ciasto włoskie - 500 przepisów (strona:23/34)

Kopytka buraczane 139

dodatkowo do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 żółtko garść orzechów włoskich garść rukoli 2 – 3 łyżki masła Wykonanie: Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Buraki przełóż na sitko i odstaw na około(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę

Moja pasja smaku
Makowce japońskie 158

cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek 125 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej   Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce(...)kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz ba kalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki od Papilart ) lub tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy

Cynamonowe szczęście
Makaroniki orzechowe 124

białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką

My simple kitchen
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 311

sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody

Fabryka pomysłów
Kiszona kapusta 164

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok

Ania i Marcin gotują
Andrutowy torcik 113

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi 269

umyte kilkanaście kropel aromatu rumowego (ale może być też waniliowy lub pomarańczowy) Dekoracja:  po 1/3 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej 1-2 łyżki mleka garść drobno posiekanych orzechów włoskich   Przygotowanie:  Masło i margarynę rozpuść i po zdjęciu z ognia dodaj 3-4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudź trochę. Ja roztopiłam czekoladę(...)skórką bezpośrednio do miski. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny :) Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę i orzechy rozgniecione na drobniejsze w rękach. Dokładnie wymieszaj z ciastem. Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Przygotuj polewę

Anioszek w kuchni
Tarte flambée 217

minut (lub dłużej, jeśli ciasto jednak jest grubsze) na zwykłej blasze. Chyba że dysponujecie kamieniem lub piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis

GRUBY WAŁEK
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4921

Sofficini podobno zawładnęło już jakiś czas temu blogosferą, a ja nie ukrywam, że dopiero niedawno wpadłam na przepis. Nawet nazwa była mi obca ... ale pewnie

Walijskie Pichcenie
Krakersy niezwykłe i kruche 131

razy lepsze niż kupione w sklepie. Poza tym domu mogę zrobić sobie takie, jak lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody (125 ml) 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Poza tym do krakersów włoskich : 1 płaska łyżeczka  bazylii 1 płaska łyżeczki oregano 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja użyłam świeżego, ale może być taki z puszki, lub po pomidorach w puszce, w ostateczności rozcieńczony wodą

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto ambasador 2033

herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao.   Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka Dodatkowo: 1,5 posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić

Smakołyki Asi
Polskie spaghetti BOLOGNESE 256

Polskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską

Kuchnia PROzdrowotna
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 164

orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy: 10 dag klasycznej  gorzkiej czekolady Goplana 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię

Wanilia i Kardamon
Świąteczny piernik 2 184

Składniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki

Aga w kuchni
Wiewiórka 93

Składniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3

Gotowanie moimi oczami