ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:53/86)

Jogurtowe ciasto z borówkami 1401

Pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie(...)pszennej 2 duże jajka 130 g cukru 16 g cukru wanilinowego 80 g płynnego miodu 480 g jogurtu naturalnego typu greckiego 125 ml  ( pół szklanki ) oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych cukier puder

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo-śliwkowy 94

czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty(...)pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około

moj przepis na
Tort czekoladowo-śliwkowy 81

czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty(...)pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około

moj przepis na
Tort czekoladowo-śliwkowy 145

czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty(...)pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około

moj przepis na
Tort czekoladowo-śliwkowy 175

czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty(...)pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około

moj przepis na
Puszysta babka na oleju 129

Puszysta babka na oleju to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc. Babka wychodzi miękka, żółciutka i bardzo ładnie wyrasta. Nie jest zbyt wilgotna, ale też nie za sucha. Jest świetnym ciastem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy, gdyż robi się ją błyskawicznie i ze składników, które praktycznie(...)szklanki) 80 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (0,5 szklanki) 4 jajka rozmiar L 200 g drobnego cukru do wypieków (szklanka) 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu migdałowego (może też być waniliowy, pomarańczowy czy inny ulubiony) Przygotowanie Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy

e-PrzepisyKulinarne
CHOCOLATE CON CHURROS 169

kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty.    Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego(...)churros: 250 ml mleka (1 szklanka) 50 g masła (1/4 kostki) 3 łyżki drobnego cukru 190 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 4 jajka (rozm. M) olej do smażenia - słonecznikowy lub rzepakowy składniki na sos : 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml śmietanki słodkiej 18% 15 ml alkoholu (np. rum, brandy, metaxa) 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu

W kuchni Karmel-itki
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską 162

olej słonecznikowy 2 łyżki sól prowansalska 1 łyżeczka słonecznik łuskany 2 garście Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody  i wlewamy do dołka. Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło

Różowa kuchnia
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 106

pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki siemienia lnianego Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera. W zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste

nietadieta
Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny 254

oleju słonecznikowego 200 g puree z dyni* 1 jabłko 4 jajka garść orzechów włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami. Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać

cooklife
tarta z maki orkiszowo-ryzowej ze szpinakiem 82

oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko ,lub dwa małe 160 g śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić

mojej kuchni
tarta z maki orkiszowo-ryzowej ze szpinakiem 128

oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko ,lub dwa małe 160 g śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić

w mojej kuchni
Ciasteczka czekoladowe 148

oleju słonecznikowego 10 g proszku do pieczenia + gorzka czekolada W rondelku podgrzej mleko z miodem lub syropem daktylowym. Do miski przesiej mąkę ryżową i orkiszową, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj składniki mokre: mleko z syropem lub miodem oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta. Zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto

365 dni dookoła kuchni
Babka kokosowa 172

pełne szklanki mąki pszennej typ 500 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru ze skórką cytrynową  lub cukru waniliowego 1 szklanka naturalnej maślanki ½ szklanki oleju słonecznikowego ½  szklanki wiórek kokosowych białych Szczypta soli Dodatkowo: Lukier do dekoracji Wiórki kokosowe do posypania Jajka wbić do miski, wsypać  szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z wanilią(...)minimum, wlać cienkim strumieniem maślankę oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać  partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec wsypać wiórki kokosowe i  wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym) Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu

Wanilia i Kardamon
Pestiños 162

wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) 1 laska cynamonu skórka z cytryny (w kawałku) 1 łyżeczka soli 750 g mąki pszennej Dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym) drobny cukier, wymieszany z cynamonem do obtoczenia Przygotowanie: W rondlu umieścić olej, cynamon oraz odkrojoną (dookoła) skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu do momentu kiedy cytryna zacznie się przypiekać(...)temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon. Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą

Food Square