ciasto włoskie - 500 przepisów (strona:22/34)

Puszyste placuszki na śmietanie 153

Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**).   (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane. (**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi. Idealnie smakują z cukrem pudrem, miodem - czy dowolnym sosem/syropem

Di gotuje
Makowiec z bezą 290

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)orzechy włoskie (można pominąć)Beza:4 białka jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód:  W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto

Poezja smaku
Keks gotowany 126

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)szklanka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka

kawawszklance
Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu! 142

masła - 2 żółtka - 150 g grubo posiekanych orzechów laskowych, włoskich, pistacji - 4 czubate łyżki czekolady w proszku - 1/5 łyżeczki kardamonu sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie za pomocą wałka

SMYKWKUCHNI
Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny 212

puree z dyni*  1 jabłko 4 jajka garść orzechów włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Nastawić piekarnik na 180 stopni.   Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami. Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać w jednej misce: mąkę

cooklife
Orzeszki 160

opak mąka -3 szkl masło -1 kost orzechy włoskie drobno siekane spirytus -1 łyżka żółtka -2 szt cukier puder -0,5 szkl kakao -2,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki

Kuchnia Danusi
Makowiec z lekką budyniową pianką 4971

dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe(...)jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możemy użyć również

kruche babeczki
Murzynek na jogurcie z polewą czekoladową i orzechami 191

Uwielbiam to ciasto, jest mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. A przy tym jest niesamowicie proste w przygotowaniu. No nie ma szans żeby się nie udało! :) SKŁADNIKI (forma 21cm x 21 cm) 250g jogurtu 125g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 2 czubate szklanki mąki pszennej  3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i studzimy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Sypkie składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dolewamy

DefinicjaSmaku
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1602

Mój ostatni przepis na  Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na

kulinarnyJa
Wiewiórka 125

Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin. Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych... do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;)   Składniki: (na formę o wielkości 25cm x 25cm) 4 całe jajka(...)szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 szklanka orzechów włoskich 4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę Do dekoracji: Pól tabliczki czekolady białej Pól tabliczki czekolady gorzkiej Płatki migdałów Sposób wykonania: B iałka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo

Pyry na Gaz
122. Wermiszel z bakaliami 138

opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek Makaron ugotować na pół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić na sicie. Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać makaron, orzechy i rodzynki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) i delikatnie wymieszać. Ciasto można nałożyć do foremek mufinkowych lub do naczynia żaroodpornego

Jadło i czytadło
Keks orzechowy 153

dodatkiem czekolady. Przepis również znajdziecie na stronach magazynu :) Składniki 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 200g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych 100g gorzkiej czekolady, połamanej Sposób przygotowania Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać w małych ilościach cukier i ubijać przez 8 minut.  W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać(...)porcjami do ubitych białek i powoli połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać olej. Orzechy i czekoladę dodać do masy i wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć keksówkę i przelać ciasto. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 - 60 minut, do złotego koloru. Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 215

Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej nie ma;) 11. Potrawa, której chciał(a)byś spróbować Na pewno oryginalne włoskie spaghetti i pizza

My simple kitchen
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 356

orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru waniliowego, cukier puder do posypania Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 322

posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.  Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie