czekolady 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i białym na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy, najlepiej przy pomocy miksera lub robota kuchennego. Do masy dodajemy obie maki, sodę, proszę, sól i ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż wszystkie(...)posiekaną czekoladę lub gotowe "chocolate chips" i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łopatki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Z ciasta robimy kulki. Możemy nabierać ciasto stołową łyżką i wtedy formować kulki. Ilość ciasta z jednej łyżki będzie idealna. Kulki nie powinny być większe niż średniej wielkości orzech włoski. Kulki
bistro mamaProponuję dzisiaj jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami, świetne danie również na Wielkanocny stół. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami Składniki 4 jajka
To co lubię - gotuję i polecamdrobnego cukru 3 jajka 3 łyżki soku z cytryny Limmi 2 łyżeczki pasty waniliowej 4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z erytrolem/cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny i pastę waniliową. Miksujemy. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)razy) dodajemy naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ręce oprószamy mąką (ciasto jest dość klejące), łyżką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na papierze leciutko spłaszczając. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka dość rosną
kruche babeczkiWafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych
niecodziennikparyjajek 500 ml mleka około 3/4 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i mlekiem. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z cynamonem. Wlewamy tyle wody, by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany (wodę najlepiej dodawać stopniowo – być może(...)podanej w składnikach, a być może trzeba będzie wlać jej odrobinę więcej). Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką. Na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy ciasto (można wylać chochelką i kolistymi ruchami rozprowadzać ciasto po patelni, można też, dla ciekawszego efektu wizualnego, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na patelni spiralne placuszki
Smaki Na Talerzunastępnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem(...)zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. 2. Krem: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki, rozgniatamy widelcem, odsączamy z soku i odmierzamy pół szklanki. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysty krem, ja dałam cukru 3 płaskie łyżki, następnie dodajemy truskawki i dokładnie ucieramy. 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem i zawijamy
Izabelawkuchnijedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna(...)masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej
Ostra na Słodkomąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia
Pyszności Słodkościstopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część
Domowy Smak Jedzeniarąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut. Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia(...)Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie. Stężałą galaretkę kroimy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną. Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą. Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem(...)temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia. Część ciastek możemy przełożyć masą. Podaję jak zrobić masę chałwową. Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewyszklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia
Salonik smakówJakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego(...)łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy
paapilotkaaZnalazłam na Smakerze bardzo fajny przepis dodany przez Gabi 16. Po przeczytaniu doszłam do wniosku, że warto by było go
Ciasteczkowy Potwórrzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem(...)mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
w mojej kuchnidobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy pączki (można je od razu nadziać konfiturą, lub zrobić to dopiero po upieczeniu(...)odpowiednią końcówką). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów pączków
Słodka Stronaobjętość. Po 10 minutach wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod sam koniec dodać stopione w rondelku masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt. Na całym prostokącie rozsmarować nadzienie. Rolujemy prostokąt. Po otrzymaniu "wałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem nasze bułeczki. Układamy(...)minut w temp. 220 stopni C. Smacznego! Pozdrawiam ;-) Buziaki! Możecie polać lukrem Przepis na lukier cytrynowy 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego 1-2 łyżki soku z cytryny Ucieramy w miseczce, polewamy bułki
SMYKWKUCHNImłynku do kawy. Uważajcie, aby nie przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Pokrojone na porcje ciasto polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cm 180 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie(...)garnkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do mniejszej miseczki wkładamy jogurt i mieszamy z sodą. Odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. W dużej misce ucieramy żółtka z brązowym cukrem, na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz dodajemy jogurt. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę gryczaną oraz
cool and mintyBardzo lekkie ciasto z delikatnym kremem z kawałkami brzoskwiń, przykrytym leciutką kokosową bezą. Przepis na blachę 26 cm x 38 cm Co potrzeba na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 120 g mąki pszennej Co potrzeba do nasączenia biszkopta: 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody, Sok z połowy dużej cytryny Co potrzeba na bezę: 5 białek(...)Wykonanie: Robimy biszkopt : białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, aż cukier się rozetrze, dodajemy po 2 żółtka, ubijamy chwilę, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut na funkcji góra-dół. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy
Bułka z Chlebemjuż wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową(...)wymiarów formy. Jajka ogrzałam do temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Masło stopiłam i odstawiłam do przestygnięcia. Żółtka przełożyłam do miski miksera. Dosypałam cukier i zaczęłam ucierać. W trakcie ucierania dolałam mleko skondensowane niesłodzone. W tym momencie warto osłonić mikser ściereczką lub ręcznikiem papierowym bo masa będzie rzadka i może chlapać. Gdy składniki się połączyły dodałam budyń w proszku
Waniliowe Improwizacjełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C(...)biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić
Anielskie wypiekiCiasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy(...)połączenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy masę przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Odkładamy do schłodzenia. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo zimny budyń. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x21cm) wykładamy warstwę herbatników, na nich rozprowadzamy pierwszą
Smaki Na Talerzuversion of W-Z Cake with yoghurt creem and cherries. Składniki (I ngredients ) podane składniki na blaszkę o wymiarach ok. 24x20cm (given measer is for a 24x20cm baking tray) Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe (sponge cake) 150g masła (150g of unsalted butter) 3/4 szklanki cukru pudru (3/4 glass of icing sugar) cukier waniliowy (vanilla sugar) 3 jajka (3 eggs) szklanka mąki(...)sugar) Przygotowanie ( Recipe ) Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Put cherries in a bowl and add sugar and a bit of vodka (or any chosen alcohol) Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie ucierając masę. Cream the butter together with vanilla sugar and icing sugar
Jacob Tastesmargaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce(...)masie ostygnąć do temp. pokojowej. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz
Domowe Tortysię ukryć, że sernik należy do najlepszych ciast. Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik waniliowy bez spodu. Bazą wyjściową był sernik z budyniem biszkoptowym . Składniki na formę 35 x 26cm: - 1,8 kg tłustego twarogu - 300 g masła - 12 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)waniliowej - szczypta soli Wszystkie składniki oprócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg mielimy trzykrotnie (lub tyle samo razy przepuszczamy przez praskę). Masło rozpuszczamy w mikrofali, odstawiamy do wystygnięcia. Cukry ucieramy z żółtkami na puszystą masę. Do utartych żółtek dodajemy porcjami twaróg oraz kolejno – ostudzone, płynne masło, proszek budyniowy, pastę waniliową – miksujemy do chwili połączenia składników. Ubijamy schłodzoną śmietankę
mojewypiekiinietylko