American cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką
Ostra na Słodkojest właśnie Koliber (Hummingbird). Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni.Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie(...)tort Jamajski Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła 300 g cukru
Mania Gotowaniacałego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz(...)Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy
Garniec MagalieEsa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z
pichcisztowywar warzywny 1,5 L · kapusta włoska 50 dag · kura bez kości 20 dag · tłuszcz · jajka 2 szt · mąka pszenna 2-3 łyżki · koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki(...)podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec gotowania. Połączyć z kapustą i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Camilla w kuchniserca... A wszystko, to przy stole zastawionym ulubionymi, świątecznymi potrawami. Zapewne już teraz wiele osób zaczyna przygotowania do tego magicznego okresu. Wyciągacie zeszyty / książki z Waszymi sprawdzonymi przepisami na ciasta, ciasteczka, pierniczki, kutie... Szykujecie listę zakupów, na której oczywiście nie może zabraknąć miodu. To on w naturalny sposób osłodzi nam przecież każdą potrawę i... chwilę. Ja do tegorocznych świątecznych wypieków(...)jest mniszek, wielokwiat i miody z koniczyny czerwonej. Państwo Kowaliczkowie w swoich pasiekach posiadają głównie pszczoły rasy Krainka linii Sklenar i Berlinka (Niemka). Mają także kilkanaście rodzin rasy Włoskiej linii Fińskiej i Buckfast linii 429. Pan Bogusław zna się nie tylko na pracy w pasiece, ale wie również, jakie rośliny mają wpływ na lepszy rozwój rodzin pszczelich. Właściciel
Słodkie okruszkilekko zmodyfikowałam, bo nie wszystko miałam pod ręką. Jak na razie zbiera same pozytywne opinie ;) Składniki (na małą keksówkę): 140g nasion słonecznika 110 g nasion siemienia lnianego 50g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki otrębów żytnich 1 łyżeczka mielonej soli morskiej 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju z orzechów laskowych firmy Oleofarm (bądź(...)suche składniki miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut następnie wyciągamy z formy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzrobić coś pożytecznego i przy okazji smacznego. A może ktoś się pokusi o jakaś tradycyjną staropolską potrawę? To dopiero byłoby idealne świętowanie Dnia Niepodległości. My z Madzią postanowiliśmy zrobić włoskie ravioli. Właściwie, ze względu na wielkość, właściwym będzie nazywanie ich raviolotto. Raviolotto czyli takie trochę większe niż ravioli. Madzi od dawna chodziły po głowie ravioli. Nie bardzo wiedziała z czym(...)uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto: 50 g mąki semoliny 200 g mąki tortowej (typ 450) 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki oliwy ok. 5 łyżek zimnej wody łyżeczka soli na farsz: 250 g ricotty
Marder&Marder Manufacturefocaccia z suszonymi pomidorami Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo(...)staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania
Miód i pieprzczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)rewelacyjna przekąska Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy) i dodaje czekoladę 1. Gozinaki z orzechów włoskich Składniki: - 250 g orzechów włoskich - 125 g miodu - 2 łyżeczki cukru Zaczynamy od miodu. Wlewamy go do garnka i trzykrotnie zagotowujemy tzn. kiedy pierwszy się raz zagotuje to odstawiamy
Kuchenne Wariacjetaka myśl: "a może by tak upiec własny chleb", zaczęłam przegrzebywać internet w poszukiwaniu chleba bez zakwasu oczywiście. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na "szybki chlebek włoski, który uda się każdemu" i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad(...)środku zobaczę jakiegoś gniota, zakalec czy coś. Nic, był piękny :) Od tamtej pory robiłam ten chleb kilkanaście razy, zupełnie bez strachu, że coś się nie uda, choć podobno drożdżowe ciasto jest bardzo wymagające. Drobne modyfikacje też mu nie szkodzą, więc naprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 50 gram suszonej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 50 gram płatków migdałowych 50 gram rodzynków do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru), groszki marki Delecta, kolorowa dekoracja marki Delecta(...)miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne
Mango Papajasmaku coca-coli :) Do muffinek najlepiej użyć coca-colę świeżo otwartą. Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki coca-coli 50 g czekolady mlecznej Wierzch: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka coca-coli Sposób(...)posiekane orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i miksujemy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder ucieramy na gładko
Na Ciasteczkowych Papierachszklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie. W niedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam(...)pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni
apetytnapieczenieZa oknem mrozi, a nam brakuje energii. Pora uzupełnić niedobory witamin, wzmocnić ciało i umysł. Dlatego dziś pora na sałatkę. Lekką i treściwa, ale nie banalną
kulinarnyJa