ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:688/881)

Ciasto z jagodami i kruszonką 137

Składniki : 140 g miękkiego masła 330 g mąki pszennej 220 g cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 125 ml kwaśnej

Proste Potrawy
Konfitura z róży 143

Zapach płatków róż przenosi mnie do rodzinnego domu. Mama w kuchni wypowiada magiczne słowa „rogaliki” a ja biegnę do szuflady,wyciągam radełko i jestem pomocnikiem, mama wyrabia ciasto,wałkuje,a ja wykrawam wzorek,nakładam konfiturę z różą obozując przy tym paluszki,rolujemy i układamy uśmiechnięte rogaliki na pergamin,później do pieca ,międzyczasie mama przygotowuje kakao będzie uczta(...)płatki dzikiej róży proponuję zbierać kwiaty z dala od dróg,następnie delikatnie oczyszczamy,usuwamy białe końcówki, które są gorzkie. Płatki wsypujemy do makutry,wsypujemy cukier i zabieramy się za ucieranie. Gotową konfiturę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Taka kontraktura jest wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, rogalików,pączków, ja również dodaję do owsianki. Składniki: 100 g płatków dzikiej róży

Kukuleczki
Babki ponczowe 159

przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii(...)wody 200 g cukru trzcinowego 300 ml białego wina wytrawnego dodatkowo: 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskiwiniowego maliny mięta Do miski przesiewamy mąke i robimy w niej zagłębienie. Drożdże ucieramy z cukrem i wlewamy do mąki, wraz z ciepłym mlekiem. Delikatnie mieszamy i przykrywamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski

Mienta blog
JOGURTOWA BABKA Z BAKALIAMI 169

Polecam pyszną babkę z jogurtem i bakaliami nie tylko na Wielkanoc.Babka nie jest sucha a dodatek bakalii podkreśla jej jogurtowy smak. SKŁADNIKI szklanka cukru 4 jajka

Mała w garnku miesza
Wiśnia w czekoladzie 116

cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka ziemniaczana 1 łyżka eyrtrol Czekoladowe ciacho 200 g masło 1 szklanka erytrol niepełna(...)czekolada 70% kakao 3 łyżka jogurt gęsty czubata Sposób przygotowania Formę do pieczenia wykładamy folią. Wysypujemy wiśnie, by przykrywały spód. Dodajemy erytrol i mąkę, potrząsamy, by się wymieszały. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy erytrol. Ucieramy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jogurt, mieszamy dokładnie

Kucharzyca
PĄCZKI - NAJLEPSZE 205

stroną do dołu. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się wrzucając na gorący tłuszcz kawałek ziemniaka; gdy zacznie się rumienić,można smażyć pączki.Można również wrzucić na tłuszcz kawałek ciasta;gdy natychmiast "odskakuje" od dna,podpływa na wierzch tłuszcz jest nagrzany dostatecznie. Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu, po przykryciem ok 1,5 min z każdej strony. Gdy połowa pączka(...)polać zrobionym lukrem. Lukier:   3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2- 3 łyżki ciepłej wody Cukier zalać wodą,dodać sok z cytryny i starannie ucierać. Gdy lukier jest zbyt płynny dodać cukier puder,zaś za gęsty - dodać sok z cytryny bądź trochę wody. Gotowym lukrem smarujemy nasze pączki

Niespełnione zdolności kulinarne
Orzechowe muffinki z Monte! 185

kostki masła - po pół tabliczki mlecznej i białej czekolady - 2 łyżki Nutelli - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko. Rozdzielam ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję białą część deseru Monte, do drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli(...)mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy.  Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną (po ok. łyżce. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę muffinki 20-25 minut

Cook&Love
Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) 186

Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru(...)łyżek) + posiekane migdały do dekoracji Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, cukier zastąpić ksylitolem lub stewią. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić do wystudzenia. Mascarpone umieścić w misie i ucierać przez chwilę mikserem. Dodawać stopniowo budyń(po łyżce), nie przerywając ucierania. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dosłodzić wedle uznania.  Biszkopt przekroić na 3 blaty i przełożyć kremem(można nasączyć każdy

FitKot
Babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi. 156

Ostatnio piekłam to ciasto w tradycyjnej, większej formie. Było tak dobre, że upiekłam je znowu, tym razem jednak w postaci małych babeczek i były pyszne! Polecam!!! Składniki na babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na około 20-24 babeczki 350-400 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu cukier puder do posypania      Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy. Przekładamy do foremek (do połowy wysokości)i w każdą babeczkę wciskamy

Rozpustne gotowanie
Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem 188

ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm. Za pomocą foremki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta, które następnie przekładamy na oprószone mąką tacki. Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 160-170 stopniach. Olej nie może być zbyt(...)nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Każdego pączka nadziewamy konfiturą malinową (za pomocą szprycy). Lukier Malinowy: Cukier puder ucieramy wraz z wodą i sokiem przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Pączusie maczamy

Słodka Strona
Tort kwiat 197

pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po(...)blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem z gotowanej śmietanyŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać

Mix smaku
Szybka surówka z marchewki i mango z cynamonem 240

Surówki najczęściej kojarzą się z obiadem lecz teraz chciałbym Was przekonać do tego że może ona pełnić funkcję odświeżającego dodatku do każdej cięższej przekąski. Polecam mój

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą 218

łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną(...)czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Liście bazylii posiekać bardzo drobno. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić

kolorowotorcikowo
KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. 445

Lekkość, pomimo powalającej słodyczy. Puszystość, pomimo ciężkości składników.Idealny do nadziewania, dekorowania, smarowania czy nawet zajadania bez niczego.Krem krówkowy. Najlepszy.To właśnie tym kremem nadziałam orzeszki z

W kuchni Karmel-itki
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 155

garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ważne, inaczej nie urosną w piekarniku ). Po tym czasie zmiksować z jajkami, ja miksowałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, ale można też utrzeć ciasto drewniana łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski o długości ok. 10 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut. Studzimy na kratce, przekrawamy na połowę(...)mleka ziarenka z jednej laski wanilii 6 dużych żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mikserem z końcówkami do ubijania białek ucieramy do białości cukier z żółtkami, na końcu wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy krótko. W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Po doprowadzeniu do wrzenia, zestawiamy garnek na bok. Wlewamy do mleka naszą

Blondynka Gotuje
Tort intensywnie czekoladowy 312

miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Zaparzamy pół szklanki kawy i uzupełniamy zimnym mlekiem. W misie miksera masło (koniecznie miękkie) ucieramy na puch z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Dodajemy 2 łyżki suchych składników. Mieszamy, a gdy składniki się połączą wbijamy jedno jajko. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ponownie 2 łyżki suchych(...)mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca

Poezja smaku
Domowy Adwokat 164

Dziś witam Was z czymś lekko rozgrzewającym w tę jesienną pluchę… Ci , którzy mnie znają wiedzą, że nie przepadam za alkoholem w nomen omen „czystej postaci

Domowe ciasta
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 72

Wykonanie CIASTO Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)serowym. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem. NADZIENIE SEROWE Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy. DUSZONE JABŁKA Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy.  Podprażamy na patelni, pilnując aby jabłka sie nie rozpadły, studzimy

Tajemnice Smaku
Mięciutkie, Ucierane Pierniki 162

Pyszne mięciutkie, pierniczki ucierane na maśle :) Składniki na 2 blaszki pierników: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały) 180 g masła 1 jajko kl L 1/2 szkl miodu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy(...)połączenia się składników. 2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc. 3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce

Gotowanie...to proste !
Sernik na biszkopcie makowym z owocami 205

około 25 minut. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Nadal miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować do momentu połączenia się składników. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodać do masy serowe i delikatnie wymieszać łopatką. Na końcu wsypać(...)przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

Ala piecze i gotuje
Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 1242

Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA 229

włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe(...)drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej

Ostra na Słodko
Zdrowa wielkanocna baba 144

ubite białka. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką starając się jak najwięcej napowietrzyć ciasto.  Formę do baby smarujemy masłem i przelewamy do niej masę, do ok 3/4 wysokości. Ciasto jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra/dół. Pieczenie(...)uzyskania delikatnie krówkowej barwy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy jeszcze przez 5 min, pilnując, aby polewa się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i ucieramy przez kilka minut, polewa powinna nabrać mlecznego odcienia. Dolewamy alkohol i ponownie ucieramy. Jeszcze ciepłą masą polewamy wystudzone baby. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka dyniowe 146

Składniki:200 g masła150 g cukru200 g musu z dyni400 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu cynamonowego100 g czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.Je(...)zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku przez około 12 minut.Studzimy na blaszce.Ciasteczka zaraz

Słodkie Przyjemności
Domowe Jagodzianki 193

food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki

Słodka Strona
Piernik marchewkowo-dyniowo-pomarańczowy (bezglutenowy) 145

Piernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie!   0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao(...)drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą

Mienta blog