upiekłam w dwóch formach keksowych, polałam polewą z czekolady mlecznej i mleka. Możecie posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 5 żółtek (lub 2 całe jajka) 1 szklanka maślanki (lub mleka(...)soda oczyszczona) większa szczypta soli 90 g oleju rzepakowego 200 g cukru (lub cukru trzcinowego) opakowanie cukru z wanilią 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku) Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przepis na 2 keksówki o górnych wymiarach
Zasmakuj KuchniMurzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 100 gram, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 60-70 dag, jajka 3 sztuki "L", truskawki 1 kg, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka kruszonka waniliowa: palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka krupczatka 20-25 dag do misy robota(...)minut w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła
W Mojej Kuchni Lubięczekolady 3 jajka 200 g masła 270 g cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek 3 - 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam(...)wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając połączyłam składniki. Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem. Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić
potrawyregionalneciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej typ750(...)kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone
Smaczne Zdroweimprezę domową. PĄCZKI Z CUKREM PUDREM SKŁADNIKI: Ciasto na pączki: mąka (1 kg) mleko (0,5 litra) jajka (2 szt.) żółtka (5 szt.) masło (100 g) cukier (150 g) drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych) sól (szczypta) spirytus albo ocet (1 łyżka) cukier waniliowy (1 łyżka) Nadzienie: dżem truskawkowy lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella Dekoracja(...)masa stanie się gęsta. Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie. 3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus
RITA food channelPolecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy. Składniki : * 300g twarogu na sernik * 250g mascarpone * 2 galaretki truskawkowe * szklanka pokrojonych truskawek * galaretka truskawkowa * kilka truskawek do ozdoby Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku . Odstawić do wystygnięcia, gdy będzie tężeć to ubijać mikserem razem z masca rpone . Doda ć twaróg i wymieszać(...)połowę przelać do tortownicy , posypać truskawkami i przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na górze sernika ułożyć truskawki, zalać ciasto gala retką i zostawić do całkowitego stężenia na ca ł ą noc do lodówki
Magiczne Życie Martydodatku cukru do zrobienia tych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych - bez cukru, bez "słodyczowych" wyrzeczeń! Dla takiego łasucha jak ja idealne! Co więcej - dla mojej mamy też idealne, więc tym bardziej się cieszę. ❤ A Wy, co planujecie podarować swoim mamom(...)lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni. truskawkowy krem: 100 g zmielonego twarożku
Kuchnia EllieCzas czytania: 4 min Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak
SprawdzonaKuchnia.plKiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z twarogiem
Truskawkowa FiestaOd kilku dni jest piękna złota jesień. W ogrodzie zbieram pierwsze zbiory. Gruszki i jabłka goszczą u mnie co roku, więc zawsze coś z nich przygotowuję
Truskawkowa FiestaTruskawka, znowu!Zaczął się sezon, ceny spadają (mam na dodatek taniego "dostawcę"),na ogrodzie też już się poczęły pojawiać. Wykorzystuję to w tym roku po całości
W kuchni Karmel-itkipiekarnik omijam z daleka… i jestem pewna, że Wy również. Stąd, jeśli przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a lodów mamy już dosyć, zróbmy sernik na zimno lub ciasto piankę. Jest to świetny sposób na coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Będąc dzieckiem uwielbiałam wszelkiego rodzaju piankowce i wciąż wracam do nich z wielką przyjemnością. A Wy? Przepis(...)Składniki : – 1 opakowanie biszkoptów (120g) – 100g masła, miękkiego – 500ml wrzątku – 400ml śmietanki 30%, bardzo zimnej – 2 galaretki (o ulubionym smaku, u mnie truskawkowe) Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Biszkopty miksujemy na mąkę i łączymy z masłem, aż uzyskamy zwartą masę. Otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy i wyrównujemy np. za pomocą łyżki, wkładamy do lodówki. Obie
Be Fit Be StrongZdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym kawałku nie skończycie. Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję
wesoła kuchniamleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować(...)truskawkową, wymieszać i odstawić do wystudzenia BUDYŃ ; Z litra mleka odlać około szklankę płynu. Mleko w garnku osłodzić. Szklankę mleka połączyć z mąkami i budyniem- dobrze wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać do niego zawiesinę z mąki, powolnym strumieniem ciągle mieszając. Gdy budyń będzie gęsty odstawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Czekoladowe ciasto umieścić
Garnkowe fanaberie