ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:37/86)

Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 161

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na żurku 123

temperatury pokojowej(miałam swój) ciepła woda 1,5 łyżki soli morskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 białka jaja  odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką w misce, następnie wysypujemy stolnicę lub blat pozostałą mąką pszenną i wyrabiamy chleb rękami

Kuchnia Prezydentowej
Tort oreo z czekoladą i chrupiącą praliną orzechową. 493

pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć  przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanka cukru do wypieków 320 g mąki   130 g kakao(...)Przecedzić przez sitko jeśli będzie taka konieczność.  Do gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ( nie gotować) Wystudzić do temperatury 30-34 stopni. Wykonanie: Pierwszy blat czekoladowego ciasta umieśćcie na podstawce. Posmarujcie kremem oreo(1/3 ilości jaki i zrobiliście) Przykryjcie kolejnym ciastem czekoladowym. Połóżcie pralinę orzechową i posmarujcie kremem czekoladowym. Przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta i posmarujcie kremem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wegańskie babeczki czekoladowe 92

muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe Przygotowanie : 50 minut Składniki: 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki ciepłej wody 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka octu jabłkowego ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki purée z pieczonego buraka ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki kakao 1 łyżeczka(...)nastaw piekarnik i rozgrzej go do 150 st. Do formy na muffiny włóż papierowe papilotki, ja zawsze daję po 2 do jednej formy, dzięki temu papilotki nie nasiąkają tak ciastem i nie zmieniają koloru. Do miski dodaj siemię lniane, olej, puree z buraka, ocet i mleko owsiane. Wszystko wymieszaj za pomocą rózgi. Do drugiej miski włóż wszystkie suche składniki

nietylkopasta.pl
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 153

słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda z puszki ciecierzycy bułka tarta do obsypania formy około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej) sok, z połowy cytryny (na lukier) trochę mleka roślinnego (gdy ciasto okaże się

Kawa z mlekiem
Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką 147

dół, na środkowej półce piekarnika). Podpiekłam ciasto na lekko złoty kolor, następnie odstawiłam na blat do wystudzenia. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g, u mnie z prawdziwą wanilią 2 opakowania – 2 x 40 g budyniu waniliowego bez cukru, zamiennie także śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy Nadzienie owocowe(...)cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na koniec dodać cienką strużką olej, wciąż ubijając. Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam ubitą pianę, wyrównałam piankę i ułożyłam owoce, bez rozmrażania. Na wierzch starłam resztę ciasta (40%). Piekłam ponownie całe ciasto w temp. 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wystudzone

Zasmakuj Kuchni
Bułki otrębowo orkiszowe 398

mąki razowej 2000 - 3 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju słonecznikowego - łyżka miodu - jajko i garść sezamu Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut. Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski

Pasje Jolki
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami 180

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami - puszyste, delikatne i pyszne. Idealne z truskawkami, ale nadadzą się wszystkie sezonowe owoce.  Pięknie wyrasta, nie kruszy się, jest miękkie i lekko wilgotne dzięki jogurtowi. Szybkie i banalnie proste do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 340 g mieszanki chlebowej Mix per Pane Nutri free (klik) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki oleju np. słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego dowolne owoce sezonowe - u mnie truskawki ok. 250 g cukier puder do posypania Mąkę z proszkiem przesiej, dodaj cukier oraz resztę składników i wymieszaj - tylko do połączenia składników. Nie ma konieczności użycia miksera. Blaszkę (u mnie blacha 16x21 cm)  wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wyrównaj powierzchnię.Rozłóż owoce. Wstaw

Kuchnia bezglutenowa
TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV 96

suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta będzie można uformować elastyczną kulkę. 3. Owinąć kulkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 4. Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru do pieczenia a boki delikatnie przesmaruj olejem wtedy tartaletka bez problemu wyjdzie z formy po upieczeniu). 5. Piec(...)lodami Mini tarty (10 tartaletek o śr. 6 cm): -110g mąki słonecznikowej -110g mąki migdałowej -100g ksylitolu -1 łyżeczka mielonego lnu -55g oleju kokosowego lub masła - 2 łyżki tahini Lody bananowe -3 dojrzałe zamrożone banany -3 łyżki masła orzechowego 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść z rozpuszczonym olejem lub masłem. Wypełnić foremki (jeśli używacie metalowych

