposoby na lepienie pączków: 1. Oprószyć mąką blat i rozwałkować ciasto na grubość(...)Zlepić i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. 2. Urywać po kawałku ciasta. Na dłoni spłaszczyć, nałożyć po 1 lub dwie łyżeczki budyniu i zlepić - ja skorzystałam z tej opcji. Ciasto urywałam na oko. Trzeba pamiętać, że ciasto się klei i trzeba mieć ręce oprószone mąką. Pączki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Zostawiać

W kuchni u Moniki
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 355

Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu(...)przy tych z parowaru :) Składniki :  2 jajka  4 łyżki cukru pudru trzcinowego  0,5 kg twarogu sernikowego 1 banan  4 łyżki jagód goji  1 budyń waniliowy 1 czekolada gorzka  1 łyżka miodu wielokwiatowego  Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder trzcinowy, zaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg. Cały czas

Parowar Faceta
Sernik gotowany 202

Hej! Ten sernik gotowany jest z gatunku "dla zabieganych". Trzeba przygotować kilka składników, a samo przygotowanie ciasta zajmie nam góra 30 minut. Potem tylko

Tylko pysznie
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 150

Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć(...)zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni ) Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego . Ponownie wstawiamy do piekarnika

Różne smaki w kuchni
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 350

Niezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne(...)pokroić w kostkę, wymieszać z  sokiem z cytryny. Dodać imbir, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gruszki rozłożyć równo na podpieczonym kruchym cieście ( może być ciepłe ). Na warstwie z gruszek równomiernie wysypać żurawinę. Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać rozpuszczony

Opowieści z piekarnika
Karpatka 128

jeśli pieczemy dwa ciasta razem to musimy użyć opcji z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy odklejamy od ciast papier do pieczenia. !UWAGA! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Masa: 250 g margaryny 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru 650 ml mleka (2 i 1/2 szklanki) opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: cukier puder Budyń przygotowujemy zgodnie(...)łyżek) oraz opakowanie cukru wanilinowego. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy nasz budyń jest zimny, ubijamy masło i margarynę na puszystą, białą masę i stopniowo dodajemy budyń, cały czas mieszając. Na spód naszej karpatki wybieramy ciasto, które jest mniej „wybrzuszone”. Rozprowadzamy na nim masę i przykrywamy drugim ciastem. Górę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje