ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:677/881)

Biszkoptowe pancakes w wersji xxl 118

szklanki mąki 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka drobnego cukru szczypta soli dodatkowo: masło syrop klonowy borówki Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą i drobnym cukrem. Sztywną(...)zmniejszamy ogień. Nakładamy trzy duże placuszki, dodajemy łyżkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 10 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę. Jeszcze chwilę smażymy i od razu podajemy. Ja podałam je z masłem, syropem klonowym i borówkami. Smacznego :) Artykuł Biszkoptowe pancakes w wersji xxl pochodzi z serwisu

Mienta blog
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 131

mieszamy. 2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy). 3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. 4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki(...)zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony

Kuchnia u Bietki
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 197

jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.  PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru(...)łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30

Kuchnia Paulettes
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 213

WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu(...)cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA

Pani na deser
Makowiec selerowo-marchewkowy 126

smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia(...)olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem. Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy

Kucharzyca
Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 154

mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze(...)serka kremowego 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) 3 łyżeczki inuliny Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty.  Dodatkowo: morele jeżyny Na przestudzone ciasteczka wyłożyć krem i cienko pokrojone morele, udekorować połówkami jeżyn. 2. Banany z morelami, kremem

FitKot
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 180

delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii(...)szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.  Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym

FitKot
Tort komunijny 121

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Krem pod masę cukrową Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt

Wędrówki po kuchni
Makowiec 153

drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Rurki z kremem budyniowym 605

dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm. 2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej. 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem. 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 5. Krem: odlewamy jedną szklankę(...)pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
MAŚLANKOWIEC ZE ŚLIWKAMI 147

Pomału zaczęły dojrzewać śliwki. Z jednej strony to duży plus bo lubię ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;)   Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru(...)cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 70 dag śliwek fioletowych Wykonanie: Wbijamy jajka, ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę i olej, misujemy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadaj miksuj.Ciasto wylej na dużą blachę lub do prodiża, powciskaj połówki sliwek, przekrojoną stroną do góry. Piecz

Z Majeczką w kuchni
Babka biszkoptowa z majonezem 202

chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce(...)mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć.  *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy

Ala piecze i gotuje
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym 357

najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.Krem budyniowy(...)mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.Moje rurki mają długość 12 cm i zrobiłam 20 rurek

Ala piecze i gotuje
Serowe kruche ciasteczka 192

dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca(...)minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami. Smacznego. The post Serowe kruche ciasteczka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 131

drzew i krzaczków nie zastąpią! Poprosiłam Męża, aby zerwał mi trochę malin i upiekłam malinową rozpustę (przepis wkrótce na blogu), bo u mnie w domu wszyscy się tym ciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też go tak wielbię, że mogłabym na raz zjeść prawie całą dużą blachę! :) i to nie jest żart(...)Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy po 1 jajku. Na koniec ostrożnie wlewamy śmietanę i 1 łyżkę musu malinowego - ponownie miksujemy do połączenia

Kolorowy Przepisownik
Torcik kokosowy z kremem mango 86

nasączenia : 150 ml mocnego naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) Biszkopt : żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet lub sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć(...)Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie i zacznie lekko tężeć zacząć ubijać. Ubijając wlać mleko skondensowane. Chwilę ubijać a następnie dodać serek mascarpone. Z serkiem nie ubijać za długo. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Spodni placek nasączyć połową płynu do nasączenia (mocna herbata z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy), rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć drugim

królestwo garów
Sernik chałwowy 189

bokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
CIASTO KOKOSEK 358

niebo w gębie! Wykonanie tego przepisu, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał  RITA creative  a nie ominą Cię nowości. Ciasto kokosowe CIASTO KOKOSEK SKŁADNIKI: Biszkopt: (składniki w temperaturze pokojowej) jajka (4 szt.) cukier (1/2 szkl.) mąka pszenna (1/2 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem kokosowy: biała czekolada(...)wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. 2.)   Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 3.) Krem kokosowy : - Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. - Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości. Dodajemy rozpuszczoną i  ostudzoną  czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy do połączenia się składników. - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe

