Heidelberg – przewodnik kulinarny 194Dostaniemy tu miejscowe wino, precle, Kurfürstenkugeln, czyli nadziewane kule z ciasta w różnych smakach, orzeszki w otoczce cukrowej, Plafsterstein czyli tortowe ciastka biszkoptowe w kształcie kostek brukowych, oraz tradycyjne wiśniowe ciasto Kirschenjockel. Miejscowi chwalą też Café Knösel na Untere Straße 37, gdzie też dostaniemy coś tradycyjnie pysznego. Ścieżka Filozofów zaczyna się dość stromo, ale na górze jest już płasko
Ugotowane pozamiatane
Miodownik wiśniowy 212dzielę się z Wami przepisem na mój miodownik wiśniowy. Zamiast tradycyjnych wielu warstw samego kremu grysikowego przekładanego miodowymi blatami, wprowadziłam 2 smaki mas: waniliowy oraz wiśniowy- frużelinę. Przekładaniec, mimo sporej ilości cukru ( zarówno w cieście jak i masach) nie jest „mulący” dzięki przełamaniu(...)lekko kwaskowymi owocami. Całość bajecznie rozpływa się w ustach( może odleżeć w lodówce noc, a będzie mięciutki) a wykończenie deserową polewą sprawia, że jest wykwintne jak najlepsza wiśniowa pralina… Składniki na ciasto miodowe: · 50 dag mąki pszennej · 2 jaja
Domowe ciasta
Ciasto pawie oczko 165kostka masła (200g) 2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowe: słoik dżemu do posmarowania warstwy kruchego ciasta (wiśniowy, porzeczkowy lub śliwkowy wg własnego uznania ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: ciasto kruche zagniatamy, dzielimy
Blog kulinarny S9.PL
Wiśniowe ciasto 188Wiśniowe ciasto Składniki : mąka - 2,5 szkl cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka margaryna - 200 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cukier waniliowy - 1 opak jajka - 7 szt cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do formy wiśnie - 400 g Przygotowanie : Margarynę pokroić w kostkę do miski, rozetrzeć mikserem z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując
Kuchnia Danusi
Wiśniowa pychotka 317Wiśniowa pychotka to proste, nie za słodkie ciasto o intensywnym wiśniowym smaku. Na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Pychotka Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,75 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa wiśniowa(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła). Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić
Cukiernia Pychotki
Ciasto wiśniowo - czekoladowe 191przygotować ciasto wiśniowo - czekoladowe wystarczy upiec biszkopt, rozkroić go na dwie części i przełożyć kremami. Są to kremy na bazie bitej śmietany i sera mascarpone. Początkowo oba kremy przygotowuje się łącznie. Dopiero w końcowej fazie część kremu dodatkowo trzeba wzbogacić o roztopioną gorzką czekoladę, która dodana w dużej ilości decyduje o smaku ciasta
Przepisy Kulinarne
Bananowiec 194Ciasto mimo połączenia bitej śmietany, bananów i czekolady, słodkie nie jest. Zatem w sam raz dla tych, którzy zbyt słodkich ciast nie preferują. Jak dla mnie idealne :) Bananowiec www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto: 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 150 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)szklanki śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Warstawa owocowa: 5-6 bananów 4-5 łyżek soku z cytryny 6 łyżek dżemu wiśniowego Ciasto: Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować letnią do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek
Kuchnia smaków
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 546jakieś ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki(...)dodatkowo: 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków około 60 sztuk herbatników 350 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto wiśniowe 243czas mnie nie było, więc witam Was pysznym ciastem z wiśniami i bitą śmietaną. Ciasto to piekłam będąc na wakacjach u rodzinki. A dziś wrzucam przepis, może się skusicie. Ciasto wiśniowe Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Ciasta z bezą 201Kruche ciasto z jagodami i bezą Ciasto wiśniowe urodzinowe Pavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami
Passions hobbies life
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 403jednym - bukietem kwiatów i słodkim prezentem. Tort dla przyjaciółki, która już pół roku temu zamówiła sobie urodzinowy tort o smaku kawy. Wiec jest kawowy z wiśniową frużeliną. Tort jest z ciasta czekoladowego. Upiekłam każdy blat osobno. W sumie 6 blatów ciasta czekoladowego w rozmiarze 19cm. Potrzebujecie co najmniej trzy okrągłe foremki tej samej wielkości. Najpierw zrobiłam ciasto na trzy(...)przygotowaną konstrukcję kładziemy podstawkę do tortu, delikatnie smarujemy kremem, aby ciasto się nie przesunęło i układamy czwarty krążek ciasta czekoladowego. Nasączamy, smarujemy kremem i układamy 1/2 części frużeliny wiśniowej. Przykrywamy kolejnym ciastem i ponownie, nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy frużelinę wiśniową. Układamy ostatni szósty krążek ciasta, nasączamy i na wierzchu równo smarujemy kremem. Schładzamy w lodowce co najmniej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym 156Brak czasu.. powoduje że trzeba robić rzeczy szybkie i smaczne :) Dlatego dziś ciasto francuskie w roli głównej! Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym Składniki: opakowanie ciasta francuskiego dżem wiśniowy jedno jajko Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Na jedną cześć prostokąta nałożyć trochę dżemu, przykryć Zlepić na pomocą widelca. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciastek. Wstawić
Smaki Natalii
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 228porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam wiśniówkę) Przygotowanie ciasta czekoladowego: Czekoladę(...)glazurę wiśniową: - 1 galaretka (tutaj wiśniowa) - 350-400 mililitrów wody Przygotowanie glazury wiśniowej: Galaretkę łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na mus wiśniowy. Voila! Kolejność warstw: ciasto czekoladowe, mus czekoladowy, konfitura/dżem wiśniowy, mus wiśniowy, glazura. Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smaku
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 259minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być mokry i oblepiony ciastem. Dżem wiśniowy podgrzewamy w rondelku, cedzimy, żeby nie było w nim kawałków owoców (moje dziecko nie lubi kawałków owoców w dżemach, stąd pomysł). Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przecedzony(...)warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka mięknie pod wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort
Kulinarne Inspiracje