Naleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową 199Naleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1/5 szklanki cukru (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mleka około 1/3 szklanki wody Składniki frużeliny: 250 g wiśni 50 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: waniliowy serek homogenizowany Wykonanie frużeliny: Wiśnie drylujemy i odstawiamy(...)mieszamy. Wiśnie łączymy z cukrem i gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy sok wiśniowy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Trwa to około 3-4 minuty. Gorącą frużelinę odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się
Smak mojego domu
Ciasto wiśniowe na kruchym spodzie z bezowo-kokosową chmurką 224Lubię piec różne ciasta, lubię eksperymentować a tym samym poszukiwać nowych smaków. Dla mnie najważniejszy jest ten pierwszy kęs. Tak było i w tym przypadku. Robiłam
Kuchnia u Krysi
Kremówka bez pieczenia z wiśniowym akcentem 230krótkim czasie. Na krem wyłożyłam nadzienie wiśniowe. Ten mały dodatek wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem na groszku ptysiowym? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć(...)dać ciut więcej w zależności od upodobań) 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji
Słodkie okruszki
Bananowiec z jabłkami 279wiśniowa galaretka agrestowa 500 ml kwaśnej śmietany 18% Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Większą część wylewamy na blaszkę (21×32) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy(...)cukrem. Dodajemy żółtka. Banany rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do masy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiamy. Gdy zacznie tężeć obieramy pozostałe banany, kroimy je na plasterki i układamy na bananowej masie. Zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę zieloną rozpuszczamy
Smaki Na Talerzu
Muffinki bezglutenowe, bez laktozy i bez jajek 144ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Do części ciasta dodałam kakao. Do foremek włożyłam papierki do muffinek, nałożyłam ciasto, dodałam do dżem wiśniowy. Na dżem wyłożyłam ciasto, tak by przykryło dżem. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno
nietadieta
Ciasto popapraniec 1714Ciasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 1/4 szklanki oleju, szklanka maki typ 480, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, 1/2 szklanki, opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek wiórek(...)nabierze odpowiedniej konsystencji (około 3-5 minut na wysokich obrotach) składnie ciasta: Dolny blat ciasta nasączamy połową przygotowanej wcześniej cytryny z wodą. Smarujemy 200g dżemu wiśniowego, przekładamy masę budyniową, następnie drugi blat ciasta, który nasączamy pozostały ponczem, smarujemy pozostałym dżemem, wykładamy krem karpatkowy, wyrównujemy i a koniec posypujemy czekoladowymi płatkami. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny - najlepiej
Lena Gotuje
Ciasto czekoladowe z wiśniami 308wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 243fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy Aleksandry
Sernik cytrynowy z Wiśniami 268śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić. 3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego
vaniliowoczekoladowa
Wiśniowy kruszkonkowiec 147wiśniami – wiśnie odcedzić, sok zachować. Soku powinno być 50 ml. Jeśli jest mniej dolać wody lub soku wiśniowego. Wykonanie kruszonki – masło stopić i lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, wlać ciepłe masło. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i do lodówki na godzinę. Wykonanie ciasta babkowego – masło utrzeć z cukrem na gładką masę(...)wyrobić ciasto na gładką masę. Formowanie ciasta – dno blaszki o wymiarach 25 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozłożyć ciasto babkowe. Następnie zimną masę wiśniową. Na wiśniach pokruszyć ciasto na kruszonkę. Pieczenia – piekarnik nagrzać do 200 C i piec 50 minut
Kuchnia Pokoleń
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 138dopiero za jakiś czas, ale od czego mamy zamrażarkę i zapasy z poprzedniego roku? Jednak potrzebne jest miejsce na świeże zbiory, więc uszczęśliwiamy rodzinę wiśniowymi deserami: ciasta, kisiele, koktajle… no i nasze ulubione słoiczki. Kwaśne wiśnie przełamane słodyczą bananów, warto to wypróbować! Składniki (na 2 słoiki po 350 ml) i wykonanie WARSTWA WIŚNIOWA
Tajemnice Smaku
Chałwowiec 214Kolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)mleka 200 g masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia
Cynamonowe szczęście
Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem 194mąką , proszkiem do pieczenia i kakao . Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewamy troszkę wody mineralnej . Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, formując w nim wgłębienie. Nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut. Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa Smacznego! Post Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem
Za drzwiami kuchni
Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem 266mąką , proszkiem do pieczenia i kakao . Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewamy troszkę wody mineralnej . Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, formując w nim wgłębienie. Nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut. Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa Smacznego! Post Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem
Za drzwiami kuchni