ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:490/901)

Restauracja Kryształowa - Katowice 135

długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie(...)wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny.  Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kuchnia francuska jest prosta :) 158

kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię. Proponowane(...)jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik czekoladowy z mascarpone 357

Kolejny sernik i znów czekoladowy:) Przepis od Dorotus76 . Spód: 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek - dałam 150 g bez czekolady 70 g posiekanych orzechów włoskich 40 g masła, miękkiego - dałam 60 g Składniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia(...)mieszkaniu, piekarnik jest juz leciwy i nie ma mozliwosci regulacji temperatury, cyferki i symbole sa nieczytelne.... Na szczescie, kiedy troszke sernik przestygl, udalo mi sie w calosci zdjac z ciasta te przypalona skorupke i jeszce raz troszke podpieklam, mam nadzieje, ze uratowlam!:) Teraz siedzi sobie grzecznie w lodowce, jutro sie przekonam i doniose Dorota(zdaje sie, ze imienniczka) Gość: , adsl-ull-56-107.44-151.net24.it

Zdrowa Kuchnia Sowy
Miodownik 432

mieszając, by się połączył i zostawić do wystygnięcia. Dodać jajka, sodę i dokładnie wymieszać. Tak wykonaną masę połączyć z mąką, margaryną i przyprawą do piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić(...)czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Jajka utrzeć z obiema mąkami i szklanką mleka na gładką, płynną masę bez grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zmiksowaną masę do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie

kuchcikownia
Wytrawne ciastka alpejskie 196

wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne(...)celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu, uważając, żeby nie zrumieniły się zanadto i pozostały miękkie.  Suszone pomidory wyłowiłem z zalewy i przełożyłem do blendera. Dodałem do nich dwa średnie ząbki czosnku i 30 gram

Wyprawy kulinarne
Takie łatwe, takie dobre... 168

ciasta na uczczenie końca pracowitego weekendu, wyspacerować psę, wziąć prysznic i zakopać się pod kołdrą z mocnym postanowieniem nie obudzenia się, kiedy C. wróci z pracy.  W tej chwili siedzę pod kocem, w cieplutkim, świątecznym swetrze i staram się zmusić do ruszenia zadka w kierunku kuchni. Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt kakaowy 170

mojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
Nominacje 127

wybaczycie Najpierw odpowiem na pytania autorki bloga   http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/ . . Są takie dni, że nie ma czasu na nic. Co przygotowujesz dla rodziny na obiad? Byle szybko, smacznie, najlepiej bez gotowych fiksów :) Jaki jest Twój najlepszy sposób na spędzenie pochmurnego, deszczowego dnia? Jak brzmi tytuł najlepszej książki, którą ostatnio przeczytałeś? (jeżeli nie ma ma - wybierz film) Jeżeli nominowałam Cię(...)boisz? Twój autorytet, osoba której postawa jest dla Ciebie wzorem do naśladowania to...? Co jest dla Ciebie (na ten moment) najważniejszym elementem Twojego życia? Ulubione narzędzie kuchenne? Znienawidzone narzędzie kuchenne, bez którego jednak nie umiesz sobie poradzić...? Kategoria kulinarna, w której najlepiej się odnajdujesz to...? (przystawki, dania mięsne/bezmięsne, desery/ciasta, bezglutenowe etc...) Gdy masz chwilę wytchnienia, jakiej muzyki słuchasz

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki urodzinowe 152

już nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli(...)dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Babeczki kurczaki 203

lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu . Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego jak duże będą nasze kurczaki. Standardowa babeczka ma około 4,5 cm średnicy, dlatego ciastka na głowę można wyciąć większym kieliszkiem(...)kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry. Krem przygotowujemy

Ciastkozercy
Tort a`la Kider Pingui 175

tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody wolał z ciastkami

Blondynka Gotuje
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 197

mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips, lub w metalowej puszce, bo ciasto ptysiowe szybko chłonie wilgoć i traci wtedy dużo swojego uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie groszek

Grunt to przepis!
Babka marmurkowa 218

mokra, musi być słodka- ale nie przesłodzona... można by tak wymieniać bez końca. Ja mam dzisiaj dla Was babkę wspaniałą! Wyszła dokładnie tak jak oczekiwałam :) Długo zachowuję świeżość i wilgotność, pod warunkiem, że przechowywana jest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem obok mazurków czy wielkanocnych serników. Koniecznie wypróbujcie na tegoroczne święta

Nastoletnie Wypiekanie
Duże, pełnoziarniste ciastka z masłem orzechowym. 178

ksylitolu 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego 2,5 łyżki masła orzechowego - najlepiej bez cukru i oleju palmowego 1 duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie

Powiedz dietom nie
Pierniczki na choinkę 175

jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez 8-10 minut. Żeby pierniczki były błyszczące tuż po upieczeniu można

Pełny talerz
Pepparkakor 133

Cieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek.  Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor

maniapieczenia
Czekoladowy krem z awokado 212

mojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy

moj przepis na
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 151

Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.  Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.  Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).   Dekoracja ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski

