ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:505/901)

ROGALIKI BUDYNIOWE 179

dałam roztopione) 95g cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 łyżki mleka 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie:  Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki

Walijskie Pichcenie
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 215

grysikiem i dodac posiekane twarde maslo.Rozkruszyc w palcach,jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku".Dodac olejek migdalowy i alkohol.Alkohol dodawac stopniowo,zeby masa nie byla za wilgotna.Byc moze 2 lyzki wystarcza.Dokladnie razem wyrobic.Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan.dlatego walkowac na posypanym blacie cukrem pudrem bez odwracania placka.Wycinac ksztalty foremka i podwazajac nozem przenosic je na nozu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 163

kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;)  Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek.    Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko

Ostra na Słodko
Ślimaczki z ciasta francuskiego 151

zwinięciu ciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem kroimy około centymetrowe krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.Wskazówki:Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska

upichcic
Pyszne i puszyste pancakes. 375

łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Pancakes

Malinowe Pocałunki
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 158

Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć

Brzuszki Łakomczuszki
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 206

warto przykryć je na kilka minut miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać na nie niewielkie ilości farszu. Brzegi uszek zlepiać, jak w przypadku pierogów, a ich rożki sklejać razem. Uszka gotować w osolonej wodzie.  Po ugotowaniu bez problemów można spakować je do woreczków i zamrozić.  insertCookd

Pasja Smaku
Chleb na zakwasie z ziarnami 133

ważnym składnikiem , bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy,  wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie(...)sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas,  resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą. Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym

Jemy Pijemy
Walentynkowe ciasto z serduszkami 215

czasu do czasu dostać kwiatka bez okazji (no która kobieta nie lubi? osobiście marzą mi się ostatnio białe tulipany :)) czy jakąś drobną niespodziankę, ale zawsze najbardziej liczy się dla mnie nie ilość, ale jakość - czyli szczere intencje i dobre chęci obdarowującego. Prezentem od serca może być również własnoręcznie przyrządzona kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka

My simple kitchen
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 218

migdałowych, ja tym razem wykorzystałam gotowe posiekane migdały bez skórki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki zimnej wody cukier puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą” 168

Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione.  Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)łyżki suszonej żurawiny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody. Monte Cotta składniki na 8 porcji: 200 ml śmietanki 30%, 300 g   Monte - orzechowo czekoladowe , 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania), 3 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki zimnej wody, ponadto: twarda marmolada np. wieloowocowa, ziarna granatu, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: KOSZYCZKI: Ziarna orkiszu mielimy na mąkę (można użyć gotowej mąki

Moniki Smakołyki
Rogale marcińskie 244

wiedzą, że warto się poświęcić. Są bardzo smaczne ale też i bardzo kaloryczne. Ale kto tam raz w roku kalorie liczy w takim dniu. Zachęcam Was do upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży świeżych  3 żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła(...)białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 178

przepisem   po ugotowaniu wyjmij foremkę i pozostaw do chłodzenia na ok. 10 minut po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia ostudzone ciasto przetnij na dwa równe krążki (blaty) Pikantny sos malinowo - czekoladowy z płatkami chili Składniki 500 g mrożonych malin lub świeżych 5 czubatych łyżek cukru 3 szczypty płatków chili lub wedle smaku(...)czekolady 76% lub innej 150 ml zimnej wody Przygotowanie maliny wrzuć do garnka, dodaj cukier i chwilę podsmażaj do wydzielenia się soku dolej wodę, dodaj chili i gotuj chwilę bez przykrycia - do połączenia się składników powstały sos zmiksuj w blenderze, następnie przetrzyj przez sitko i ponownie wlej do garnka dodaj czekoladę i mieszaj do chwili  jej rozpuszczenia się

Szybko Szybkowar
Szybka drożdżówka bez wyrastania 217

Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 178

bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej 300 ml ciepłej wody 20 gr świeżych drożdży(...)dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie

moj przepis na