ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:54/86)

Chleb orkiszowo konopny 134

mąki konopnej opcjonalnie 1 łyżka słodu jęczmiennego 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy lub słonecznikowy 300-320 ml letniej wody Dodatkowo olej do wysmarowania formy mąka lub otręby do wysypania formy opcjonalnie ziarna konopi i orkiszu do posypania wierzchu chleba Do tego przepisu wykorzystałam mąkę konopną(...)stosowania środków ochrony roślin i bez użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek a nawet zagęszczacz do sosów, którym nadaje lekko orzechowy posmak. Jak zrobić chleb orkiszowo konopny Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 3-4 łyżki wody, czubatą łyżkę mąki orkiszowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki kakaowo - pomarańczowe. 144

oleju słonecznikowego 60 ml. mleka 2 pełne łyżeczki otartej skórki pomarańczowej Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Następnie wbić jajka, wlać olej i mleko. Zmiksować. Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać łyżką. Foremki na babeczki wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wyłożyć do foremek

Agusiowe smakołyki
Ciasto kakaowo-kokosowe, na białkach... 92

Przepis z bloga  Konsti . Składniki:   (keksówka około 25 długości, a u mnie foremka-wieniec)   1 szklanka mąki 1 szklnka drobnego cukru 3 białka

Lejdi of the house
Rabarbarowe muffinki z budyniem 138

rzepakowego lub słonecznikowego 250 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego około 3 00 g rabarbaru Budyń wan iliowy : 300 ml mleka 3 żółtka pół laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 50 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto na muffinki : Rabarbar

Opowieści z piekarnika
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 147

łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego - 1 niepełna szklanka mleka - 2 łyżeczki syropu imbirowego - szczypta soli (u mnie różowa himalajska) - 1 duże jabłko - cukier puder - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego ) W misce dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie

Wielopokoleniowo
Chleb razowy z ziarnami 148

łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo  do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem i 100 ml ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić

Z Kuchni Do Kuchni
Tort mokka 304

oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel 5 dag czekolady Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek

Kulinarny karnet Christophera
Chleb litewski słonecznikowy 202

słonecznikowy 200 g + 300 g ciepłej wody  Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki: mieszankę chlebową, nasiona i drożdże Wykonanie: Zawartość średniej torebki, która zawiera ziarna zalewamy  200 g ciepłej  wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie nasiona odcedzamy na sicie. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Inna wersja genialnej szarlotki, tym razem ze słonecznikiem:) 209

Robiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej , a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym na zakwasie 174

Kochani kolejny przepis na chleb na zakwasie, tym razem chleb z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Chleb przepyszny, wyrazisty w smaku. Charakterystyczny miąższ z duża ilością

SMYKWKUCHNI
Tort matcha 101

Połączenie matcha z białą czekoladą odkryłam całkiem niedawno i wyjątkowo przypadło mi ono do gustu. Matcha to japońska, zielona herbata w proszku, która idealnie sprawdza się w ciastach, ciasteczkach oraz kremach. Tort matcha , na który poniżej Was zapraszam robiłam już kilka razy, a pierwszy raz upiekłam go na urodziny męża. Podstawą tortu matcha jest biszkopt kakaowy , pokryty kremem na bazie(...)Facebook:  MeCooks Tort Składniki na tort matcha. Biszkopt kakaowy: 12 dkg mąki pszennej 1 dkg ciemnego kakao 1/2 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml oleju słonecznikowego szczypta soli 3 duże jajka 10 dkg cukru pudru Nasączenie: 50 ml przegotowanej letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem matcha i czekolada

MeCooks
Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera 180

mnie słonecznikowy Woj-LEN ) Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.  Dodać jajko i żółty ser uprzednio starty na tarce o średnich oczkach.  (Odrobinę sera można zostawić do posypania gotowych placków.)   Całość wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta

Di gotuje
Gofry kakaowe 215

oleju słonecznikowego Dodatkowo: ulubione dodatki (np. bita śmietana, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.  Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto

My sweet a life
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 214

roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny, a im dłużej tym lepiej). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie

greenscarf
Gofry 181

szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru pudru lub zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do większej miski. Do tego następnie dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, po czym dodajemy do tego jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą

CookMag
Muffinki z czerwoną porzeczką 150

szklanki oleju słonecznikowego - 1 mała miseczka czerwonej porzeczki kruszonka: mąka, masło, cukier w proporcji 2:1:1 (użyłam ok. 100 gram mąki, 50 gram masła, 50 gram cukru) W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą. Do papierowych foremek wykładam po pełnej łyżce ciasta

Wielopokoleniowo