Di gotuje
Proste pszenne tortille 260

nawet pizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu

apetytnapieczenie
.1129. jabłko w kukurydzy ukryte 103

jabłko w jogurtowym kukurydzianym cieście z masłem orzechowym~ Aaaaaaaaaaaa dziękuję za wczorajsze kciuki! Udałoooo sięęęęę ♥♥♥ Stres był wielki, ale końcowa radość jeszcze większa :) To już prawie koniec...Została jeszcze najtrudniejsza, trzecia część...Mam trochę czasu, muszę podejść do tego bez stresu... 2/3! :) Wczoraj był dzień dobrych wiadomości bo dowiedziałam się też, że dostałam się do półfinału olimpiady! Będzie

breakfast of dreams
Wegańska pizza 147

później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy

Bananowe Pole
Placuszki twarogowe, delikatne i puszyste 154

pomocą łyżki, bardzo delikatnie. Rozgrzać mocno patelnię, nałożyć na patelnię porcje ciasta tworząc małe placuszki. Smażyć na małym ogniu tak długo, aż placuszki będzie można odwrócić. z drugiej smażyć już tylko chwileczkę. Ja użyłam minimalnej ilości oleju do smażenia tylko jak rozgrzałam patelnię, potem już smażyłam bez oleju. Podawać posypane cukrem pudrem, można też polać syropem klonowym. Thermomix – nałożyć

Kuchnia Pokoleń
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10414

Białka w osobnej miseczce ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, jak do bezy. Ubitą pianę z białek mieszamy dokładnie z serem i żółtkami. W dalszym ciągu używając widelca, do masy serowej z jajkami wsypujemy mąkę, porcjami, po 2-3 łyżki i mieszamy razem. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej

Karo in the Kitchen
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 160

równe krążki ten górny lekko ściąć . Na spodni krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę  wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując również w koło

Sama słodycz i szczypta chili
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 188

piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z jeżynami 182

drożdżówki z jeżynami. Tym razem w innym kształcie i bez twarożku. Jeżyny możecie zastąpić z powodzeniem innymi owocami. Będą równie pyszne! Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni.     Składniki: Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 70 g ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto: 600 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 łyżki cukru z wanilią

Pasja Smaku
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 150

czemu każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo

Moje Qulinaria
Faworki (ale nie chrust!) 104

się też robić mniejsze ilości (rzadko:)). Można oprószyć cukrem pudrem (my wolimy bez). Składniki: 4 szkl. mąki 1 i 1/4 szkl. kwaśnej śmietany (18%) 1/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać

Kolorowy Przepisownik
Porzeczkowiec 1847

śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy  http://www.primavika.pl/ .     Zapraszam do wypróbowania pysznych

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 171

ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi

mojewypiekiinietylko
Chlebki naan 180

suszonych ziół prowansalskich i mięty, choć równie dobrze możecie przygotować je bez dodatków lub na przykład z kminkiem.  Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie: ta, według której przygotowałam swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję

W poszukiwaniu inspiracji
Borówki w jogurcie (ciasto na zimno) 138

Borówki w jogurcie to ciasto na zimno. Do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik, ani zbyt duża liczba składników. W smaku przypomina sernik na zimno, chociaż w składzie nie ma w ogóle sera. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Jeśli macie tradycyjną tortownicę - to proponuje podwoić ilość składników.  Składniki na okrągłą formę o średnicy

Ugotować
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 131

Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik FIT na otrębowym spodzie 305

stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze

Powiedz dietom nie
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 192

stworzyłam z myślą o jednej z moich przyjaciółek, osobie, z którą znamy się od bardzo dawna i razem przeżyłyśmy niejedną burzę. Grażyna jest wielbicielką cynamonu i kardamonu, wiec to ciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji(...)łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki. Do powstałego otworu wcisnąć namoczoną żurawinę i delikatnie docisnąć palcami. Jajka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), dodać kardamon i cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartinki z owocami 171

cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l)  375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło, żółtko i śmietana. Z tych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto trzeba rozwałkować

Lawendowe Niebo
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 130

łóżka przez W . Mocną, aromatyczną, pobudzającą. Kto mnie zna, wie, że bez tej kawy nie wstanę! 2. Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka

KUCHARNIA
Faworki (chrust) 873

grubość zależy tak naprawdę od naszych upodobań, ale im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym będą delikatniejsze i bardziej napuszone po usmażeniu. Tego rodzaju smakołyki najlepsze są w dniu przyrządzenia, nie martwcie się jednak, jeśli nie zdążycie zjeść całego chrustu jednego dnia. Wystarczy pozostawić go w temperaturze pokojowej bez żadnego przykrycia, a na drugi dzień jest ciągle smaczny i kruchy

Smakołyki Bereniki
Włoskie ciasteczka cantuccini 194

użyć białego) 250 g migdałów (ja użyłam ze skórką, ale powinno się bez) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przyrządzenia: Jajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku

upichcic
Tort czekoladowy z wiśniami 232

reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną

Kuchnia domowa Ani
Orkiszowe pierogi z dynią 164

Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godzinyciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i wykroić z niego krążki.Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół,zlepiając starannie brzegi.Gotować w osolej wodzie kilka minut po wypłynięciu.Odcedzićna suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii.Dodać maslo i listki szałwii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 339

posiekaną czekoladę.Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem.Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Dekorujemy wg. własnego pomysłu!Pycha!Przepis powstał w ramach konkursu  organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady.Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady .Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka

Ostra na Słodko
Najlepszy piernik świąteczny 197

zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić  ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia

Praktyczna pl
Najszybsze kluski ziemniaczane 274

Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części.  Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek,  gdy wypłyną

prawdziwe jedzenie