ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:689/881)

SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA 229

włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe(...)drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej

Ostra na Słodko
Zdrowa wielkanocna baba 144

ubite białka. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką starając się jak najwięcej napowietrzyć ciasto.  Formę do baby smarujemy masłem i przelewamy do niej masę, do ok 3/4 wysokości. Ciasto jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra/dół. Pieczenie(...)uzyskania delikatnie krówkowej barwy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy jeszcze przez 5 min, pilnując, aby polewa się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i ucieramy przez kilka minut, polewa powinna nabrać mlecznego odcienia. Dolewamy alkohol i ponownie ucieramy. Jeszcze ciepłą masą polewamy wystudzone baby. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka dyniowe 146

Składniki:200 g masła150 g cukru200 g musu z dyni400 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu cynamonowego100 g czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.Je(...)zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku przez około 12 minut.Studzimy na blaszce.Ciasteczka zaraz

Słodkie Przyjemności
Domowe Jagodzianki 193

food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki

Słodka Strona
Piernik marchewkowo-dyniowo-pomarańczowy (bezglutenowy) 145

Piernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie!   0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao(...)drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą

Mienta blog
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 46

smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy

Raj dla Podniebienia
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 160

smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy

Raj dla Podniebienia
Krówka jabłkowa ( bez pieczenia ) 184

się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali aż miło ;). Polecam :).  Składniki na masę krówkową: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto(...)Wykonanie: Blachę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników ( w razie potrzeby przycinając je ). Masa krówkowa: Miękkie masło ucierać kilka minut mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną

Opowieści z piekarnika
Ciasto z owocami na oleju 208

Składniki : 2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 7 łyżek oleju owoce- u mnie 1obrane jabłko, kilka śliwek, mała

Proste Potrawy
sernik wiedeński ze śliwkami 166

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z truskawkami 155

 Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wykorzystania truskawek w postaci sernika na zimno. Składniki: - 60 dkg sera białego - pół kostki masła - 3 jajka - 2 łyżki

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA 1426

masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 130g kakaowych herbatników 80g masła – roztopionego i ostygniętego 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450ml mleka(...)pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Krem: 3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów

Mała Cukierenka
Tort Rasta Serce 164

żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja(...)słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy  dekoracja u mnie : wiórki waflowe zielone, posypka cukrowa WYKONANIE: blat + 1/3 nasączenia + dżem krem   blat + 1/3 nasączenia

Domowe ciasta
Orzechowiec z niespodzianką 250

łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie(...)minut w 180 stopniach. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy, łączymy z pokruszonymi na pył herbatnikami. Całość zalewamy pepsi/coca-colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy

Smaki Na Talerzu
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 418

więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą rogaliki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm.  Na środek każdego z nich wykładamy ok. 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Ro galiki przekładamy(...)pomocą pędzelka) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy rogaliki drożdżowe przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki

Słodka Strona