ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:498/901)

Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 192

wydawało :D Większość przepisów na buchty zawiera jaja, ja robię oczywiście bez. We wszystkich jest też mleko, więc używam mleka sojowego ale dziś specjalnie zrobiłam na samej wodzie, żeby przekonać się, że, jak można było tego się spodziewać, wyszły równie dobrze. Nie dodałam też żadnego tłuszczu do ciasta i wiecie co? Też nie stało się nic, haha! Dlatego teraz podam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb pszenny codzienny 144

dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.   Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić- tym razem króciutko i uformować w podłużny bochenek. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.     Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza Capriciosa 231

blachę, lub rozprowadzić bezpośrednio na blaszce rękoma.  Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy. Następnie rozkładamy kolejno: ser, szynkę, pieczarki i na koniec pizzę posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Oponki serowe z przepisu babci 150

zaplanować co będziemy przygotowywać na ten szczególny dzień. Pączki, faworki, eklerki, bezy, ciasteczka... wszystkie pyszne, wszystkie mocno kaloryczne, ale przecież to tylko jeden taki dzień w roku (przynajmniej oficjalnie :) ). Jako pierwszy i z pewnością nieostatni pomysł na ostatkowe słodkości proponuję oponki serowe z niezawodnego przepisu mojej babci. Ciasto jest bezproblemowe, dobrze się wyrabia i pięknie rośnie w gorącym oleju. Ważne

Chocolate Muffin Blog
Trufle z konopiami i herbatą matcha 128

mąki konopnej 50 g surowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii   dodatkowo kakao do obtoczenia trufli Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut po czym je odsączamy. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy jak ciasto. Formujemy małe kuleczki ktore możemy obtoczyć w kakao, matchy lub innych doldatkach. Przekładamy

Mienta blog
Pizza z salami i pieczarkami 267

blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy.  Następnie rozkładamy kolejno: ser, salami, cebulę, pieczarki. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy 14 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy :) Smacznego

Smak mojego domu
Zakręcone ciasteczka cynamonowe 182

Zakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha. Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują

Smakołyki Bereniki
Paszteciki z pieczarkami 141

podłużną bułeczkę. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie. Pamiętajcie też o zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut aż będą złociste. Podajemy z barszczem czerwonym

Kulinarne Inspiracje
ciasto kocie języczki 365

składniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Popękane ciasteczka z gorzką czekoladą 152

czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach 10-11 minut na termoobiegu. Bez termoobiegu około 2 minuty dłużej. Studzimy i gotowe! :) *PS. Wiecie co,bez proszku

Czerwona Porzeczka
WAFFLES & BACON – BATMAN: ARKHAM KNIGHT – gofry na piwie z karmelizowanym bekonem 254

Gotham, który stołuje się w Pauli’s Diner, zamawia sałatkę bez sosu, po chwili jednak wraca po rozum do głowy i prosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy w dość nietypowy sposób, gdyż do ciasta dodaliśmy piwo i ser. Dodatek karmelizowanego boczku i syropu klonowego powoduje, że gofry

Nerds Kitchen
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 210

jest fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka

sierotka maRysia w kuchni
Proziaki, prołziołki na kwaśnym mleku 123

elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do dłoni.  2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut, przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100% zwiększają swoją

Apetyczna babeczka
bezglutenowe kardamonowe muffiny z wiśniami 213

pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~1/2 - 1 łyżeczka kardamonu ~200g wiśni (waga bez pestek) Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy

chili & sugar
Jagodzianki z kruszonką 107

Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką. Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony. Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie tak smakuje lato :) zaczyn 15 g drożdży 50 ml mleka 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego ) 1 łyżka mąki ciasto : 400 g mąki

Polska Zupa
Jagodzianki do odrywania 121

kładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy placek z owocami 170

rozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem.  Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy je dwoma łyżkami stołowymi cukru.  Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu.  Pieczemy przez 30 minut.  Studzimy na kratce

