Pomarańczowo- waniliowy sernik light - Thermomix tm5 239Składniki: 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza
ClauditteMissCooking
"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami 193Bardzo lekkie ciacho. W sam raz na dzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierach
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 219Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 199To mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&Puder
Szarlotka, czyli mus jabłkowy opakowany cieniutkim ciastem:) 237Przyszedł czas na szarlotkę, jeszcze w tym roku nie robiłam, a przynajmniej nie robiłam żadnej nowej jej wersji. Moje najlepsze szarlotki to ta z bezą (ta
Zdrowa Kuchnia Sowy
Chatka z piernika 275świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą nie zużyłam(...)wstążki Cukier, masło, miód podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Można zagotować. Lekko ostudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, przyprawę i sodę, wymieszać. Dodać mokre składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Można podsypać mąką. Ja ciasto rozwałkowałam i wycinałam na macie teflonowej, na której później już piekłam, nie miałam później problemów w przeniesieniem wyciętych pierników
moj przepis na
kiszenie zakwasu na żur 200zakwas na żur Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego(...)sposób wykonania Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja), wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wlewamy półtorej szklanki gorącej wody. Całość mieszamy, uzyskując konsystencje ciasta na naleśniki ( jeżeli zachodzi potrzeba to dolewamy więcej wody). Zawartość dzbanka studzimy, a następnie dodajemy do niego dwie szklanki letniej wody, ząbki czosnku ( w łupinach), obraną cebulę, oraz kromkę razowego
Miód i pieprz
Ciasto Kopciuszek 452maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 kostka masła Polewa 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ) 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek śmietany (dałam(...)masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt z makiem Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać
O kuchni z uczuciem
Łakocie, które nie szkodzą! 217mimo, że wyciąga ono rękę po słodycze. Pysznie smakują, i są zupełnie pozbawione cukru! Maluchy mają ulubione łakocie a my – pewność, że nie objadają się bezwartościowym, białym cukrem. Bez obawy możemy podać dziecku taki przysmak gdyż jego wartość energetyczna to zaledwie 21 kcal a pozostałe składniki mają głównie naturalne pochodzenie. Dzięki temu nie obarczamy układu pokarmowego dziecka masą różnych związków(...)glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza
Z Kuchni Do Kuchni
Waniliowy sernik bez maki 314nawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie i macie cudowny, domowy sernik bez dodatku mąki! Czego chcieć więcej? Hmm, może słońca?! "Składniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania(...)wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemności
Rustykalny chleb orkiszowy 193przekładamy do niej ciasto , ponownie odstawiając je na 30 minut ( można oczywiście radzić sobie inaczej ,przy pomocy gotowych foremek itp . ale ja lubię ten rustykalny charakter , krzywego wypieku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Po upływie tego czasu , rozgrzewamy piekarnik do 150 C ( bez termoobiegu ) w nagrzany wkładamy
Ogrodnik w podróży
Krakersy. Pochrupiecie? 245szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze(...)zdecydowanie pozostanę przy wersji z solą i rozmarynem. Bardzo spodobał mi się okrągły, rustykalny kształt krakersów, ale równie dobrze można upiec takie zgrabne prostokąty lub koła wycinając kształty foremkami. Bez względu na kształt świetnie smakują solo lub namaszczone dowolnym dipem (koniecznie domowej roboty!). Nie dajcie się dłużej namawiać, pochrupajcie ze mną! KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM
KUCHARNIA
Świeża, lekka pizza. 278Czasami lubię pizzę wręcz ociekającą serem i składnikami, jednak przeważnie wybieram cienkie ciasto z lżejszymi dodatkami. Ta pizza jest idealna na lato, ale jesienią warto powrócić do tego smaku. W pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej(...)łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką
Brzuszki Łakomczuszki
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 235przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują. Indyjska herbata podawana(...)mleko bez laktozy, roślinne lub całkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak. W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis
Karo in the Kitchen
Waniliowe naleśniki budyniowe z domowym monte 232bazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki: 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 jajka 1 czubata
Chocolate Muffin Blog
