ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:11/169)

CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 432

której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.  11. Górka wiśniowo - czekoladowa Składniki: Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru(...)Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją herbacianą i wyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć  i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki

Ciastka - domowe słodkości
Kostka szwarcwaldzka 287

nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach. Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 300 g dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu(...)minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce. Uwaga: Jeżeli

VioletoweKucharzenie
Paszteciki z morelami/wiśniami 109

jajka     2 łyżki kwaśnej śmietany  Przygotowanie: Całość wrzucamy do miski, masło siekamy nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec wyrabiamy na gładkie ciasto rękoma. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30-60 minut. I Nadzienie morelowe:     30 dag moreli     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki mąki(...)rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać krążki szklanką lub kubkiem (mi wyszło 21 sztuk). Na każdy krążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem.  Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około

Fabryka pomysłów
Prosty przepis na tartę wiśniową 131

agenta Coopera, ani nie przejmowałam się losem Laury Palmer. Jednak to tarta wiśniowa zapadła mi w pamięć z całego serialu. Problem z moim odtworzeniem tarty wiśniowej polegał na tym, że ją, a właściwe kruche ciasto do niej trzeba upiec. To wiąże się z tym, że najprawdopodobniej powstanie bajzel w kuchni, ciasto może mi nie wyjść i ja pogrążę się(...)stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy na stolnicę

ladykitchen
Prosty przepis na tartę wiśniową 174

agenta Coopera, ani nie przejmowałam się losem Laury Palmer. Jednak to tarta wiśniowa zapadła mi w pamięć z całego serialu. Problem z moim odtworzeniem tarty wiśniowej polegał na tym, że ją, a właściwe kruche ciasto do niej trzeba upiec. To wiąże się z tym, że najprawdopodobniej powstanie bajzel w kuchni, ciasto może mi nie wyjść i ja pogrążę się(...)stosunku do was, sprawdziłam, czy ciasto wychodzi wyrabiane ręcznie. Wychodzi. Można śmiało robić i konsumować najlepsze tarty, babeczki i ciasteczka. Prosty przepis na tartę wiśniową na formę do tarty lub tortownicę 24 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany. Mąkę wysypujemy na stolnicę

ladykitchen
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 161

imbir, cukier brązowy. Dusić kilka minut. Wyłączyć gaz, wybrać goździki. Dodać amarantus, wymieszać dokładnie. Formę do tarty lekko posmarować masłem/olejem, wyłożyć 4 połówkami ciasta filo, wyłożyć farsz wiśniowy. Przykryć resztą ciasta filo, posmarować masłem/olejem, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Przepis brał udział w akcji Tarty wytrawne i na słodko

Corner With Recipes
Ciasto mamy 174

gorącej (ale nie gotującej się masy) wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa zacznie mocno gęstnieć wyłożyć ją na upieczony biszkopt, wyrównać i ciasto włożyć do lodówki. Pianka wiśniowa: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Do zimnego mleka wsypać śnieżkę i miksować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Do ubitej śnieżki wlać tężejącą galaretkę(...)Dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na masę wiśniową, równomiernie ją rozprowadzić i ciasto ponownie włożyć do lodówki - najlepiej na całą noc. Do 30 czerwca 2019 na zakupy ze strony  www.manufaktura-wielkopolska.pl   na hasło durszlak 10 obowiązuje rabat 10%. Przepis bierze udział w konkursie

My simple kitchen
Princessa z karmelem 147

Karmel, kokosowe wafelki,  delikatny krem budyniowy,  wiórki kokosowe, dżem wiśniowy  - to wszystko znajdziesz  w pysznym cieście o nazwie  Princessa z karmelem. Składniki: Biszkopt: 6 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g cukru 50 g płatków migdałowych  szczypta soli 3 wafle Princessa kokosowa (po 37 g każda)   Krem budyniowy: 6 żółtek 2 szklanki mleka(...)się mleko wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na gładką masę,  dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy, następnie masę budyniową.  Na masie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy  masę krówkową.  Posypujemy posiekanymi wafelkami  (można również posypać płatkami migdałowymi). Ciasto

Pyszności Słodkości
Ciasto Soczysta Wiśnia 163

naprawdę tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej

Domowe ciasta
Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką 153

proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe (takie na 500 ml wody) 750 ml wody do rozpuszczenia galaretek 400 g owoców – maliny lub wiśnie marmolada do przełożenia ciasta – najlepiej wiśniowa Przygotowanie: Formę (21×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy 2 łyżki cukru, resztę wsypujemy do garnuszka(...)sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru (wcześniej odłożone). Piana z białek powinna być sztywna i lśniąca. Pianę przekładamy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy ciasto i kroimy wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat smarujemy warstwą marmolady. Można dołożyć kila rozdrobnionych malin

Słodkie okruszki
CIASTO LETNIE MARZENIE 162

upieczeniu i ostygnięciu wyciągamy z blachy i usuwamy papier do pieczenia. Przekładamy znów do blachy (możemy całą blachę ,aż po brzegi wyłożyć folią spożywczą, będzie nam łatwiej wyjąc ciasto) GALARETKI: WIŚNIOWA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Ja gotuję wodę w garnku, wsypuję galaretki i jeśli nie chcą się rozpuścić delikatnie je podgrzewam, ale już nie gotuję. Mieszam(...)osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy. MASA SEROWA: Ubijamy ser z cukrem pudrem oraz wlewamy zimne wiśniowe galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej

Pani na deser
Ciasto wiedeńskie 170

Ciasto wiedeńskie z PRL-u. Ciasto ucierane z kakao, sokiem z wiśni i powidłami. Skąd nazwa? Nie mam pojęcia. Przepis minimalnie zmodyfikowany. Ciasto : 200 g miękkiego masła, 12 jajek, 450 g cukru pudru, 600 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g kakao, do przełożenia : 450 ml marmolady najlepiej kwaskowej (u mnie 150 ml marmolady mirabelkowej(...)jednej dodać kakao. Każdą część oddzielnie upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Marmoladę podgrzać zagęszczając (jeżeli mamy dwie marmolady, każdą podgrzać oddzielnie). Brandy wymieszać z sokiem wiśniowym. Jasne ciasto nasączyć 1/2 soku. Posmarować 1/3 gorącej marmolady (u mnie mirabelkowej). Ułożyć na wierzchu ciasto z kakaem, docisnąć. Nasączyć pozostałym sokiem. Posmarować połową pozostałej gorącej marmolady. Na wierzchu ułożyć jasne ciasto

królestwo garów
Ciasto z bananami 1116

wody masa 300 ml śmietanki 30 % 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 3-4 banany 3-4 łyżki dżemu wiśniowego Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej, jedynie śmietanka musi być schłodzona. Przygotować ciasto. Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Podgrzać aby składniki się rozpuściły(...)papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Następnie z ciasta ściąć nierówny wierzch pozostawiając równy spód. Ścięte ciasto pokruszyć. Spód posmarować dżemem wiśniowym i odstawić do lodówki. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozuścić dokładnie żelatynę

Monia miesza i gotuje
Ciasto japońskie 1163

wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Frużelina wiśniowa: Mrożone wiśnie (lub świeże w sezonie) wkładamy do garnka z grubym dnem, przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut na małym ogniu (w tym czasie zamieszać(...)serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wylewamy serowo-śmietanową masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie wiśniową frużelinę (wcześniej ugotowaną i ostudzoną lub tą z puszki). Można przykryć nią cała powierzchnię warstwy serowo-śmietanowej lub nakładać ją w formie skośnych pasów, a następnie

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania