Odkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniskładniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów
Domowy Smak JedzeniaUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkirazowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość
FitKotkakao naturalnego 30 g orzechów (włoskich, laskowych) Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy
Czarnawisienkaoszukać Naczelnego i przyrządzić jego ulubione ciasto brownie w zdrowszej wersji z... czerwonej fasoli! Ha! Plan idealny! Już raz nabrał się na ciasto marchewkowe, ciekawe co tym razem powie? ;) Ciasto dosłownie ekspresowe, nie potrzebujemy pięciu misek, garnków czy kąpieli wodnych. A do tego jeszcze jeden plus, kuchnia pozostała czyściutka, w nienaruszonym stanie! No, oprócz mojej twarzy, na której znalazła się(...)łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki migdałów* 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli *zamiast migdałów mogą być również orzechy włoskie ** jeśli ktoś lubi, warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz
Kitchens AlphabetGonimy za modą - ubraniową, kulinarną, językową. Gonimy za tym, co popularne jest w innych krajach, a nie skupiamy się zbytnio na tym, co oferuje
W kuchni Karmel-itkiIdealnie chrupiące ciasto, to będzie chyba mój ulubiony przepis na pizzę. Bo robiłem już kilka razy i zawsze mi coś nie pasowało. A teraz wyszło świetnie! Możliwym bardzo jest, że to zasługa mąki. Bo wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że testuję mąki z Gdańskich Młynów. No i właśnie mam od nich coś o nazwie " Mąka na pizzę włoską ". Niby jest(...)opakowaniu dwie fajne rzeczy: na jednym boku jest opisana historia pizzy. Skąd się wzięła i takie tam. W sumie ciekawy pomysł, zawsze można sobie poczytać lepiąc ciasto :) A z tyłu opakowania jest przepis na pizzę właśnie. Fantastyczny pomysł! Co prawda mam swój sprawdzony przepis, ale skoro mam testować tę mąkę to postanowiłem przetestować też ich przepis. Wcześniej już wspomniałem
Marder&Marder Manufactureekstraktu z wanilii 100 g pianek marshmallows 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Masło rozpuszczamy razem z kakao. Do przestudzonego dodajemy cukier, roztrzepane jajko, mąkę, mleko, ekstrakt z wanilii i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Formę kwadratową 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonZawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz
kulinarnyJaWbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie w blenderze) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich posiekanych(...)minut w 175*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać do powstania gładkiego sosu. Wylać na schłodzone ciasto. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpszennej - 1 kostka masła - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 czekolady mlecznej - 1 szklanka orzechów – ja dałam włoskie - 1 kieliszek rumu - 5 kwaskowych jabłek Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane(...)rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy
Kuchenne Wariacjekilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie(...)jajka 400g mąki pszennej masa krówkowa 1 puszka kajmaku 200g masła 1 budyń śmietankowy niesłodzony przygotowany w 2/3 ilości mleka podanej na opakowaniu dodatkowo podprażone orzechy laskowe i włoskie czekoladowe groszki/wiórki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, cukier oraz miód podgrzać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. W szklaneczce połączyć sodę z octem (uwaga bardzo się pieni) i dodać do masy. Gotować kilka
DefinicjaSmakuUżyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**). (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane. (**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi. Idealnie smakują z cukrem pudrem, miodem - czy dowolnym sosem/syropem
Di gotujeMakowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)orzechy włoskie (można pominąć)Beza:4 białka jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto
Poezja smaku