ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:686/881)

Ciasto Monte 360

Muszę przyznać, że jak na to, że ciasto sprawia wrażenie złożonego, było całkiem szybkie do przygotowania. Względnie szybkie:) Wyszło nie za słodkie, orzechowe, smaczne. Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Kiedy postało troszkę dłużej w temperaturze pokojowej robiło się zbyt „miękkie”. Ciasto bardzo ładnie wygląda. Na pewno może stać się ozdobą świątecznego czy imprezowego stołu. Biszkopt orzechowy(...)laskowych do posypania wierzchu Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę zmieszaną z orzechami, łączymy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym. Pozostałe

Smaki Na Talerzu
pierniki norymberskie 133

kokosowych 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej   50 g kandyzowanej skórki cytrynowej   2 łyżki rumu   niepełna szklanka mleka  wykonanie: Masło ucieram z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, migdałami i kokosem. Następnie dodaję rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone) oraz kandyzowaną(...)wykładam papierem do pieczenia i rysuję na nim 9 kółek o średnicy około 7 cm (lub rozkładam wafle o podobnej średnicy). na środek każdego kółka (lub wafla) nakładam łyżką ciasto i lekko spłaszczam łyżką nadając mu odpowiedni kształt. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę pierniki około 20 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem królewskim lub roztopioną czekoladą

babka w formie
Sernik na zimno z galaretką 232

wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę(...)następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało.układamy na nim owoce.Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wrzątku ,studzimy i jak zacznie tężeć wylewamy na nasze ciasto. Smacznego

Swojskie jedzonko
Sernik z kajmakiem 179

zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera do serników – 250 g miękkiego masła – 150 g cukru pudru(...)kajmaku – 100 g masła – 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, chodzi o masło, jajka, śmietana. Zacznij ucieranie mikserem od miękkiego masła, a następnie dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut

nietylkopasta.pl
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 127

Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec(...)szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej

Wanilia i Kardamon
Chałwowiec. 128

soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały czas miksując, następnie pojedynczo dodajemy żółtka - dalej miksując. Dodajemy mąkę oraz kakao i dokładnie ze sobą mieszamy (drewnianą łyżką) do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie(...)budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy na biały puch, dodajemy na przemian budyń i 250g pokruszonej chałwy.  Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Przekładamy połową przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy drugą połową

Moje-pitraszenie
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 159

otartej skórki cytryny Przygotowanie: Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy  migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec(...)już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości. Przepis zdecydowanie do polecenia - u mnie w pracy ciasto bardzo przypadło do gustu

Kuchnia po mojemu
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA – ciasto bez pieczenia 512

Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem! Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka. Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie. Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał(...)łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * powidła śliwkowe – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia

Ostra na Słodko
Babka górnicza. 117

trzymanie z mamą miksera, dosypywanie mąki (pół do miski, pół dookoła miski), ale przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..."     Babeczkę tę często przygotowuję, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście, lub dopadnie mnie, lub męża chęć na coś słodkiego. Pomimo(...)kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao      Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc

Rozpustne gotowanie
Sernik kajmakowy 190

folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej 1 kg sera trzykrotnie mielonego(...)jajek 2 płaskie łyżki mąki pszennej Sposób wykonania masy serowej: Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec nie przerywając   ucierania dodać kajmak, po jednym jajku następnie po jednej łyżce sera i na koniec mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 330

olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę(...)kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu. CAŁOŚĆ: Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch i wkładamy

Ostra na Słodko
Karpatka 441

minut aż brzegi ciasta będą zrumienione. Po wyjęciu ciasto studzimy. Jeśli pieczemy na tej samej blaszce to dobrze jest poczekać aż blaszka przestygnie zanim rozsmarujemy na niej drugą część ciasta. Pieczemy drugą część tak samo i studzimy. 2. Dwie szklanki mleka z przygotowanym cukrem wlewamy do większego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Obie mąki mieszamy i rozrabiamy na gładką masę(...)pozostałym mlekiem i dobrze mieszamy, na dość dużym ogniu, aby nie było grudek i tak żeby nie przypalić masy. Masę zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło/margarynę kilka minut ucieramy a następnie dodajemy -ciągle ucierając- po jednej łyżce ostudzonego budyniu aż masa zrobi się puszysta i kremowa. Na jeden blat wykładamy masę, przykrywamy drugim, lekko dociskając i wstawiamy na kilka

