Wałkiem obracam w posypce, aż poprzykleja się do ciasta. Ja nie żałuję posypki, im więcej tym smaczniejsze. Ściągam z wałka kawałki i nadmiar folii wciskam do środka (będzie stabilniej stało). Stawiam na blaszce i wkładam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 10 – 12 minut. Po wyjęciu wyciągam folię (wyłazi bez problemu) i podaję ciepłe (bo takie najlepsze). Smacznego
w mojej kuchnirzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo)-kokosowe
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpozostawiam na 2h w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie nacinam skórkę przyszłego chleba i wkładam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C, w którym umieściłam wcześniej naczynie z gorącą wodą. Przez pierwsze 15 minut mój piekarnik grzeje tylko od dołu, następnie ustawiam grzanie zarówno dołu jak i góry bez termoobiegu. Para wodna (naczynie z gorącą wodą) i takie ustawienie
Zapiski Młodej Żonychyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki: 2 szklanki mąki
Smakowity Blog Kulinarnypochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami. 4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero, jak oficjalnie będę starsza od niego. Miły z niego chłopak. 5. Zasadniczo lubię siebie. Jestem krytyczna, ale bez przesady. Akceptuję to, czego zmienić nie mogę, i jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające. Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić
Smaczne Zdrowetłuszczu też są pyszne. Serowe placuszki ze szczypiorkiem bez tłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać na ręczniku papierowym jak się smaży je tradycyjnie na patelni. Najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia tych serowych placuszków wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Doskonale nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko sypkich produktów..Podczas przygotowań np.do pieczenia ciasta nie potrzeba używać szklanek czy szklaneczek..albo jak to czasem bywa nawet kilku szklanek..[ a ile potem zmywania..] Takie kubeczki można używać także do zrobienia polewy , a nawet można rozpuścić w nich masło..zagrzać mleko itp.Polecam..kubeczki w opakowaniu , a nawet bez opakowania zajmują mało miejsca..można powkładać jeden w drugi
Moje domowe kucharzenietruskawki ...jednak co swoje z działki to swoje ..bez żadnej chemii itp.....no i niestety truskawki niby pięknie wyglądały..ale po powrocie do domu straciły już swoje "piękno"..i musiałam coś z nimi zrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż
Moje domowe kucharzenieRezultat: przepyszny, kremowy i aromatyczny budyń. Bez grudek i przypalonych garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają
kolorowotorcikowoPyszne, kruche ciasteczka, tym razem w wersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z
Smaczne Zdrowemojego męża. Można powiedzieć, że to wyznacznik i punkt obowiązkowy weekendu. Dlatego musi być idealna i zrobiona własnoręcznie! Poniższy przepis chyba sprawdza się u mnie najlepiej. Zauważyłam też, że ciasto jest bardziej chrupiące kiedy zrobię je rano i pozwolę mu wyrastać w lodówce do wieczora. Potem wystarczy je wyciągnąć na około 30 min przed uformowaniem placków (akurat w tym czasie(...)pomidorowy . Niestety ja miewam okresy miłości i nienawiści pomidorowej (nie wiem czym spowodowane) i właśnie wtedy kiedy nie mam ochoty na pomidory w żadnej postaci robię tą pizzę bez sosu. Jest chrupiąca, serowa no i te oliwki… nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba ! SKŁADNIKI: * 250 g mąki pszennej * 150 ml ciepłej wody * 10 g drożdży * ½ łyżeczki cukru * 1 łyżeczka
MohiellaMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować, a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy , niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkipierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao(...)odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy
Słodkości i nie tylkoSzarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez. składniki: 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 3 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g żurawiny suszonej Kresto sok z cytryny(...)lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą
Monia miesza i gotuje