ciasto włoskie - 500 przepisów (strona:18/34)

Strucla z marcepanem i orzechami . 176

cytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy  Masa marcepanowa : 200 g marcepanu  1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu 1 łyżka  Syropu cynamonowego Eterno   1 łyżka(...)mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Marcepan ucieramy z jajkami , stopniowo dodając zmielone orzechy  i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy

Sama słodycz i szczypta chili
keks 123

Keks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do przygotowania. Delikatny, miękki i aromatyczny z dużą ilością pysznych bakalii, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej babci. składniki: 150 g masła 5 jajek 200 g cukru pudru cukier waniliowy(...)według uznania, ja daję żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową , figi, orzechy włoskie i laskowe) wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucieram na puch, na końcu dodaję bakalie i delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do gorącego

babka w formie
Sezamowe ciasteczka szczęścia 159

cukrem waniliowym, następnie dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie [ mi zabrakło tego sezamu do obtoczenia]. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka owsiano-kawowe 692

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać

Bullio
Galette pomidorowo - bazyliowe 173

galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa - kto odkrył ją w swoim kawałku ciasta stawał się królem i zakładał specjalną koronę. Całkiem przyjemna ta tradycja:) Galette wytrawneJa zdecydowanie wolę wytrawne tarty, dlatego zupełnie zwariowałam na punkcie przepisu na galette pomidorowo-bazyliowe znalezionego na blogu(...)orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka 136

Drugi pomysł na dynie podpatrzyłam na tej stronce. Oczywiście przerobiłam go trochę w kierunku moich smaków. Ciasto focacci  jest mięciutkie, bardzo smaczne i zachęca do

Gotowanie...to proste !
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 200

współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy(...)trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować

Wanilia i Kardamon
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 196

między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta

FitKot
Delicjusz 1101

Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła

Zainspirowana w kuchni
Mini pączki z ziemniakami + film 167

wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z  niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoto- brązowy kolor z każdej strony. Po usmażeniu

Smakowite Dania
Orzechanki 163

szklanka cukru 1 kubek gęstej kwaśniej śmietany 18 % Dodatkowo: 600 g orzechów włoskich Przygotowanie:   Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem

KuchniaWeDwoje.pl
Mini bajaderki czyli poWeekendowe Lakocie odc.102 150

porzeczkowa) 2 łyżki kakao 50 ml rumu wiórki kokosowe do obtoczenia Masło roztapiamy i studzimy. Blendujemy ciasto na małe okruszki, łączymy w misce z masłem, kakao, dżemem i rumem. Wyrabiamy masę i chłodzimy w lodówce ok godziny. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach. Chłodzimy w lodówce przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Omlet orzechowy z miodem 123

wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu  Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto, Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, gdy wierzch lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet

Chocolate Muffin Blog
Knedle rybne z sosem koperkowym 138

bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną

Anioły w kuchni
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 524

masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek

Ala piecze i gotuje