mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej(...)następnie spłaszczamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 min. Studzimy na kratce. Lukier: Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy wystudzone pierniczki. * źródło przepisu
Kuchnia MagdaLenymąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej(...)następnie spłaszczamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 min. Studzimy na kratce. Lukier: Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy wystudzone pierniczki. * źródło przepisu
Kuchnia MagdaLenymasła 280 g dżemu porzeczkowego Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min. Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewamy(...)zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem rozrobione w mleku mąki cały czas energicznie mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje. Wtedy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzony ucieramy powoli z kostką masła. Polewa: W małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy
Krokusowy Dommoreli. Do miski wkładamy po kolei mąkę, jajko, kakao, olej, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki. Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę-1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń(...)zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy razem przez chwilę. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch a następnie dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy tak aż dodamy cały budyń. Morele myjemy i osuszamy. Wyjmujemy z nich pestki i kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukier puder, masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy wodę, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wyciągamy ciasto i równomiernie wylepiamy nim dno tortownicy (22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. dodatkowo: polewa czekoladaowa kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji(...)serową: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 5 jajek 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym razem miksujemy do połączenia się z serem. Następnie dodajemy kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się. Na końcu dodajemy
Domowy Smak Jedzeniasiekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i ponownie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. składniki na masę serową(...)masła, miękkiego 150 g cukru pudru 1 budyń waniliowy 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtak, cały czas ucierając. Dodajemy stopniowo zmielony ser, miksujemy. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia się z masą. W osobnym naczyniu ubijamy
Domowy Smak Jedzeniaotrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy trójkąty o długich bokach. Każdy płat ciasta smarujemy nadzieniem pozostawiając wolne brzegi i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na min. 40 minut(...)smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości rogali marcińskich) w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia. Lukier: Gdy rogaliki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy
Słodka Stronadużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestamasło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok(...)upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie
Przepisy i porady kulinarnestudzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku ok. 8-9 cm i delikatnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 5-6 cm. Na rozgrzany olej wykładamy porcje pączków(...)naraz, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się ostrożnie ściągamy papier i przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Gdy pączki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy pączki
Słodka Strona1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny . Jajka
Anioły w kuchniSpód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia. Ja swoje biszkopty(...)Masa kokosowa. 200 g wirek kokosowych; 2 szkl. mleka; 150 g masła; 1/2 szkl. cukru pudru. Mleko gotujemy, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze chwilę aż lekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzone wiórki. Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy. Smacznego!!! Świetna również do rolady :) Oooo!!! Ale się rozmarzyłam
MiksturownikWielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na drugi dzień jest do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek(...)pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną
Ala piecze i gotujeobecne nie tylko wśród dań wytrawnych, ale także wśród ciast. Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że ciasta rzadko się powtarzają. Na ogół piekę coś nowego i zaskakuję tymi pysznościami moich bliskich. Jedną z takich nowości jest wielkanocny przekładaniec. Nie piecze się go, więc trudno cokolwiek popsuć, a smak ciasta jest naprawdę wyjątkowy. No i dość szybko się je przygotowuje(...)litr mleka • 2 żółtka • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej • 2/3 szklanki drobnego cukru • 300 g masła Wierzch ciasta: • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 śmietan-fix • 1 pełna łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka do miseczki
W mojej kuchniSernik migdałowy odkryłam trochę przez przypadek, szukając ciasta na święta. Uwielbiam serniki i uwielbiam migdały, więc to połączenie wydawało mi się jak najbardziej na miejscu. I muszę przyznać, że okazało się znakomite. Chyba sernik migdałowy zostanie moim ulubionym sernikiem, a już na pewno będzie w pierwszej trójce. No może zaraz za sernikiem straciatella z malinami Sernik wychodzi raczej zbity i ciężki(...)powinniśmy je wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrami. W misce docelowej ucieramy masło lub po prostu miksujemy. Dodajemy ser i żółtka. całość krótko miksujemy. Następnie dodajemy resztę składników czyli mąkę i migdały. Znów krótko miksujemy. A na końcu dodajemy ubite białka, które
RelaxtimeDodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ucieraj mikserem z cukrami. Ryż zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki. Do utartych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Kolejno dodaj ubite białka(...)całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy. Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy ciasta) i ponownie nakłada następny blat, aż do wyczerpania. Całość wykończ ubitą śmietanką kokosową (z mleczka kokosowego z puszki wybierz tylko gęstą część, a następnie ubijaj mikserem do uzyskania puszystej bitej
Zdrowie na języku :PPOLSKI 1 łyżka żelatyny morele do dekoracji Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy do masy pietruszkę, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy białka i mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy(...)godzinach serwatka oddzieli się i powstanie gęsty jogurt. Jogurt przekładamy do miski i ubijamy. Na ostatnią minutę dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Ubijamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2 części tak aby powstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również
Kuchnia w oparachdużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej(...)również pokroić a orzechy posiekać dość cienko. Gdy budyń będzie już wystudzony proponuję go spróbować (jeżeli jest za mało słodki to do masła dodajemy odpowiednią ilość cukru i go ucieramy na jasną puszystą masę), jeżeli jest dobry to w osobnej miseczce miksujemy na puszystą masę dwie kostki masła i stopniowo dodajemy gotowy budyń. Masę budyniową dzielimy na pół, do każdej
Krakowskie smaki Aninajmniejsze kawałki. Masło rozpuszczam w rondlu. Dodaję z ciastek, powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Wykładam na spód tortownicy. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka ucieram z cukrem, tak by rozcierając masę pomiędzy palcami nie wyczuwać kryształków. Dodaję twaróg i śmietankę, miksuję do powstania jednolitej masy. wsypuję budyń i ponownie łączę składniki. Na końcu delikatnie wsypuję(...)zakończeniu pieczenia uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam tak do wystudzenia. W rondlu mocno podgrzewam masło i śmietankę, dodaję czekoladę i rozpuszczam ciągle mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Polewam ciasto, ozdabiam zamrożonymi wcześniej malinami. Smacznego
Cook&LoveLekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl(...)Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę (1,5 szkl) i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać
Ala piecze i gotujeinna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu dodajemy gorącą kawę. Masa będzie płynna. Dzielimy ją na 2 części(...)Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i często mieszamy, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy i dzielimy na dwie równe części. Czekolady rozpuszczamy osobno na parze, nie mieszamy tylko delikatnie ruszamy miseczką, gdy jest w połowie
Pani na deserobmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem mandarynkowym. Niebo w gębie! Warto zrobić go w te święta by zaskoczyć rodzinę oraz(...)cukru 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Piernik: Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche
Kuchnia MagdaLeny