Candy Pandas
Ciasto słonecznikowo - kajmakowe 130

wcześniej ugotowane w maśle, mleku i cukrze a następnie przypieczone w piekarniku, dlatego są bardzo chrupiące i słodkie. Wypróbujcie to ciasto bo naprawdę warte jest grzechu ;-))) Moje ciasto zostało upieczone na zbyt dużej blasze, dlatego wyszło zbyt niskie i po przecięciu biszkoptu górna warstwa była tak cienka, że ostatecznie zlała się z kremem i jej nie widać. Proponuję użycie(...)puszka kajmaku   posypka słonecznikowa 200 g słonecznika łuskanego 80 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy   Białka ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać cukier, następnie żółtka ciągle ubijając. Odłożyć mikser i dodać przesianą mąkę i proszek, bardzo delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać olej. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec

Jadło i czytadło
Keto sernik kokosowo – rabarbarowy (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 115

razem z upływem okresu karencji pojawił się w głowie także pomysł na jego wykorzystanie… W związku z tym, że nie znam zbyt wielu zastosowań rabarbaru , poza ciastami, konfiturą, ewentualnie kompotem, padło więc na ciasto . Tym razem takie bardziej orzeźwiające – spód to biszkopt , a masa składa się z rabarbaru , galaretki truskawkowej i kokosa . Wyszło coś w rodzaju sernika na zimno. Jeśli(...)wymienić na allulozę lub ksylitol (uwaga na zawartość węglowodanów!). Myślę, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się także spód z ciasta kruchego albo wegański spód migdałowy bez pieczenia z tego przepisu . Rabarbar Główny bohater dzisiejszego odcinka. Częsty składnik wiosennych ciast . Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych potraw. Jest

Modern Cave Girl
Pyszne ciasto marchewkowe, szybkie i bez ucierania 104

votes ) Pyszne ciasto marchewkowe, szybkie i bez ucierania Ciasta nigdy nie były moją mocną stroną, aż do czasu kiedy natknęłam się na ten przepis. Wreszcie wyszło mi coś pysznego, a pieczenie ciast polubiłam dzięki blogowi „Moje wypieki” . Ten przepis właśnie z niego pochodzi, jak kilka innych za które niezmiernie jestem wdzięczna autorce Uważam, że dobre trzeba chwalić(...)naprawdę warto. Tymczasem poniżej przepis na cudowne, pyszne i mega proste ciasto marchewkowe. Coś tam jak zwykle dodałam od siebie, żeby dostosować do rodzinki . Polewę zrobiłam także inaczej, młody wtrząchnął czekoladę więc trzeba było inaczej sobie poradzić Najlepsze ciacho warzywne jakie jadłam. składniki: 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 220 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 3 średniej

Ogrodnik w podróży
Sernik ze słonecznikiem 220

wystudzonego sernika. Posypka słonecznikowa: 200 g łuskanego słonecznika; 2 łyżki masła; 2 łyżki cukru kryształu; Na gorącą suchą patelnię wysypać słonecznik, dodać masło i cukier i prażyć ziarno słonecznika na jasno brązowy kolor. Uprażony słonecznik wysypać na talerz, przestudzić i wyłożyć na masę krówkową, delikatnie wklepać, żeby ziarno przykleiło się do masy. Moje uwagi: 1. Jeżeli ciasto nie będzie chciało

In my kitchen
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 882

znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry …. a teraz dotychczasowy sprzęt zyskał nowego konkurenta, któremu postanowiłam dać szansę(...)łyżeczka * drobny cukier – 1 łyżka * olej słonecznikowy – 1/3 szkl * białko – 1 szt * żółtko – 1 szt * sol SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. JAK SPISAŁ

Ostra na Słodko
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 229

możemy mieć gwarancję tego, że rozmrożone nie połamią się przy zawijaniu w nie nadzienia. SKŁADNIKI CIASTA 300g mąki pszennej, u mnie niezastąpiona Lubella Puszysta 3 jajka, rozmiar M 600ml mleka 2% 50g rozpuszczonego i ostudzonego masła (jeśli nie macie czasu- może być olej słonecznikowy) kakao słodzone Nesquik, 2 płaskie łyżki stołowe SKŁADNIKI NADZIENIA 250g dobrego, prawdziwego tłustego twarogu 2 jajka

Karo in the Kitchen