ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:684/881)

Kawowe eklery 165

ciasto zacznie odchodzić od boków naczynia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy po 1 jajku i mieszamy (lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy podłużne eklery na wyłożoną papierem dużą blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez około 20-30 minut (do zezłocenia(...)oraz śmietan-fix. Miksujemy do połączenia. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na przekrojone eklery. Do garnuszka wsypujemy cukier puder oraz kawę zbożową. Dodajemy gorącą wodę oraz rum i ucieramy do połączenia za pomocą drewnianej pałki. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch eklerów. Uwagi: Chcąc przygotować eklery dla dzieci rum zastępujemy gorącą wodą lub serwujemy eklery bez lukru

Smaki Na Talerzu
Waniliowy sernik z jabłkami 221

przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać(...)połączenia po każdym dodaniu. Dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie

Opowieści z piekarnika
Łatwy tort dla małego piłkarza 238

tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem  250 g mascarpone 600 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru sok z cytryny 400g miękkiego masła  Mleko z cukrem pudrem zagotować do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodajcie rozpuszczoną masę mleczno cukrową. Ucierajcie aż cały krem będzie biały i puszysty. Na koniec dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie/ zmiksujcie. Poncz to sok z cytryny i cukru Będziecie potrzebować około 700g masy cukrowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka francuskie z jabłkami 223

ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego(...)posypujemy brązowym cukrem Demerara. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C na 20 – 25 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce. Gdy trochę przestygną polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja

mojewypiekiinietylko
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 588

  Moja kolejna wariacja na temat sernika. Tym razem jest świątecznie. Sernik cynamonowy z nuta wanilii i pomarańczy, na spodzie z ciasteczek speculaas, doskonale wkomponuje się

kolorowotorcikowo
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2609

mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju(...)bardzo ciepła (ok. 10-15 minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę (oba składniki

Pudełko rozmaitości
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 284

niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone(...)MASY SEROWEJ: Zanim zaczniemy przygotowywać masę serową musimy mieć gotową żelatynę.  /Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, jak dobrze napęcznieje podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy żeby wystygła./ Ucieramy sery z częścią cukru pudru i z cukrem wanilinowym. Osobno ubijamy śmietanę, na koniec dodając resztę cukru pudru i jeszcze moment ubijamy. Obie ubite masy łączymy nadal ubijając i strumyczkiem

Wypisz Wymaluj
marynowana karkówka na grilla 221

składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM – bez pieczenia! 173

oknem! A co za tym idzie i na blogu zacznie gościć coraz więcej jesiennych ciast. Na zakończenie więc słodkiego lata muszą być jeszcze maliny! Dziś przygotowałam dla Was przepis na lekkie, puszyste ciasto musowe – na basie musu czekoladowego i musu malinowego. Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się je błyskawicznie!   Mam nadzieje, że wypróbujecie! Polecam! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe(...)żelatyna – 2 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS CZEKOLADOWY: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żelatyną ( powinna się rozpuścić ). Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrem pudrem. Do utartego dodajemy czekoladę z żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę ) – miksujemy. MUS MALINOWY: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Puree z malin gotujemy

Ostra na Słodko
Świąteczny sernik na pierniczkach 521

Świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja(...)serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
babka z czekoladą w proszku (ucierana) 196

Moja kolejna propozycja Wielkanocnej baby- tym razem nie gotowana a zwyczajnie ucierana ale z dodatkiem...saszetki gorącej czekolady o smaku pomarańczowym. Bardzo charakterystyczny aromat i smak powodują, że babka jest dość oryginalna.  *duża foremka na babkę Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru 300 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać  z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, krótko zmiksować. Dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej dodać czekoladę w proszku. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto na zmianę po łyżce jasnego i ciemnego. Wstawić do piekarnika nastawionego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki na szybko 207

łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut(...)puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Lukier: Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę płynu aby uzyskać rzadszą, płynną konsystencję. Pierniczki maczamy najpierw w rzadkim lukrze

Pyry na Gaz
Ciasto rafaello na krakersach. 288

Składniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych  10dag płatków migdałów 

W kuchni u Moniki
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 391

Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej(...)cukier puder – 4 łyżki DODATKOWO: * banan * galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ). Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy

Ostra na Słodko
Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki 226

białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk (w tym celu można również użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto będzie "luźne"). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia(...)nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Pączki maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy

Słodka Strona
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 231

Już na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne", gdy moja szwagierka zrobiła je, podczas naszego urlopu w UK. Żona Ma uwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie! Będziemy potrzebować: -płat polędwicy z dorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno(...)część biała, posiekany -szalotka posiekana -łyżeczka masła -łyżeczka śmietany 12% -liść laurowy -4 ziarna ziela angielskiego -duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy

BaRepas
Seromakowiec 256

blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto. Ciasto z blachą wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę makową: Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki(...)zmielić 3-krotnie.  Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać ( miksować). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie wymieszać delikatnie z masą serową. Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie równomiernie rozprowadzić. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Babka piernikowa z rodzynkami 248

Do świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wspomnienie lata 219

tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata. Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.  Składniki na biszkopt: 5 jajek1,5 szklanki maki1,5 szklanki cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniaOddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa placki.Składniki na masę truskawkową:1 kostka masłaprzecier z pół kg truskawek1 szklanka cukruTruskawki miksujemy z cukrem. Masło dokładnie ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy (po jednej łyżeczce - inaczej się nie uda) masę truskawkową. Naponczowany biszkopt przekładamy masą truskawkową.Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania