ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:697/881)

Tarta budyniowa z adwokatem i truskawkami 124

około 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Masa budyniowa: Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki(...)proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy najlepiej trzepaczką, aż budyń zgęstnieje.   Garnek zdejmuje z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z adwokatem i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Tarta: Gotową masę budyniową wykładamy na upieczony

Kuchnia MagdaLeny
Tarta budyniowa z adwokatem i truskawkami 124

około 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Masa budyniowa: Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki(...)proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy najlepiej trzepaczką, aż budyń zgęstnieje.   Garnek zdejmuje z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z adwokatem i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Tarta: Gotową masę budyniową wykładamy na upieczony

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowe jagodzianki z serem 94

mąki, dodaję sól, roztopione masło i smalec wystudzone, jogurt, resztę mleka letniego,jajka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam. Rozciągam na płat o grubości 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam koła. Jagody umyte i odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około(...)stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią.  Kruszonka: W misce rozrabiam masło, smalec z mąką i na końcu dodaję cukier. Ser: Ser, żółtko, cukier i masło ucieram na puch

wesoła kuchnia
TORT SERCE Z CIASTA KRUCHEGO 133

grubość ok. 4 mm przenieś na blaszkę i wycinaj ostrym   nożem np .z   szablonu serca,   w środku wyciąć   mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek Blaszkę z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. Krem: Zagotować szklankę mleka(...)przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny

RAROSSA
Babeczki Red Velvet z kremem waniliowym i marcepanowymi różami 155

wyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)użyłam w żelu) krem:  120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% laska wanilii 200 g serka mascarpone Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy barwnik, a następnie po łyżce składników suchych oraz jajka. Na końcu dodajemy maślankę oraz ocet. Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy około

Bon appetit mon amie
Ptysie z sałatką jajeczną 733

ptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki. Mogą być smaczną przystawką lub kolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocna przystawka. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli SAŁATKA JAJECZNA: 7 jajek 150 g twarogu półtłustego 1 łyżka chrzanu tartego(...)Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Jak zrobić lukier na pierniczki? 143

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka

SMYKWKUCHNI
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 190

wydaniu. Spróbujcie koniecznie.    Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut(...)brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego).  4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek

Cynamonowe szczęście
Ciasto z rabarbarem 147

znalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata.  Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru.  Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku.  Składniki (na formę o średnicy 26cm.) -125 g masła -2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.) -125 g cukru kryształ  -5g cukry waniliowego  -łyżeczka proszku(...)nieduże kawałki. Zasypać cukrem i zostawić na noc w lodowce.  Masło rozpuścić i za pomocą miksera utrzeć z mąką. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia i dalej ucierać, aż składniki się połączą.  Masę wyłożyć na  blachę wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem brzegami.  Wyłożyć na całość rabarbar.  Z masła w temperaturze pokojowej, cukru

Smakuj życie!
Kantyczka 231

miały temp. pokojową. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera). Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy(...)maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego

charlotte gotuje
Ciasteczka cytrynowe 175

końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał.  Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję(...)cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche składniki przesiałam przez sito i dodałam do masy maślanej. Dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam małe kuleczki i spłaszczone układałam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka

Zapiski Młodej Żony
Cytrynowiec 150

przepis na p yszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości   są świetne !  Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz   banalne w wykonaniu :) A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki(...)dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody) 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru Dodatkowo: herbatniki czekolada do polania Przygotowanie: Biszkopt: 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.   Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą

charlotte gotuje
CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM 191

żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard.  Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka 1 całe(...)zmniejszamy ilość wody. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka wanilii lub cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu,doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy i studzimy. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa będzie już gęsta a cukier niewyczuwalny, powoli, cały czas mieszając, wlewamy do niej mleko z wanilią. Następnie masę przelewamy znowu do garnuszka, który stawiamy

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka kakaowe 159

Proste i szybkie do zrobienia ciasteczka...a jakie smaczne...polecam...I jak to u mnie czasem bywa...pieczenie z przygodami...margaryna z cukrem się uciera...wyciągam z szafki resztę składników...a tu brak proszku do pieczenia..a kakao tylko tyci tyci...No i co robić? ano ..zamiast proszku do pieczenia dałam prawie całą łyżeczkę sody..no i dałam resztki kakao(...)proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  Zostało mi trochę kruszonki

Moje domowe kucharzenie
Babka marmurkowa 228

Robi się ją szybko, idealna dla niezapowiedzianych gości. Jest pyszna, mocno kakaowa! I rozpływa się w ustach... :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 225 g miękkiego masła

Gotuj z Mąką
Serniczki błyskawiczne z kaszą manną, bez masła i budyniu. 196

  Witajcie :) Na dworze zimno i wietrznie na osłodę dnia mam dla Was pyszne błyskawiczne serniczki. Nie potrzeba do nich wielu składników. Bez masła i budyniu

Sama słodycz i szczypta chili
Szybka "szarlotka". 193

Składniki: -4 jabłka -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka cukru z wanilią -3/4 kostki masła -3/4 szklanki cukru brązowego -200 dag

Magia jedzenia.
Babka cytrynowa 132

Nie macie pomysłu na coś słodkiego do sobotniej kawy? Polecam szybką babkę cytrynową. Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. mąki 1 szkl

MojaQchnia.pl
Serowy świąteczny półksiężyc 273

Cheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto kapitańskie 32997

widzicie u mnie na zdjęciach ciacho się co prawda nie rozlatywało, ale masy nie były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka – biała i żółtka oddzielnie – 0,5 szklanki cukru – 2,5 łyżki(...)połączyły i żeby nie było grudek, wówczas przelewamy masę do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu odkładamy do ostudzenia, a po ostudzeniu ucieramy masło na puch i dodajemy do niego masę budyniową ciągle miksując, aby masa była gładka i jednolita. Na końcu dodajemy ajerkoniak. Nie wlewamy od razu całych 100 ml, żeby masa

Relaxtime
PRZEPIS NA PACZKI 138

powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym(...)kilka minut z każdej strony, po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Przygotowanie polewy lukrowej: będą nam potrzebne: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody  Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym

Moja Książka Kucharska
ciasto Leon 438

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowiec 164

szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć(...)wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach. Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować  w polewie orzechowej

Wypieki Uli