ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:310/1217)

Postne naleśniki razowe z jajkiem i mozzarellą 176

Dzisiaj Wielki Piątek. W tradycji chrześcijańskiej pościmy aż do Niedzieli Wielkanocnej. Jednak dzień należy zacząć od pełnowartościowego śniadania, które da nam energię na pierwszą część dnia

Ania i Marcin gotują
Stecca. Po prostu. 170

żeby upiec pyszny chleb bez nawet odrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego.  Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię(...)możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo.  Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?!  Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby mam nic nie robić, a on i tak urośnie i wyjdzie z pieca rumiany i zachrupie skórką na powitanie?! Tak zrobił!   Pomyślałam wtedy

KUCHARNIA
ANANASOWIEC 410

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  BEZA WIÓRKOWA:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich(...)samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.  KREM ANANASOWY  Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy,ostudzić. Margarynę rozetrzeć,dodając stopniowo żółtka i cukier puder,utrzeć na gładki krem. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu,cały

Kuchnia Danusi
Błyskawiczny owocowy serniczek na zimno 221

Delikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w

Kulinarna (nie)codzienność
Placki, naleśniki i omlety bez mleka 267

Zebrałam tu 5 najważniejszych przepisów dla osób na diecie bezmlecznej. Polecam też osobom na diecie bezglutenowej przejrzenie moich przepisów na placki i naleśniki na mące ryżowej

prawdziwe jedzenie
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 205

mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 169

Najsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy upieczony z mieszanki do wypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru

Kuchnia bezglutenowa
Puszyste Ciasto z Wiśniami 238

minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia. Ciasto drożdżowe

Uwaga Babcia Gotuje
Naleśniki bezglutenowe (bez jajek i mleka) 317

ciepłej wody Wykonanie: Siemię zalać ciepłą wodą i odstawić, aż powstanie kleik  Mąkę, mleko i wodę dokładnie wymieszać, dodać kleik z siemienia Wymieszać, najlepiej mikserem - ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo - morelowy Składniki

pyszne zdrowości
PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 164

Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki kurkumy Beza:  3 białka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 800 g czereśni Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić(...)wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Piana - białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 638

mleka 2 łyżki zwykłego cukru warstwa owocowa 0,5 kg czerwonych porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej beza 4 białka z dużych jaj 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli Na samym początku należy przygotować kruche ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Na blat wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki(...)puszysta masa. Gdy białka będą sztywne, dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać. Przygotowaną pianę przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 70-80 minut w 150 ºC  (aż do momentu, gdy beza z wierzchu będzie chrupiąca).  Budyń, porzeczki i piana z białek Pomysł na przepis stąd

Ugotować
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 300

przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto ze wszystkich składników (mleko powinno być ciepłe) i odstawienie ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok po krosu jak zrobić drożdżaka znajdziecie po tym linkiem W międzyczasie zrób kruszonkę, czyli wrzuć wszystkie podane składniki i palcami rozkruszaj(...)Taki bajer do szypułkowania znalazłam za grosze w empiku. Na nadchodzący sezon truskawkowy jak znalazł. Jest jeszcze dostępny w sklepi on line, tu macie link (bez obaw, nie zarabiam na tym Gotowe, wyrośnięte ciasto odgazować/wyrobić chwilkę, i rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie truskawki i posypać kruszonką. Piecz w temp. 180 C przez około

greenscarf
Czekoladowa tarta z żurawiną 322

żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem. Składniki na masę sernikową powinny(...)żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , twaróg , żelatyna , żurawina

https:KKuchniaMniam
Naleśniki gryczane 'indyjskie' 268

ogniu. Ostrożnie przekładać na drugą stronę (te akurat przekładałam tylko przy użyciu rąk) Do tych naleśników najlepiej sprawdza się patelnia nieprzywieralna, najlepiej naleśnikowa (smażę na niej bez tłuszczu). Nie może być mocno rozgrzana (ciasto powinno ściąć się dopiero chwilę po rozprowadzeniu na patelni).  ... ale wieczorami kucharzyć jest najfajniej;) Smacznego

pyszne zdrowości
PĄCZKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM 282

Oczywiście finansowo. Działa pod warunkiem zjedzenia więcej niż 5 !!! Przyznaję się bez bicia, że nie lubię robić nic, do czego należy dodać drożdże. Zawsze obawiam się niepowodzenia. Poświęciłam się dla bloga, było warto. Co prawda brakowało mi ciepłego pieca kaflowego, na którym w mig rośnie ciasto i musiałam zastąpić kaloryferem ale jest ok. Takie pączusie wyrosły.  Składniki(...)ciasto będzie swobodnie odstawać od ręki ( nie będzie się przyklejać). Trudna sprawa, trzeba dużo czułości w to włożyć :-)  Do gotowego ciasta dołożyć spirytus i masło roztopione. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Dodatkowo należy przykryć ściereczką.  Po tym czasie, ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ugniatać, żeby pozbyć

pieprzny smaczek