ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:488/901)

Ciasteczka imbirowe świąteczne 195

perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki

codojedzenia
Sernik krówkowy z czekoladą 418

deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Sernik krówkowy z czekoladą   Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej

Mała Cukierenka
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 236

się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można

Uwaga Babcia Gotuje
Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 170

nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lekkie i błyskawiczne, żytnie prawie pierniczki o pomarańczowej nucie (wegańskie) 140

pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie

Be Fit Be Strong
Tarta z łososiem i pomidorami 155

weekend zawsze robię takie dania, które od razu mogę podać na stół bez odgrzewania. Stwierdziłam, że dawno nie robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy z wędzonym łososiem i taki był w lodówce to upiekłam.  Jeżeli jesteście zwolennikami tart wytrawnych to polecam, bo jest bardzo smaczna. Ciasto można przygotować sobie dzień wcześniej i przechować w lodówce. Składniki: Ciasto

O kuchni z uczuciem
Powidła śliwkowe. 113

lubi powideł śliwkowych? Przepyszny dodatek do ciast, kanapek, naleśników... Tylko jak wytrzymać to stanie przy garnku, długotrwałe mieszanie, a i tak czasem śliweczki przywrą do garnka- wtedy trzeba ratować co się da! Ja mam dziś dla Was propozycję przygotowania powideł bez tych żmudnych czynności!"Sposób na powidła dostałam od Pani Doroty wczoraj, a dziś wprowadziłam jego realizację w życie

Kuchnia Beaty
Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia 181

położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć raz po formie wałkiem. Potem docisnąć formę placami i przekładając formę na bok delikatnie odlepić.    Ja wybrałam serce  Teraz trzeba wyciąć ostrym nożykiem kształt jaki sobie wybraliśmy.   Ostrze noża powinno być bez zarzutu.    Mąż wybrał

AZgotuj!
Ciasto z truskawkami B 172

formy. Dociskamy (dno formy można posmarować masłem, będzie trochę łatwiej wyjmować kawałki ciasta) i chowamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo (jeśli lubimy żyć na krawędzi) w garnku- my mamy to już tak dopracowane, że na naszej kuchence czekolada się nam nie przypala, a bez wody jest po prostu dużo szybciej. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy serek i śmietanę

les mirabelles
Tarta orzechowa z jabłkami 123

także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich skórka, a ich aromat stał się wyrazistszy. W połączeniu

Wiem co jem
Domowe knedle z truskawkami 166

zależy od sypkości ziemniaków) ok. 20 szt. truskawek średniej wielkości (umyte, osuszone, bez szypułek) 1 jajko masło, bułka tarta sól, cukier Ugotowane, ostudzone z iemniaki mielimy w maszynce do mięsa (lub tłuczemy bardzo dokładnie). Ze zmielonych ziemniaków, mąki, szczypty cukru i jajka zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku i tworzymy kółka. Do każdego kółka wkładamy całą truskawkę, sklejamy

MarciochaKucharzy
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 165

tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Stan

Grunt to przepis!
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 323

Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia

Smaczne Zdrowe
Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji - Lussekatter 159

rodzynkami, ale u mnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:)  Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
sernik 133

zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru pół szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 jajko

w mojej kuchni
Sernik pod kokosową pierzynką 124

zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie ,1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 3/4 szklanki cukru ,pół szklanki oleju ,2 szklanki mleka ,1 jajko

w mojej kuchni
Współpraca z Barmar :) 196

SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone w oleju  - WARZYWA papryka grillowana w oleju słonecznikowym papryka pieczona paski w oleju słonecznikowym oliwki zielone w zalewie naturalnej kapary w zalewie naturalnej - HERBATA - KAWA - ZDROWA ŻYWNOŚĆ Bio musli Adama Czekoladowe ciasto Adama  Bio dżem truskawkowy Adama  - OLEJE  - SOKI 100% NATURALNE

Zdrowie na języku :P
Sernik kapitański z bakaliami 232

Święta bez sernika? U nas by to nie przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie podaję wymiary

Z miłości do słodkości
Sposób na smętne jabłka 148

Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta. Smacznego! W poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj, podczas pieczenia, wykazał się zrozumieniem i powagą, i pozwolił biszkoptowi ładnie urosnąć bez niespodzianek.  Minusem braku prądu okazał się brak ciepłej wody, plusem - popołudniowa drzemka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 383

dołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy

Wyprawy kulinarne
Breakfast with you #4 Breakfast in bed...? 185

Drożdżówki ze śliwkami śliwki bez pestek 0,5 kg mąki szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 10 g drożdży 1 jajko 6 łyżek masła 1/4 łyżeczki soli Drożdże wymieszałam z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. W misce wyrobiłam ciasto (mąka, cukier, jajko, drożdże, sól, masło), które następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego

bastalena
Knedle z truskawkami ze śmietaną i solonym karmelem 104

pierogi i formujemy kulkę. Uff, teraz jesteśmy po najgorszej robocie! Gdy już ciasta brak i truskawek też niewiele zostało czas na ugotowanie naszych knedli we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Kolejnym etapem jest przygotowanie solonego karmelu. W moim przypadku w najprostszej z możliwych postaci bo bez większego wysiłku. Masę krówkową gotujemy z masłem i wodą oraz szczyptą soli, gotujemy