Walentynkowy tort - czerwony biszkopt z kremem i różami 242róży 250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru) żywe róże do dekoracji Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy jeszcze minutę po dodaniu ostatniego żółtka. Dodajemy połowę czerwonego barwnika, miksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser. Tortownicę dokładnie smarujemy
Gotowanie i blogowanie
wegański chlebek dyniowy 157100g tofu naturalnego 300g dyni hokkaido (bez pestek) 50g mleka sojowego 4 łyżki rodzynek szczypta imbiru łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonego lnu łyżka siemienia lnianego złotego łyżka siemienia lnianego brązowego WYKONANIE: Dynię obieramy, trzemy na tarce tofu blendujemy razem z dynią do zblendowanych składniów dodajemy imbir, cynamon, rodzynki, mlego oraz len mielony- całość mieszamy ciasto przekładamy do aluminiowej formy, wierzch posypujemy
healthy dreams
Pomarańczowe ciasteczka digestive 245minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C. (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków. Mogą być przechowywane
Di gotuje
Ryba po japońsku 437słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write(" "); Z mąki, jajek, wody i dużej szczypty soli miksujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe (gdyby było za gęste
Poezja smaku
Mini babeczki czekoladowe 214ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście
Domowe Torty
Czekoladowy Cukiernia w Warszawie 201stojących, dwie lady chłodnicze samych pyszności - ciasta, torty, tarty, praliny, ciastka czy czekolady! Oczy chciałyby zjeść wszystko! Na pierwszy rzut poszła mała malinowa charlotte oraz tartaletka z marakują i mango! Ale dzięki trafieniu do cukierni w pierwszy dzień mieliśmy okazję spróbować jeszcze kilku pyszności przy procentowych bąbelkach- cudnej tartaletki ze śliwką węgierką pod bezą opalaną palnikiem, wilgotnego sernika
Plate of Joy
.1087. niespodzianka 174jednoporcjowe ciasto kakaowo-bananowe z mąki kokosowej~ Tak jak kilka dni temu napisałam - tak dzisiaj w końcu mogę się z Wami podzielić niespodzianką :) Niestety przez szkołę i nawał innych spraw nie wyrobiłam się wcześniej...No ale, nie przedłużając. Chili&sugar zawiesiłam, ale nie myślcie, że zostawię Was bez przepisów! Zapraszam na 100% wegańskiego bloga JEDZ ROŚLINY :) Przeniosłam na niego
breakfast of dreams
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 212bliskim zaserwować babeczki mocno jabłkowe, niestety bez cynamonu, nad czym mocno ubolewam, ale moi bliscy nie przepadają za jego aromatem. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna
Cynamonowe szczęście
„pączki” z oliwkami 185Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę
królestwo garów
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 184mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka
Kuchnia po mojemu
Dietetyczne owsiane ciasteczka kakaowe z bananem 429każdej porze dnia (i nocy :P), bez większych wyrzutów sumienia! No sugar, no fat, just healthy oats! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka płynnego miodu 2 dojrzałe banany 2 łyżki ciemnego kakao W misce mieszamy płatki owsiane i kakao. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i miód. Zagniatamy ciasto. Łyżką nabieramy małe porcje ciasta, zgniatamy
Chocolate Muffin Blog
Marcinek 21425placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować do średnicy 24 cm. Żeby krawędzie były równe - placuszki okrajałam nożykiem wokół talerza. Do tego celu można wykorzystać z powodzeniem dno od tortownicy. Każdy placek piec 7 - 8 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) na jasny, słomkowy kolor (fot.1
Świat Ciasta
Malinowy sernik bez sera 224zasmakował sernik bez sera, że po waniliowej i czekoladowej (pierwotna wersja pochodzi z tej strony ) postanowiłam upiec sernik malinowy. Przez całe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało
Na słodko lub wytrawnie
Świąteczne rogaliki 245słoika lub gęsty dżem (domowy bez żelatyny!) +cukier puder i sok z cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy
Ciastkozercy
Szneki z glancem 238papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone studzę na kratce, następnie polewam lukrem. Szneki z glancem, to smak i wspomnienia. Pyszne, puszyste, lekkie i… bez oczekiwania na przerwę. Smacznego. Wydrukuj przepisThe
mojewypiekiinietylko
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 228lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc pod zimna,biezaca woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI RUSKIE 201rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Pierogi można podawać z tłuszczykiem, skwarkami, lub bez żadnej okrasy. rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Podsumowanie kwietnia 227znów bez żadnego zapraszania i zachęcania [ również dziękuję]...Wyświetleń w kwietniu było ogółem 130 450 .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos
Moje domowe kucharzenie