ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:237/395)

Parowańce na kefirze z truskawkami 75

mogę.  Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym. Składniki: * 50 dkg mąki + ok. 10 dkg do podsypania * 2 szklanki kefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się

Pieprzyć z Fantazją
Parowańce na kefirze z truskawkami 149

mogę.  Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym. Składniki: * 50 dkg mąki + ok. 10 dkg do podsypania * 2 szklanki kefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się

Pieprzyć z Fantazją
Kanapki z awokado i jajkami 177

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebk bananowy (banana bread) 145

ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionym smarowidłem. Chlebek bananowy świetnie smakuje z konfiturami truskawkowymi lub sam. Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas

My Chcemy Jeść
Sernik z chałwą i musem truskawkowym 161

Kremowy sernik pieczony z wykorzystaniem pary z wody. Dzięki temu zabiegowi jest wilgotny. Połączony z czekoladą i chałwą jest wyśmienity. Do tego mus truskawkowy! Pyszności! Sernik

VioletoweKucharzenie
Sernik „trzy kolory: fioletowy” 219

Takiego filmu nie było, ale za to jest taki sernik 😉   Uwielbiam zabawy kolorem. Komponowanie, mieszanie i eksponowanie barw według konkretnego klucza potrafi być wymowne. Nie

Wiszniówka
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 164

dwiema łyżkami mąki ziemniacznej  lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody.  oraz 250 g świeżych truskawek  Wykonanie :  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.  2. Formę do tarty lekko natłuścić Wyłożyć ciasto lekko dociskając wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut

vaniliowoczekoladowa
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 242

wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta. Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika, piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni z termo obiegiem (170 bez) i piec jeszcze 30-40 minut. Wystudzić w blaszce. Po wystudzeniu można oprószyć ksylitolem. W truskawkowej zabawie udział wzięły: KATARZYNA ANGELIKA ANGELIKA JOANNA JOANNA MARZENA DOROTA MAŁGORZATA DAGMARA

Kuchenne zapiski Edyty
Lodowiec 26724

podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania galaretki truskawkowej  1,5 szklanki mleka (375 ml) 5 żółtek 1 opakowanie budyniu

Cynamonowe szczęście
SERNIK NA ZIMNO NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH 133

  Pysznie,lekko,orzeźwiająco i bez pieczenia - serniczek na Dzień Matki. Składniki:   4 serki homogenizowane 4 galaretki o dowolnym smaku 2 galaretki truskawkowe dowolne,ulubione

Niespełnione zdolności kulinarne
Jogurt granatowo truskawkowy 166

sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Jogurt granatowo truskawkowy.   Składniki: - owoc granatu - truskawki - jogurt naturalny - nektar z agawy

mojewypiekiinietylko
Piankowa rozkosz 142

śmietan-fix.  Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy chłodną galaretkę truskawkową.  Dno blaszki wykładamy biszkoptami (ja delikatnie je naponczowałam, ale nie jest to konieczne). Na nie nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką.  Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową. Na chwilę ciasto wkładamy do lodówki, aby stężała galaretka. Następnie układamy druga warstwę biszkoptów

Pyszności Słodkości
Delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe 119

pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami, np. truskawkowym dżemem . Smacznego

Słodkie okruszki
Pierogi z twarogiem i jagodami 166

inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego .  Składniki na około 60 pierogów: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać

Ugotować
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 210

byliśmy przy stanowisku Pawła i obserwowaliśmy jak robi Tartę szpinakowo - truskawkową.  Po pokazie Mistrza przyszła kolej na nas i przygotowanie tarty w grupach :) Czasami trzeba było użyć, kilku rodzajów łopatek kuchennych naraz ;)  Po skończeniu pierwszej pozycji, poszliśmy kolejny raz do stanowiska Pawła obserwować jak robi kruche ciasto z morelami i orzechami nerkowca. Następnie oczywiście zrobiliśmy je w grupach

Parowar Faceta
Gofry na zakwasie pszenno żytnim 88

pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam powierzchnie grzewcze odrobiną oleju. Nalewałam małe chochelki ciasta i piekłam gofry, aż stały się rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób

Kuchenne zapiski Edyty
Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami 137

dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka z różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1060

Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka bananowe z  koktejlem truskawkowym / tym razem na bazie mleka kokosowego/  to  moje

Zakamarki mojej kuchni
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16070

 Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1

Kuchnia Danusi
Sorbet truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone 98

Uwielbiam połączenie bitej śmietany i serka mascarpone.Często wykorzystuję taki zestaw do przekładania biszkoptu kakaowego.Dzisiaj jednak nie miałam czasu na pieczenie, koleżanka była już w drodze

Gosia gotuje
Ciasto z pianką poziomkową. 203

Biszkopt -tortownica 26cm Składniki: 3jajka 3 łyżki cukru 3łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wina białego Pianka . 500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego) 2 galaretki

Kulinarny karnet Christophera
Żegnamy truskawki. Podsumowanie sezonu. 159

Piękne, czerwone i soczyste owoce, o tym charakterystycznym aromacie, usłanedziesiątkami malutkich pesteczek na wierzchu.Powolutku kończą się ukochane truskawki. Ubolewam nad tym strasznie, bopomysłów wciąż niemało.Nie

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 68

przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około(...)było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 66

przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około(...)było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 77

przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około(...)było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 155

przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około(...)było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości

moj przepis na