Mango Papaja
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 175

już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg  -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia aluminiowa (2-3) Blachę z piekarnika wyłożyć warstwami

Smaczne Zdrowe
Wspolne gotowanie :-) 139

Francji sroda to dzien bez szkoly i przedszkola. Gdy tam mieszkalysmy mialysmy z Viki taka swoja tradycje i zawsze tego dnia spedzalysmy wspolny czas w kuchni. Viki pomagala mi w gotowaniu obiadu lub robilysmy cos ekstra czyli pieklysmy ciasto, robilysmy jakis fajny deser. Od czasu jak mieszkamy w Polsce takich chwil jest bardzo malo. W tygodniu

Przysmaki Karolki
Kominki francuskie ;) 176

dziurki. Małych kółeczek nie wyrzucamy, będą z nich przykrywki. Żeby nie marnować ciasta, skrawki które pozostaną z wycinania, możemy posklejać ze sobą i ponownie wyciąć kółko. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym jajkiem, następnie na każde układamy kółka z wyciętą dziurką (2 kółka z dziurką na 1 bez), smarując z każdej strony jajkiem. Małe kółeczka układamy również na blaszce i smarujemy

Czerwona Porzeczka
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 174

gościł  na blogu.  Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło

Czerwona Porzeczka
Leśny Mech ciasto szpinakowe 382

Ciasto-blat szpinakowy:   450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju  2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe(...)suchego patyczka, bez termoobiegu. Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie, kiedy napęcznieje wstawiamy na ok 30 sekund do mikrofalówki, żeby zrobiła się lejąca i całkowicie się rozpuściła. Uważamy by się nie zagotowała, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy.  Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy

Moje Słodkie Piekiełko
Biszkopt 389

złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku trikom (z kilku różnych przepisów) wychodzi bez zastrzeżeń. Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru(...)blachę i rozprowadzamy szpatułką. *Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 min.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 161

pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica(...)wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mini serniczki z orzechami 234

serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser.  1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki(...)śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów

Smakołyki Asi
Buchty z nadzieniem 266

Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym

Smakołyki Bereniki
Babeczki mimoza na Dzień Kobiet 193

dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3  jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: ½ szklanki soku z ananasa( u mnie ananas z puszki, bez dodatku cukru), ewentualnie(...)zwolnionych obrotach miksera.  Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. W mało

Mia Cucina Sofieta
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 152

solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa w Walentynkowym Konkursie Pudliszek ... A dlaczego pomidory??? Pomidory nie bez przyczyny zostały przez Francuzów nazwane „jabłkami miłości”. Dzięki zawartości(...)drożdży instant) 90 g oliwy 180 g wody letniej  1 większa cebula 50 g oliwy wymieszanej z ziołami 1 op. Pudliszki pomidory krojone z bazylią i oregano Przygotowanie ciasta: Wyjmij Poolish co najmniej 1 godzinę przed użyciem, aby cię ociepliło. Obierz cebulę, pokrój w piórka, delikatnie posól i polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto intensywnie bananowe 210

moim rodzinnym domu nazywaliśmy je małpi kit , i zdania na ich temat były podzielone. Tato, i owszem, mógł zjadać na kilogramy, Mama skubnęła od czasu do czasu, ale bez większych ekscytacji. Babcia nie jadała, a my z Młodą, wiadomo - dzieci. Zjedzą wszystko, co słodkie.  Dzisiaj banany jem z przyjemnością, pod warunkiem, że nie są zbyt dojrzałe. Takie już miękkie(...)później na blacie w kuchni będą leżały takie biedne, lekko czarne... I o to właśnie chodzi! Bo, choć dla mnie do jedzenia solo już się nie nadają, to do ciasta będą w sam raz. A ciasta bananowe, każdy to chyba już wie, są wyborne.  Najpopularniejsze to chlebki , czyli, bardziej po polsku, keksy. Pieczone w keksówkach, wilgotne i słodkie, świetnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki świąteczne 176

zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka  już na drugi dzień  mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki  tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru pudru\ 125 g masła  1 duże(...)przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej

W kuchennym oknie Ewy