przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto chlebowe przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Keksówkę wysmarować olejem i do tak przygotowanej formy przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba (czyli piec z tzw. parą). Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja piekłam bez pary. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu
Gospodyni Miejskawyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu - trzeba przykryć, aby nie wysychało na powierzchni). 4. Ciasto podzielić na porcje, nałożyć powidła, uformować pączki owijając nadzienie ciastem. Jeśli nie mamy doświadczenia z nadziewaniem pączków, możemy uformować je bez nadzienia i dodać je później. 5. Uformowane pączki ułożyć na desce posypanej mąką i spłaszczyć – odstawić do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie(...)ciasto, możliwe jest nieznaczne zwiększenie ilości cukru. • Nadzienie to kwestia gustu, jednak należy pamiętać o odpowiedniej gęstości, która umożliwi jego zawinięcie w cieście, oczywiście wysoko cenionym jest nadzienie różane. • Jeśli wybraliśmy nadzienie ajerkoniakowe, pączki należy usmażyć bez nadzienia i po lekkim przestudzeniu nadziać przygotowaną masą
W mojej kuchniroku ładnie obrodziły, co mnie niesamowicie cieszy, bo za nimi przepadam i jestem w stanie zjeść od razu kilogram. Tylko rozsądek podpowiada, by się powstrzymać ;) Nie robiłam jeszcze powideł bez cukru , bo czekam, by owoce naprawdę dobrze dojrzały i zgromadziły wystarczająco dużo cukru, by nie trzeba go było dodawać. W tym roku spróbowałam zrobić czekośliwkę, którą blogerzy często zgłaszali(...)kilku godzinach. Wkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Powidła śliwkowe bez cukru Fale Dunaju ze śliwkami Wpadłam ostatnio w amok czytania i zdarza mi się przeczytać dwie książki dziennie :) Uzależnienie mi nie grozi, bo po ponad siedmiu miesiącach
Weekendy w domu i ogrodzieSilikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto
Grunt to przepis!robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami
SMYKWKUCHNIKolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli
Wanilia i KardamonPyszna, mocno zimna kawa z delikatną pianką z rozpuszczających się lodów... Uwielbiam i piję nie tylko w upały, ale nawet zimą :) Polecam wszystkim kawoszom :) Składniki na
Kolorowy Przepisownikłyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jaja 4 żółtka Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy na www.Skworcu.com.pl. 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce. 3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać(...)Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem. 4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim
Apetyczna babeczkaTen serniczek powstał podczas akcji - sprzątamy lodówkę. W wielkim skrócie pozbierałam wszystko co zostało z jakiś innych wypieków, albo miało krótki termin przydatności do spożycia, zmiksowałam
Cynamonowe szczęścieDziś bez górnolotnych wstępów... Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Małym i Dużym Głodomorkom radości i samych beztroskich chwil :) A na śniadanie (kolację) zapraszam na zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę, skleiłam
bastalenadobrze że nie ketchup.. Ten przepis jest inspirowany przepisem ze strony www.polakogruzin.pl , gdzie znajdziesz oryginał Swój przepis nieco zmieniłam i dopasowałam do smaków rodzinki składniki na 6 porcji: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 1 łyżka stołowa soli, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 stołowa łyżka oleju roślinnego, 300 ml ciepłej wody farsz: 1 kg mielonego mięsa(...)ułóż porcję farszu i zlep brzegi do góry tworząc zamknięty okrągły placek, który jeszcze delikatnie rozwałkuj. Posyp solą, tymiankiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C bez termo-obiegu, do momentu aż ciasto się przyrumieni porządnie. Kubdari serwuj na gorąco lub na zimno jak wolisz Smacznego! Artykuł Kubdari, kazachski placek mięsny pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypapieru do pieczenia, dla pewności przykładać sobie talerz, czy tez dno od tortownicy aby kontrolować wielkość krążka (brzegi po upieczeniu i tak będą wykorzystywane, tak więc bez przesady (to jest mini wałek do ciasta Niny) Przygotować tak wszystkie krążki, kłaść na płaskim talerzu jeden na drugim, albo od razu wkładać do lodówki, z tym że ten ostatni na górze placek
greenscarfMiałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów. Zajadajcie póki śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek
Stare Garybędzie obok makowca hit w moim domu przy okazji świąt. W domu pachnie nieziemsko. Kilka lat temu w cukierni Misianka kupiłam sobie porcję ciasta pomarańczowego. Porcja kosztowała 12 zł. Wiedziałam, ze jest bez mąki. Przyszłam do domu i zaczęłam szukać w sieci przepisu. Znalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić. W końcu kilka dni temu kupiłam pomarańczową(...)dodałam masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek. Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną
AZgotuj!