kisielu truskawkowego -2 łyżki soku z cytryny -1,5 łyżeczki kakao LUKIER -małe białko z jajka -3-4 łyżki cukru pudru -opcjonalnie żółty barwnik spożywczy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka,śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy wodę i olej i miksujemy. Ciasto dzielimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugalaretek kokosowych, a w niej kolorowe galaretki, wierzch truskawki i galaretka. Ciasto pełne galaretek, lekkie i orzeźwiające :-) Udanego weekendu :-) Blaszka: 25 x 25 cm Składniki: 2 galaretki kokosowe po 375 g każda 800 g jogurtu greckiego 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka winogronowa 1 galaretka truskawkowa biszkopty podłużne świeże truskawki 1. Galaretkę cytrynową, winogronową i owoce leśne
kruche babeczkiMuffinki truskawkowe - smakują tak, jak wyglądają👌 Pyszne, mięciutkie, idealnie wilgotne, w sam raz słodkie, z soczystymi truskawkami... 🍓 Nie można się im oprzeć i poprzestać na jednej... Przepis jest bardzo prosty - suche i mokre składniki należy wymieszać ze sobą, ciasto przełożyć do papilotek i ułożyć na nim kawałki truskawek. Po około 25 minutach muffinki są gotowe. Poza okresem
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli kilka łyżeczek marmolady np. truskawkowej olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbiłam jajko i dolałam kefir. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wyłożyłam łyżką porcje
Waniliowe Improwizacjeśmietanki 30% dżem lub powidło do przełożenia (u mnie dżem truskawkowy) 1. Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, wkrawamy do niej zimne masło, siekamy nożem, dodajemy jajko i rozpuszczoną białą czekoladę. Zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
kruche babeczkicukru 0,5 łyżeczki soli olej cukier puder dżem truskawkowy lub konfitury Sposób przygotowania: Przygotować szklankę i 2 różnej wielkości kieliszki. Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę, a następnie ubijć drewnianym wałkiem. Na posypany mąką blat położyć ciasto i rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć
Przepisy kulinarne babci Antoninyobręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :) u mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćłyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:) 2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać
Moje Słodkie Piekiełkopożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem. Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g twarogu 250g truskawek 1 żółtko
Szefowa kuchniNiesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową
Ostra na Słodkopianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników 100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 450 ml wody PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Herbatniki mielimy/blendujemy
Moje Kuchenne RewelacjeWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego
pink envelopekawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen(...)Następnie wyjąć go z tortownicy, usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć do tortownicy biszkopt. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wylać ją na biszkopt, wysypać owoce i wstawić ciasto do lodówki aż galaretka nie stężeje całkowicie. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik
chili & sugarCzujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem. Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną". Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się
Cukiernia PychotkiOstatnio po internecie krąży przepis na ciasto 3 bit z truskawkami. Spodobał mi się pomysł i oczywiście postanowiłam je zrobić. Z małymi zmianami, gdyż moje ciasto nie jest bez pieczenia tylko z biszkoptami. Po resztę szczegółów zapraszam niżej. Powiem tylko że wyszło przepyszne :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia i octu BUDYŃ: 1 l mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata
Pani na deser