UgotujmyTo.pl
Torcik na zimno z jagodami i 4 urodziny bloga 114

gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 2 duże jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę topie w kąpieli wodnej. Studzę. W misce ucieram masło z cukrem, na puszystą, jasną masę. Dodaje przestudzoną gorzką czekoladę. Białka oddzielam od żółtek, po jednym żółtku dodaję do masy, białka ubijam na sztywną piane ze szczyptą soli. Make(...)wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę z odłożonej części śmietany. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą

kruche babeczki
Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia 320

jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia Składniki: Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 15g mąki ziemniaczanej 80g cukru kryształu 500ml mleka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 250g miękkiego masła(...)folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Krem: 2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Krem budyniowo – maślany podzielić

Mała Cukierenka
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 140

miękkiego masła 1 szklanka cukru4 jajka, oddzielnie żółtka i białka4 łyżeczki waniliiziarenka z połowy laski wanilii50g białej czekoladygarść orzechów włoskichSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej(...)piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia

Słodkie Przyjemności
Świąteczny kuferek z piernika 39

szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek ? Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. ? Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. ? Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. ? Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami na papierze do pieczenia, aby nie przenosić piernika(...)potem przydadzą się na zawiasy do otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. ? Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. ? Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. ? Piec w 180 st.C przez 15 minut. ? Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać kształty piernika

To co kocham
Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym 80

masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych orzeszków z kremem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia. 2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość dodajemy cukier puder i ucieramy, można dodać więcej cukru, według uznania, dla mnie tak było w sam raz, następnie dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy, na koniec

Izabelawkuchni
Pierniki dojrzewające 6 tygodni 169

gałki muszkatołowej 5 g czarnego pierzu W moździerzu ucieramy: 10 g goździków 5 g anyżu 5 g kolendry 5 g ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Przyprawa do piernika. W moździerzu ucieramy goździki, anyż, kolendrę i ziele angielskie. Łączymy wszystko z sypkimi przyprawami w jednym pojemniku np. filiżance dobrze mieszając. 2. Masa na piernik. W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem(...)przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy. Ostudzoną masę miodu, cukru i masła dodajemy do mąki z przyprawami. Całość dobrze wyrabiamy ręcznie do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. 3. Dojrzewanie ciasta przez 6 tygodni. Masę umieszczamy w lodówce na 6 tygodni w dowolnym pojemniku (plastik do żywności, szkło, kamionka) od góry zamykając papierem i zabezpieczając gumką. 4. Formowanie i pieczenie. Ciasto

Pij soki wyciskane
Ciasto z masą truskawkową 219

ciastem możemy się delektować  o każdej porze roku, pod warunkiem,  że latem zmiksujemy truskawki  i zamrozimy je.    Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia   Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.  Kwadratową blaszkę wykładamy papierem(...)wylewamy na papier masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut.   Masa truskawkowa: 1 kostka masła pół kg zmiksowanych truskawek  1 szklanka cukru   Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła  z przecierem truskawkowym) dodajemy zmiksowane

Pyszności Słodkości
KRAKERSIK Z KREMEM BUDYNIOWYM 143

Połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem budyniowym sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Smaki fantastycznie się komponują i tworzą ciacho, które zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych ciast bez pieczenia. Ja jestem zachwycona! Wy też będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24X26 ) * krakersy – ok. 40 szt * masło – 20 g * jajko – 1 szt * żółtko – 4 st * mąka(...)cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe mleko miksujmy z całym jajkiem , żółtkami, oraz przesianymi mąkami. No gorące mleko wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu gotujemy gesty budyń. Studzimy. Masło ucieramy, do utartego łyżka po łyżce dodajemy budyń. Na blachę układamy porcje krakersów, przykrywamy kremem – tworzymy 3 warstwy. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej noc ) do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Świąteczny kuferek z piernika 110

otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. • Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. • Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać(...)patelni i moczyć w nim kolejno ścianki składając kuferek. • Osobno złożyć wieczko, ale potrzebna jest pomoc drugiej osoby. Uwaga na karmel, bo parzy! Dekoracja • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 10 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Lukier przełożyć

To co kocham
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 154

koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.  Uwagi co do wykonania piernika:  Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze(...)trzy części wzdłuż dłuższej części i dzięki temu mamy 3 pierniki.Na dzień przed świętami lukrujemy bądź polewamy czekoladą.  * orzechy przekładamy do miseczki i za pomocą kuli do ucierania "tłuczemy" je, orzechy mają być drobne ale nie zmielone  Przed świętami na pewno pochwale się swoim piernikiem;) I oto jest mój świąteczny piernik. Przełożyłam go powidłem jabłkowym i śliwkowym własnej

Krakowskie smaki Ani
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 125

ciasteczka żurawinowe obtaczane w prażonym kokosie. Niebo! Polecam :)"Składniki:100 g cukru100 g masłajajkołyżeczka ekstraktu pomarańczowegosok z 1/2 cytryny100 g żurawiny270 g mąki50 g wiórków kokosowychSposób przygotowania:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną(...)folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności