ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:508/901)

Babeczki do koszyczka 172

rękawa cukierniczego – wówczas wygodniej się nakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce. Piekarnik nagrzać do 170 st. piec 25 min., lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier

moj przepis na
Racuchy – mięciutkie i puszyste 244

mnie na Wigilię racuchy podawane są bez dodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej

Niebieski kubek z kawa
Polewa czekoladowa 172

więc okres  w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy, które znajdują się

Kulinarne przygody Gatity
Kiszka Babci Józi 146

jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze odrobinę) sól i pieprz do smaku ok 1,5 metra jelita do kiełbasy ( u mnie w domu często używamy jelito cienkie baranie ) olej do smarowania blachy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu od boczku podsmażyć cebulę pokrojoną

Niezły Młynek
Pierniczki z agrestową konfiturą! 183

Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka

Kuchnia Pani Wiosny
Omlet bez mąki z kokosową nutką 170

Omlet bez mąki pszennej, z wykorzystaniem zmielonych wiórków kokosowych. Idealny na drugie śniadanie. Składniki: 2 jajka 3 łyżki wiórków kokosowych kropelka aromatu waniliowego jogurt naturalny Rozgrzać patelnię. Wiórki zmiksować na mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wymieszać z wiórkami i aromatem.  Ciasto wyłożyć na patelnię. i smażyć z dwóch stron. Podawać z jogurtem naturalnym

Chocolate Muffin Blog
Seromakowiec 296

bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej

Cynamonowe szczęście
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 159

niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flammkuchen z cukinią i jagodami 210

Flammkuchen, alzacka lub  niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 164

Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety owsiane faszerowane mięsem 142

także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawny rogal drożdżowy 171

przygotowuję hurtowe ilości jedzenia, które będzie gotowe bez poświęcania mu bezcennego czasu. Rogal wystarczy pociąć na porcje i zapakować na drugie śniadanie do pracy. Można go zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali w firmie. Można włożyć do środka, co tylko wpadnie nam pod rękę. Jest to zatem kolejny przepis "nawinie" ;) Ciasto zaproponowane przeze mnie można zastąpić własnym wypróbowanym przepisem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone pierogi z żółtym sosem. 161

pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez ruskich długo wytrzymać nie możemy hehehehe, a i inne wersje też bardzo lubimy :) Wracając do naszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego, ale użyte komponenty są inne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę

vegetanie
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 158

powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy  do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry, układamy na blaszce

Zawsze głodna!
Bardzo zwykłe babeczki 173

gramów mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com