ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:9/169)

Ciasto z bezą orzechową 104

pół szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka słoik dobrego dżemu wiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Dwie części ciasta wykładamy do dwóch(...)jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26 cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy Składniki na bezę orzechową: 1/3  ciasta kruchego dżem wiśniowy  4 białka 3/4 szklanki cukru 25 dag obranych orzechów włoskich Ciasto wykładamy na brytfankę. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem wiśniowym. Orzechy siekamy. Białka miksujemy na sztywno

Domowe ciasta
Tort Czarny Las 347

robiłam tego. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy i wykładamy połowę frużeliny wiśniowej. Następnie kładziemy pierwszą, mniejszą porcję kremu śmietankowego. Nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy resztę frużeliny wiśniowej i drugą, mniejszą porcję kremu. Kładziemy ostatni blat czekoladowego ciasta. Cały tort tynkujemy pozostałym kremem (większa porcja). Boki tortu możemy wygładzić lub ‘oklepać’ go dookoła, tworząc nierówności(...)posypujemy wierzch startą czekoladą.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Frużeliny wiśniowej lepiej nie rozprowadzać po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie ok 1 cm odstępu od brzegu. Zapobiegnie to przeciekaniu soku z wiśni i pojawieniu się nieestetycznych przebarwień na torcie

Słodki Pomysł
Sernik z konfiturą wiśniową 131

twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki(...)grubych oczkach do formy o wym ok 33x23  dno należy wyłożyć papierem.  Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu robimy kleksy z dżemu wiśniowego i przykrywamy drugą warstwą tartego na tarce ciasta. Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st.  Po wyjęciu studzimy w blaszce aż będzie zupełnie zimny

Gotowanie jest łatwe
Ciasto Czarny Las 284

Pieczemy ok. 25-30 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Całkowicie studzimy. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy(...)moment ubijamy do zesztywnienia śmietan y . Śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na zimne wiśnie wykładamy masę kakaową - wyrównujemy. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (samym syropem lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym).  Masa śmietanowa: Ś mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder oraz fix (opcjonalnie

Słodka Strona
Ciasto ze śliwkami i kisielem 291

Czas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem  Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić

paapilotkaa
Ciasto japońskie 155

Przepis na pyszne ciasto „japońskie”. Delikatne jak same płatki kwitnącej wiśni ;).To ciasto to rozkosz dla podniebienia, pyszne czekoladowe ciasto, delikatny sernik i słodko – kwaśna frużelina wiśniowa. POLECAM OGROMNIE! SKŁADNIKI: Ciasto czekoladowe: 1 SZKLANKA CUKRU 150 G MAKI PSZENNEJ PARE KROPLI EKSTRAKTU WANILIOWEGO LUB ŁYŻECZKA CUKRU Z WANILIA 150 G MASŁA 3 JAJKA 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU(...)SZPATUŁKĄ. NASTĘPNIE DO CIASTA WLAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO ORAZ KAWĘ I PONOWNIE WYMIESZAĆ. DNO TORTOWNICY (ŚREDNICA 24 CM) WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA I PRZELAĆ DO NIEJ PRZYGOTOWANE CIASTO. PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 180 ST. C. DO SUCHEGO PATYCZKA. OKOŁO 30 MINUT. CIASTO WYSTUDZIC W FORMIE NA KRATCE. UPIECZONE CIASTO WYSTUDZIC NA KRATCE. NASTĘPNIE ZROBIĆ FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ: W GARNUSZKU ZAGOTOWAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto Patriota 152

jego wykonania było ta masa serowa , ale zmieniłam prawie wszystko:)  I tak powstał Patriota- prawdziwie owocowy sernik z kawałkami owoców  o czerwonej barwie i warstwą dżemu wiśniowego na kruchym cieście i białą słodziutką pianką przykrytą chrupiącą kruszonką. Całość bardzo lekka, letnia i bajecznie owocowa. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 180 g margaryny(...)minut przed pierwszym wyjęciem sernika z piekarnika) 4 białka 3/4 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż powstanie sztywna beza.  Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego WYKONANIE: 2/3 ciasta kruchego wykładamy na brytfankę ,nakłuwamy widelcem i wykładamy dżem wylewamy masę serowo- owocową pieczemy 40 minut w temp 200 stopni. wyjmujemy z piekarnika i wykładamy piankę następnie posypujemy

Domowe ciasta
KISIEL WIŚNIOWY 160

Po raz pierwszy przygotowałam kisiel ale nie z taki z torebki, lecz własnej produkcji:) Kolor, smak, zapach są nieporównywalnie  intensywniejsze i przede wszystkim zdrowy

RAROSSA
Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową 180

mnie błyskawicznie. Powstała przy współpracy z marką Diamant. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 jajka 130ml oleju 350ml maślanki 180g drobnego cukru(...)dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Formę z kominem o średnicy 26cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Do blaszki przełożyć połowę ciasta. Następnie ułożyć warstwę budyniu ( patrz FILM ) i poukładać wiśnie z konfitury wiśniowej (należy dać jak najmniej części płynnej z konfitury). Na wierzch przełożyć pozostałe ciasto i wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C

Mała Cukierenka
Frużelina wiśniowa 112

Frużelina wiśniowa to przepyszny dodatek do deserów lub ciast. Frużelina z owoców to nic innego jak przetwór z owoców, który ma konsystencję kisielu lub tężejącej galaretki. W wykonaniu frużelina z wiśni jest bardzo prosta, a co ważne można ją zrobić także z mrożonych wiśni. W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić frużelinę z wiśni na bieżące potrzeby np. do deserów(...)minuty, aż sok zgęstnieje. Frużelina wiśniowa jest już gotowa do wykorzystania. Gorącą można polewać np. gofry, a po przestudzeniu desery lodowe lub użyć do przełożenia ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Frużelina wiśniowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Ciasto "Zemsta Teściowej" 564

Ciasto "Zemsta Teściowej" Warstwowe ciasto z wiśniową galaretką,  bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami... Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody

Pelusiowa Kuchnia
DŻEM WIŚNIOWY 145

Uff nareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę  z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale

RAROSSA
TARTA Z POWIDŁAMI DOMOWYMI Z GRUSZEK I IMBIRU 116

posypania SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem(...)pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość

Gotowanie Patki
Czekoladowo-wiśniowa kostka szwarcwaldzka 805

niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania(...)długość aby rozmazać trochę położony już zygzak *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin *** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Czekoladowo-wiśniowa kostka szwarcwaldzka pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 450

śmietanki. 1/3 masy śmietanowej wykładamy na ostudzoną masę wiśniową znajdującą się na dolnym biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Moje posty

Słodka Strona