Garniec Magalie
Rocznicowy tort i samopoziomująca polewa 160

rano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody 50-lecia powinien mieć bogatszą oprawę, ale jubilatom się spodobał (tak przynajmniej twierdzili), a co najważniejsze smakował całej rodzinie (były proszone dokładki J ). A co najważniejsze, bez uszczerbku przetrwał stukilometrową podróż do miejsca przeznaczenia, pomimo, że wiozłam rodzinę osobiście, w dodatku

Kuchenne zapiski Edyty
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami 219

Jest to najprostsza tarta z możliwych, bo piecze się ją bez użycia foremki, nadzieniem są tylko i wyłącznie owoce posypane niewielką ilością cukru, więc można powiedzieć, że jest prawie dietetyczna ;) Niby nic wielkiego, ale zaręczam, że Wasze kubki smakowe oszaleją. A! I jeszcze muszę wspomnieć o cieście, które nawet na drugi dzień jest idealnie kruche, a jak widać na zdjęciach

Domowa Cookierenka Agi
Rustykalna tarta (galette) z cukinią 167

Z cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam

Domowa Cookierenka Agi
Rogale 92

Właśnie szykuję się do oglądania "Wyspy Tajemnic" z Leosiem DiCaprio. Zatem bez zbędnego przedłużania podaję przepis. A podpatrzyłem go na foodmag.pl . 500 g mąki pszennej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne, czyli z 15, może 20 minut. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowa pianka 134

jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Stek z udka drobiowego 198

nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku

Mechanik grilluje
Mazurek marcepanowy 118

Wielkanoc bez mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego.  Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka

Wielki apetyt
pszenna tortilla 188

chodzi tu o proporcje składników… Tortille wychodzą sprężyste, miękkie i bez problemu można zawijać farsz. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 2/3 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, a jednocześnie, żeby można było wymieszać ciasto ręką. Dodać ją do mąki. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulę

zabawa smakiem
Pierogi Shreka, szpinak i bryndza 183

Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi: 

Apetyczna babeczka
Ciasto kawowo-serniczkowe 132

dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek  -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła  -200 g drobnego cukru do wypieków

Z Kuchni Do Kuchni
Jagodowy mus z kaszy manny 191

I zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie... Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Prosta pizza : pomidor plus mozzarella. 150

taką, którą w całości w prosty sposób można przygotować w domu bez uciekania się do gotowych sosów do pizzy. No i jednocześnie w jej przygotowanie można włączyć dzieci. Ferie zimowe w toku. Gotowanie razem z dziećmi to fajna zabawa, która zawze czegoś ich uczy. Potrzebne nam będzie : ciasto na pizzę (można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki

MODA NA BIO
Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca. 153

dobrze napowietrzyć, czyli ucierać tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada

Przepisy i porady kulinarne
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 168

około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego

KUCHARNIA
Muffiny cassis z różanym pudrem 205

wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie

SzczyptaSmaQ
Jesienne finansjerki z jabłkami 141

finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Finansjerki przygotowujemy na samych białkach, więc jeśli znudziły się Wam bezy, albo po prostu nie macie na nie akurat ochoty, polecam Wam te urocze maleństwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowe babeczki z bakaliami 124

papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 158

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500

głodny alergik
Pieczony budyń waniliowy 203

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się

Poezja smaku
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 162

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię

Symfonia Smaków
Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal) 148

przepyszne :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 140 g oczyszczonych pieczarek bez ogonków 40 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 2-3 łyżki mleka (żeby uzyskać konsystencje która dobrze poskleja pieczarki) sól, pieprz do smażenia: 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Miksujemy składniki na ciasto: jajko, mąkę 2. Pieczarki kroimy na cienkie plastry i te jeszcze w poprzek

Malowane smakiem
Świąteczna babka makowa 184

piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta  Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił

Proste Potrawy
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 202

Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek

Z miłości do słodkości
Smoothie malinowe 165

A może Smoothie malinowo, cytrynowo - miętowe ? Składniki na 2 porcje: 0,5 kg malin wyciśnięty sok z 1 cytryny ok 25 listków świeżej mięty  1

