skradnie Wasze podniebienia ;) polecam serdecznie! SKŁADNIKI Babka 350 g mąki pszennej 100 g cukru 40 g ziaren maku 30 g miodu 12 g proszku do pieczenia 150 ml oleju słonecznikowego 50 ml soku pomarańczowego 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Lukier 125 g cukru pudru 1-2 łyżki soku pomara ń czowego(...)przerywając miksowania) i sok pomarańczowy. Następnie dodajemy miód, ziarenka maku oraz otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
La grande e la piccola cuocaCałkowity czas: 1 godz 5 m in Ilość porcji: 8 porcji Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka masła, lub margaryny (do wysmarowania formy) łyżka bułki tartej 100 g rodzynek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Babka jogurtowa jest jedną z moich ulubionych. Jest smaczna(...)trochu dodawaj kolejne składniki, czyli pół szklanki oleju, i szklankę jogurtu naturalnego. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Przesianą mąkę dodawaj partiami do ciasta, w dalszym ciągu miksując. Babka jogurtowa jest o wiele lepsza jeśli dodasz do ciasta rodzynki. Natomiast to alternatywa, jeśli nie lubisz rodzynek możesz z nich zrezygnować. 100 g rodzynek, to taka
ugotuj-przepis.pllekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego(...)czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady, startej Beza czekoladowa: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej czekolady Warstwa truskawkowa: 3 galaretki
Opowieści z piekarnikaPrawdziwe szaleństwo na wegańskim rynku! Firma Tarczyński niedawno wprowadziła na rynek wegańskie kabanosy i to nawet po przystępnej cenie! Nie mogłyśmy przejść obojętnie obok takiej nowości
Candy Pandasmuffinki - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru trzcinowego 1 małe opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 80 ml oleju słonecznikowego 2 jajka Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao kolorowe drażetki czekoladowe W jednym naczyniu łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugim mieszam jaja(...)olejem i mlekiem, a następnie dodaję je do suchych składników. Powstałą masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao, do drugiej mleko. Do foremek wlewam na przemian ciasto białe i ciasto ciemne. Na końcu układam po kilka drażetek czekoladowych. Piekę ok. 15 minut w temp. 170'C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO
WielopokoleniowoKolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej
Kuchnia PROzdrowotnaszpinakiem oraz twarogiem i suszonymi pomidorami. Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory marki PONTI, suszone są w promieniach sycylijskiego słońca - słodko - kwaskowaty, lekko dymny smak; zaburzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, szklanka mąki, jajko, 200 g mrożonego szpinaku, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, olej, twarożek biały, suszone pomidory PONTI Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy(...)dodajemy jajko oraz szpinak. mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy. Naleśniki smażymy na bardzo niewielkiej ilości oleju. Ciasto jest dość gęste, po usmażeniu będzie puszyste i miękkie, Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez około półtorej minut i z drugiej około pół minuty. Pomidory odsączamy z oleju
Lena Gotujezdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:) Składniki: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do drobiu 1 jajko 150 g płatków kukurydzianych corn flakes Przygotowanie(...)wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Aga w kuchnisię smakiem z tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g(...)przyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem
Pland based fillejabłka 250g mąki (150g zwykłej mąki pszennej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 125g cukru trzcinowego 125ml miodu 60ml jogurtu naturalnego 125ml oleju słonecznikowego 2 jaja 75g ziaren słonecznika Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Odmierzamy do miski mąkę, proszek(...)cynamon. W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja. Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy formę z piekarnika
Smakowity Blog KulinarnyCzekoladowo-karmelowy – orzeszki ziemne (62,3%), substancja słodząca: maltitol, oleje i tłuszcze roślinne (shea, słonecznikowy), karob, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromaty naturalne, sól himalajska. Czekoladowo-kokosowy – orzeszki ziemne (50,1%), substancja słodząca: maltitol, oleje i tłuszcze roślinne (shea, słonecznikowy), wiórki kokosowe (8%), karob, emulgator: lecytyna słonecznikowa, aromaty naturalne. Masa netto: 250g Wartości odżywcze: Czekoladowo-karmelowy – 100g/ 540 kcal, tłuszcz(...)element chrupiący tak bardzo wciąga, że trudno oderwać się od otwartego słoiczka. Do tego smaki kremów są na tyle intensywne, że są one także genialną polewą do ciast i deserów. Naszym zdaniem najlepsze słodkie kremy jak jadłyśmy przynajmniej w tym roku ;) Skala: 6 pand
Candy Pandassoli 2 łyżki oleju 550-600 ml lekko ciepłej wody opcjonalnie 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych GF Warto wiedzieć: mąka bezglutenowa potrzebuje więcej płynu niż ta klasyczna zazwyczaj ciasto na chleb gluten free jest bardzo lepkie i nie utrzymuje kształtu – na początku polecam pieczenie w keksówce. Do dzieła: Cukier oraz świeże drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy(...)wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką, aż do uzyskania zwartej masy. Foremkę (lub blachę) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do mniej niż 50’C – nasze ciasto wtedy wyrośnie! Po wyrośnięciu podkręcamy temperaturę do 200’C i pieczemy chleb przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy
Spektrum Smakudynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia i ser smakowo połączyły się bardzo fajnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz(...)mąki 20 dkg brązowego cukru (jasny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczka soli 1/2 szklanka oleju słonecznikowego 2 jajka (temperatura pokojowa) 20 dkg puree z dyni Nadzienie serowe: 250 dkg białego sera 60 dkg cukru kryształu 1 jajko (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka budyniu śmietankowego
mecooksdynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia i ser smakowo połączyły się bardzo fajnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz(...)mąki 20 dkg brązowego cukru (jasny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczka soli 1/2 szklanka oleju słonecznikowego 2 jajka (temperatura pokojowa) 20 dkg puree z dyni Nadzienie serowe: 250 dkg białego sera 60 dkg cukru kryształu 1 jajko (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka budyniu śmietankowego
mecooksarachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki). Wyśmienity dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli i naleśników, itd. "MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK" - kompozycja prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórków kokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek do ciast, lodów, naleśników, deserów, jogurtów, owsianek, budyniu, dekoracji słodkich potraw oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. "ZIOŁOWO MI" - prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione bukietem wspaniałych ziół, takich(...)szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek i pietruszka. Mieszanka idealna w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako dodatek/baza do kanapek. "OLEJ SŁONECZNIKOWY" - nierafinowany, z prażonymi ziarnami i przyprawami. Idealny i zdrowy olej wykorzystywany np. do komponowania pysznych sałatek. Każdy z produktów, to znakomite źródło witamin. Wprowadźmy je do swojej diety
Słodkie okruszkiKarnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim
Kuchnia PROzdrowotna