ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:45/86)

Pasztet z ciecierzycy 68

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Pasztet z ciecierzycy 69

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Pasztet z ciecierzycy 102

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Pasztet z ciecierzycy 191

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Naleśniki francuskie z serem i cynamonem 155

patelni żeby z twarożka uwolnił się aromat cynamonu. Niemniej jednak te same naleśniki świetnie będą smakowały z nutellą a nawet ze słonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik(...)Składniki (na 6 naleśników na patelni 29 cm) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 2 łyżki cukru (do naleśników ze słonym farszem użyj połowę) Farsz twarożkowy : twaróg półtłusty 250 g jogurt naturalny

cucinare
Włoskie bułeczki ziołowe 125

mąki pszennej 15 g świeżych drożdży około 150 ml mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego pół łyżki cukru sól Dodatkowo: jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około(...)letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, czosnek, miód, olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mleko. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy ciasto do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto

PatiGotuje
Babeczki kawowo – chałwowe 70

zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! [:Listonic] Składniki na około 12 – 14 babeczek: 140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao(...)łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Babeczki kawowo – chałwowe 67

zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! [:Listonic] Składniki na około 12 – 14 babeczek: 140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao(...)łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Babeczki kawowo – chałwowe 103

zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! [:Listonic] Składniki na około 12 – 14 babeczek: 140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao(...)łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
MALINOWO-CZEKOLADOWE LOVE 186

Dziś zapraszam na mocno czekoladowe ciasto.  Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet!  Przepis znaleziono  tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej(...)czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko 2/3 szklanki cukru  1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo : dwie czerwone galaretki, 500-600 g malin Wykonanie:  Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną mieszamy

Walijskie Pichcenie
Światowy Dzień Muffina - Ciasto muffin mocno czekoladowe (Torta muffin al cioccolato) 143

cukru 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 40 g kakao 16 g proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 jaja  **** INGREDIENTI 180 g di farina 100 g di zucchero 50 g di cioccolato fondente 50 g di cioccolato bianco 40 g di cacao 16 g di lievito per dolce(...)proszek do pieczenia. **** In un'altra ciotola mescolate la farina, il cacao, lo zucchero e il lievito vanigliato per torte. Mokre składniki mieszamy z suchymi . Na koniec do ciasta wrzucamy czekoladę  pokrojoną w kostkę. Całość dokładnie mieszamy. **** Successivamente versate il contenuto della prima ciotola nella seconda. Per ultimo aggiungete il cioccolato tagliato a dadini. Mescolate bene

La grande e la piccola cuoca
Chleb ziarnisty z żurawiną (bez mąki) 76

nasion słonecznika 3/4 kubka siemienia lnianego 1/2 kubka orzechów laskowych (możesz użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy(...)nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny, aby ciasto odpoczęło i spęczniało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i piec przez 65-70 min. na środkowej półce bez funkcji termoobiegu. Chleb

kulinarnyJa
Babeczki kawowo – chałwowe 164

zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao(...)łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z truskawkami 501

miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma(...)wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe) 100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron) 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 1 banan 100 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g truskawek   Przygotowanie: Czekoladę rozpuść

greenscarf
Precle z posypką migdałową 99

Precel to pieczone ciasto drożdżowe uformowane w dowolny kształt, najczęściej z węzłem w środku, posypane posypką. Jako posypki użyć można ziaren, przypraw czy soli. Precle smakują dobrze zarówno ze słodką jak i z wytrawną posypką. Ja tym zdecydowałam się na zrobienie precli z posypką z drobno siekanych migdałów . Po raz pierwszy tego typu precle jadłam dawno temu w Anglii. Bardzo(...)łyżki cukru pudru odrobina oleju słonecznikowego 6 dkg drobno siekanych migdałów Jak zrobić precle z posypką migdałową. Do miseczki włożyć drożdże, cukier kryształ, 1-ą łyżkę mąki oraz ciepłą wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut

MeCooks