ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:244/395)

TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE 135

ciasto. Tarta z mango na migdałowym spodzie skrywa w podstawie daktyle i migdały a w kremowym musie smaki mango i kokosa. Tarta z mango nie skrywa za to zbędnych niezdrowych dodatków i zagęstników. Słodkości nadaje syrop klonowy, słodki smak daktyli oraz samego dojrzałego mango. INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY:   KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM     TRUSKAWKOWE(...)owsiane, kaszę gryczaną i migdały umieść w robocie kuchennym lub Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj daktyle, olej kokosowy i syrop klonowy i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto ma przypominać mokry piach. 2. Gotowe ciasto przełóż na formę, najlepiej taką z wyjmowanym dnem, dociskając je bardzo mocno do spodu i brzegów. Tak przygotowany spód umieść w lodówce

globuskulinarny
Scones na śniadanie 205

połowy pomarańczy 450g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 2 jajka (rozmiar L) 5-6 łyżek mleka szczypta soli 60g borówek (mrożonych, z ogródka) ulubiona konfitura- klasycznie truskawkowa 150ml gęstej kremówki Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Wyciskamy sok z pomarańczy i  wrzucamy do niego rodzynki. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i masło- do momentu(...)rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem

les mirabelles
DOMEK BABY JAGI 285

znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Ciasto pewnie znane wszystkim pod różnymi nazwami : Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek Baby Jagi. Jest to ciasto bez pieczenia, więc każdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa.   SKŁADNIKI(...)temperaturze pokojowej, 3/4 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy, 2 łyżki kakao Polewa kakaowa: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Dodatkowo: 1/2 op. galaretki truskawkowej, wiórki truskawkowe do dekoracji   WYKONANIE  Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, wlewamy do prostokątnego naczynia, pozostawiamy do stężenia. Ser i masło wrzucamy do malaksera, chwilę miksujemy, dodajemy cukier

słodki bratek
Sernik truskawkowy z galaretką 127

galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  przesiać do miski, dodać zmielone migdały.  Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto

Gosia gotuje
Petit fours 120

gorącej wody 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia: 1 opakowanie surowego marcepanu (250 g) 1 słoiczek marmolady truskawkowej lub wieloowocowej (280 g) Krem maślany: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka Polewa: 300 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 2 łyżeczki oliwy(...)białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1)  i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ

Świat Ciasta
Serniki na zimno - Ptasie mleczko tuskawka/mango/cytryna - Instagram cz. X 124

Warstwa truskawkowa - 350g pulpy z truskawek (ok. 400-500g świeżych truskawek) - 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki) - 40g ksylitolu - 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody Warstwa serkowa - 650g sera na sernik - 60g ksylitolu - pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej - 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody Polewa - biała czekolada i truskawki WARSTWA TRUSKAWKOWA(...)wstawić do lodówki na noc. 6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz pulpy z mango. Sernik „Ptasie Mleczko- Tarta cytrynowa”  Składniki (śr: 18cm): Kruche ciasto -150g mąki ryżowej -150g mąki kukurydzianej -75g słodu ryżowego (ew. miodu) -30g ksylitolu -45g oleju rzepakowego -2 jajka -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Candy Pandas
Pączki z ziemniakami 254

Pączki z zimieniakami Z okazji zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były pączki z dżemem wiśniowo-truskawkowym, pączki z kremem adwokatowym, oponki serowe, faworki i sałatka owocowa, dla tych co na diecie ;-). Same pyszności. Dziś podam Wam przepis na pączki, a w kolejnych dniach postaram się podać(...)mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk niemiłosiernie

moj przepis na
Drożdżowe supełki z makiem 132

łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1.  Masa makowa  -  rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając(...)miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem

Słodki Kompromis
Kremowy sernik z borówkami (bez pieczenia) 155

jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g waniliowych serków homogenizowanych* 250 g śmietanki 36%* 4 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny w proszku (28 g) około 70 ml wody do rozpuszczenia żelatyny pół kubka borówek (można dać więcej) kakaowe herbatniki na spód tortownicy 2 galaretki (u mnie córeczka wybrała truskawkową + rubinową galaretkę(...)grudek. Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką. Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła nam na spód ciasta. Wkładamy nasz sernik do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy nasze galaretki (u mnie wymieszane dwie różne). Studzimy. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylewamy na nasz sernik. Polecam najpierw ostrożnie nałożyć

Słodkie okruszki
Sorbet truskawkowy 201

Sorbet truskawkowy Lody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się

Korniszonki
panna cotta klasyczna 195

składniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus

Domowy Smak Jedzenia
Torcik na gofrach wg Di 236

Korzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią(...)wersję. 6 gofrów Krem:  160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 6 łyżek dżemy truskawkowego  1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania  Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić

Di gotuje
Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 215

wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. “ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i delikatny, jak Ciasto Murzynek , które wykonamy wg. dzisiejszego przepisu . Dzisiaj bowiem chciałam Wam przedstawić przepis dla osób bardziej zaawansowanych . Przepis, który wymaga trochę czasu i dokładnego trzymania się receptury. Bo to właśnie(...)Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejsze Ciasto Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy

Moja Delicja
Biszkopt na tort 147

ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam(...)Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy

prawdziwe jedzenie