Niezły Młynek
Muffinki z musem jabłkowym i borówkami 263

smażyć jabłka, aż nadmiar płynu odparuje. Odmierzyć 3/4 szkl musu - bez ugniatania ! W miseczce połączyć składniki suche - mąki, cukier, soda i sól. W drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym. Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny. Piec w 180 stopniach C, przez około

kolorowotorcikowo
Przekąski na imprezę – przepisy 1754

Przepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Kulinarne Przeboje
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 212

Pisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: ciasto 100 g świeżego

Monia miesza i gotuje
JAK FOTOGRAFOWAĆ JEDZENIE? 163

zdjęcia można pokazać szerszej widowni bez wstydu i obawy o ostrą krytykę. Moje nigdy takie nie były, ale za wszelką cenę chciałam, by takimi się stały. Próbowałam rozwijać się w sferze kulinarnej, jak i poza nią. Zdecydowanie lepiej wychodziła mi fotografia plenerowa, ale przecież nie wrzucę tego jako grafikę do przepisu na ciasto, prawda? Przepłakałam wiele nocy uzmysławiając sobie(...)jedzenia, a zdjęć. Uczyłam się sama, ale nie dane mi było poznać wszystkich tajników. Nie rozumiałam światła, nie wiedziałam jak sobie z nim radzić oraz jak robić dobre zdjęcia bez używania drogich lamp, blend, stoisk fotograficznych. Nie rozumiałam fachowych pojęć, nie mówiąc już o ich przełożenie na praktykę (zresztą nadal mam z tym problem). Dopiero, gdy w pełni opanowałam aparat

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka mega kokosowe 154

Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki  prezentowane wcześniej. Składniki: 1/2 szklanki mąki kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka(...)ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie. W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez

Kuchcik gotuje
Pączki! 199

zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy, ale bez przesady. Trochę wprawy i będą puszyste i okrągłe(...)Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Na przygotowanym do układania pączków

Kuchenna Kontrrewolucya
Czekoladowa tarta dyniowa 268

czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę. Czekoladowa tarta dyniowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła

Smakołyki Bereniki
Maślana chałka z migdałową kruszonką 194

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki na dwie(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk

moj przepis na
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 277

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy

Słodkości i nie tylko
Różany mazurek z whisky 132

coś tam" z konfiturą, która smakowała jak ... perfumy. Ohyda. To spowodowało właśnie moją ogólną niechęć do jej smaku do czasu, aż nie posmakowałam tej z Ogródka Dziadunia .  Nie bez powodu jest to produkt z mianem "rarytasu." Tak dobrej konfitury nie jadłam nigdy w życiu i to przyznaję. Wielkie brawa dla jej twórcy, produkt jest wyborny, a smak ... Bajka. Niesamowicie(...)stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut.  Przestudź spód na kratce.  Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód.  Białka ubij na sztywną pianę, dodaj skrobię oraz cukier.  Wyłóż bezę na wierzch.  Wstaw całość

Garniec Magalie
Babka marmurkowa 117

przepyszna! Babka z polewą z gorzkiej i białej czekolady, która idealnie dopełnia całość. Dla wszystkich fanów czekoladowo- waniliowych smaków jest to najlepszy przepis. Nie ma idealnych świąt bez tej babki! Składniki ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru pudru(...)studzę. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia babki smaruję masłem i wlewam część białej masy na przemian z ciemną masę. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę babkę przez 80 minut. Po tym czasie studzę chwilę w formie a potem już na kratce bez formy. Po przestudzeniu dekoruję

Mango Papaja
Mini serniczki dla alergika 175

mojprzepisna.pl | Mini serniczki dla alergika Mini serniczki kakaowe dla alergika to propozycja dla tych, którzy co są na diecie pozbawionej glutenu, cukru, tłuszczu, mleka czy jajek

moj przepis na
eton mess z malinami 124

składniki: 500 g malin 60 g bez (ja użyłam domowych, kakaowych) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego świeże listki mięty

Domowy Smak Jedzenia
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 258

Mama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie

Be Fit Be Strong