RITA food channel
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 101

mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę)  i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)minut na złoty kolor. Kiedy lekko przestygną polewamy żurawinowym lukrem. LUKIER ŻURAWINOWY Cukier puder mieszamy  ze sproszkowaną żurawiną liofilizowaną. Dolewamy stopniowo wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.  Gotowym lukrem polewamy lekko przestudzone bułeczki. Smacznego

Tajemnice Smaku
Tort makowo marcepanowy 146

migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę dzięki czemu będzie równy. Dopiero zimny(...)mieszam mikserem. Jak marcepan się połączy z serem, dodaję śmietanę i dalej ubijam aż krem zrobi się gęsty. Nie dodaję cukru, bo marcepan jest słodki. Krem maślany: Miękkie masło ucieram na puch. Jajko ubijam na parze z cukrem. Do utartego masła dodaję stopniowo jajko i ucieram. Nie dodaję więcej cukru bo marcepan jest słodki

wesoła kuchnia
Tarta z kremem matcha i figami 107

Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.   Przygotowanie kremu Na kilka godzin przed planowanym przygotowaniem tarty gotujemy budyń, jednak zamiast sugerowanych na opakowaniu 750 ml, używamy jednie 550 ml mleka(...)pozostałej części budyń. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Przygotowany budyń pozostawiamy na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc) do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, na jasny puszysty krem, stopniowo, pod jednej łyżce nie przerywając ucierania dodajemy zimny budyń. Gotowym kremem napełniamy tartę, ozdabiamy ją figami lub innymi owocami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem

Cztery Fajery
Makowiec japoński przepis mojej teściowej 138

Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9

MojaQchnia.pl
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 310

dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko ubijaczką na emulsję. Czerstwą bułkę drobno mielimy w blenderze. Słoninę mielimy(...)zamrażalki przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan.   Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa

Karo in the Kitchen
Tarta z kremem matcha i figami 179

Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.   Przygotowanie kremu Na kilka godzin przed planowanym przygotowaniem tarty gotujemy budyń, jednak zamiast sugerowanych na opakowaniu 750 ml, używamy jednie 550 ml mleka(...)pozostałej części budyń. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Przygotowany budyń pozostawiamy na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc) do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, na jasny puszysty krem, stopniowo, pod jednej łyżce nie przerywając ucierania dodajemy zimny budyń. Gotowym kremem napełniamy tartę, ozdabiamy ją figami lub innymi owocami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort chałwowy 188

łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu.   Masa(...)chałwę, cały czas mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się chałwy i powstania jednolitej masy o konsystencji budyniu (nie musimy zagotowywać). Odstawiamy do przestudzenia. Następnie margarynę ucieramy z 2 łyżkami cukru, stopniowo dodajemy przestudzona masę z chałwy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Konfiturę wiśniową mieszamy z wiśniami z kompotu. Na paterze układamy jeden jasny biszkopt

Smak mojej kuchni
Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs 155

masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka(...)masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami

Pobite gary Barbary
Lemoniada pietruszkowa z miętą 142

Od samego poniedziałku wypijcie po szklance bomby witaminowej. Szczególnie teraz kiedy pogoda jest słoneczna i wydaje nam się, że można ściągnąć kurtki. Właśnie się przekonałam, na

Niezły Młynek
Sernik wiedeński 196

wprawy przed świętami Wielkiej Nocy :D. Może tak, a może nie, może po prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje przepisy by ciasta były delikatne i puszyste. Udało się i sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu, a w smaku był delikatny, lekko kremowy, lekko sypiący się. Składniki(...)jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego - każde po 40 g Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę by nie było grudek, ja dodawałam po kawałku do masy maślanej ucierając bardzo dokładnie

Ciasteczkowy Potwór
babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 134

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/ma

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z brzoskwiniami 151

kostka masła ekstra 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń  garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku na 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy ciasto. Smacznego

Salonik smaków