ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:311/1217)

Mini chlebki z oliwkami 165

pieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie w 10 minut

greenscarf
Trzyminutowe ciasto do herbaty 1406

Jedni uwielbiają tą propozycję, inni wręcz przeciwnie. Ale jak wiele ludzi na świecie, tak wiele opinii na ten temat. To ciasto jest idealną propozycją dla osób bez piekarnika. Tak, takie osoby też istnieją. Nie jedna z moich znajomych w okresie, gdy wynajmowała mieszkanie (, a właściwie studencki kącik) była pozbawiona kuchenki. Ale w większości przypadków cud nowoczesnej techniki, którym jest mikrofalówka

Słodkie okruszki
Tort bezowy kokosowo-kawowy 325

Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki :  Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek

maniapieczenia
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 189

miejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30  minut.Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 252

gotowy!Uwierzcie : smakują nieziemsko!Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!SKŁADNIKI:( 8 szt )CIASTO:- mąka pszenna

Ostra na Słodko
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 658

cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu  lub cukru   (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła(...)przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady- 1/3 szklanki kremówki 30%W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę

Smaczne Zdrowe
Dietetyczne ciasto z owocami suszonymi na fasoli 218

Nadszedł ten dzień… czas na zmianę naszego żywienia, a w szczególności słodkich wypieków... ale żeby nie robić tego drastycznie, bo moja rodzina nie wyobraża sobie weekendu bez czegoś słodkiego, postanowiłam upiec im ciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro. Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 315

wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około(...)cały czas miksując dodaje po 1 żółtku. Wyłączam mikser. Do ubitych białek dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 207

kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta kurkumy, farsz(...)kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę

Moniki Smakołyki
Żur sandomierski 176

przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej

wesoła kuchnia
Szarlotka z cynamonem 146

masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.  Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem

Smak mojego domu
Drożdżówki waniliowe z rabarbarem i powidłami śliwkowymi  91

pociech? To naprawdę proste, a macie gwarancję, że dzieci jedzą przekąski bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Zachęcam gorąco do przetestowania poniższego przepisu. Przepis pochodzi z książki, której recenzję kilka dni temu umieściliśmy na naszej stronie. Możecie ją znaleźć tutaj: „RETRO WARZYWA” – RECENZJA . 170 min 10 sztuk SKŁADNIKI: ciasto 250 ml mleka 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych

Ania i Marcin gotują
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM + FILMIK 89

Smaczne ciasto z jabłkami i budyniem na małe co nieco. Wychodzi każdemu, polecam.  SKŁADNIKI :  1 budyń wniliowy bez cukru  3 łyżki cukru  400 ml mleka CIASTO  3 jabłka 3 jajka  150 g cukru 1 cukier waniliowy  150 ml mleka 3/2 % 300 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  forma

Kulinarne Fantazje Marioli
karpatka budyniowoowocowa z aronią gruszkową... 166

ół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ucierane z truskawkami 310

blogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne.  Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca.  Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki .  Ciasto wyszło przepyszne.  Mięciutkie, delikatne.  Polecam z całego serca.       Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka

Sto kolorów kuchni
Bułeczki z jabłkami 316

delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży

Smakołyki Bereniki
SZYBKIE CIASTECZKA RAZOWE 209

Super smaczne, szybkie razowe ciasteczka bez cukru. Są bardzo wilgotne w środku. Po przeczytaniu wpisu autorki nie chciałam wierzyć, że są aż tak dobre...Dlatego zrobiłam z jednej porcji-po spróbowaniu tak nam zasmakowały, że musiałam zrobić jeszcze jedną:) Tym razem dodałam do środka migdały. Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto.  Znalezione tutaj.  Składniki

Smaczne Zdrowe